Coroana Sfantului Voievod Stefan cel Mare

Coroana Sfantului Voievod Stefan cel Mare Mareste imaginea.

Sfantul Voievod Stefan Cel Mare este praznuit de Biserica Ortodoxa Romana pe 2 iulie. In aceasta zi de cinstire este asezata pe mormantul Sfantului Stefan, coroana sa reconstituita. Ea a fost sfintita pe 13 august 2018 de catre Preaferictul Parinte Patriarh in paraclisul resedintei patriarhale cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Staretul Manastirii Putna, Arhim. Melchisedec Velnic, a marturisit ca la reconstituirea coroanei forma, proportiile si materialele au fost alese conform reprezentarilor originale in care Sfantul Voievod Stefan cel Mare apare incoronat, Tetraevanghelul din 1473 si tabloul votiv de la Voronet (1488).

Coroana a fost realizata la Bucuresti, tinandu-se seama de sfaturile unor reputati istorici si specialisti in heraldica si arta medievala romaneasca.

Coroana este expusa permanent in muzeul Manastirii Putna, alaturi de spada (replica), crucea (1503), cadelnita (1470), ripida (1497) si alte obiecte daruite manastirii de Sfantul Stefan cel Mare.

Dreptcredinciosul Voievod Stefan cel Mare a carmuit Tara Moldovei 47 de ani, inarmat cu platosa credintei in Dumnezeu, cu cea a postului si rugaciunii si cu multe fapte ale dragostei crestine inchinate Bisericii si poporului sau; a zidit un foarte mare numar de biserici si manastiri, inzestrandu-le cu cele necesare sfintelor slujbe, ca un purtator de biruinta a luptat cu pretul vietii sale pana la jertfelnicie pentru apararea hotarelor tarii si a credintei stramosesti fiind numit aparator al crestinatatii, a miluit pe saraci si a rasplatit pe luptatorii osteni, a aratat indurare si pe cei gresiti i-a indreptat. A fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii noastre in 1992 si este praznuit in fiecare an pe 2 iulie, cu numele de "Binecredinciosul voievod Stefan cel Mare si Sfant".

Iulian Predescu

Foto: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2019

Vizualizari: 351

Voteaza:

Coroana Sfantului Voievod Stefan cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE