In temnita, sub ocrotirea Sfintilor Petru si Pavel

In temnita, sub ocrotirea Sfintilor Petru si Pavel Mareste imaginea.

Biserica noastra ii sarbatoreste pe 29 iunie pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, martirizati la Roma in timpul imparatului Nero, din anul 67. Pentru iubirea nestramutata pe care au purtat-o lui Dumnezeu, pentru zelul lor misionar si pentru multe binefaceri pe care le-au facut oamenilor, au fost alesi ocrotitori ai mai multor tari si orase, biserici si manastiri, precum si de asezaminte filantropice, de ocrotire sociala si ai penitenciarelor.

In 1993 si 1997, s-au semnat doua protocoale intre Patriarhia Romana si Ministerul Justitiei privind desfasurarea asistentei religioase in sistemul penitenciar romanesc.

Potrivit acestor protocoale, Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost declarati ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Totodata, prin Legea 293 din 28 iunie 2004, privind Statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, se arata ca "ziua de 29 iunie se proclama ca zi a personalului din sistemul administratiei penitenciare". In majoritatea unitatilor penitenciare din tara noastra au fost infiintate biserici, capele si paraclise, unde exista cate un preot ortodox care se ocupa, pe langa slujirea liturgica, si de acordarea serviciilor de asistenta religioasa si consiliere spirituala detinutilor care solicita acest lucru.

Despre motivele pentru care cei doi Apostoli au fost alesi ca ocrotitori ai sistemul penitenciar romanesc ne-a vorbit Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii: "Sfintii Apostoli
Petru si Pavel au fost alesi patronii si ocrotitorii celor aflati in detentie si ai penitenciarilor din Romania pentru faptul ca ambii, atat Sfantul Apostol Petru, cat si Sfantul Apostol Pavel, au trecut prin lanturi si inchisori pentru Hristos si Evanghelia Sa. Sfantul Apostol Petru a fost inchis din ordinul lui Irod si eliberat in chip minunat de catre ingerul Domnului, in vreme ce Biserica din Ierusalim facea rugaciuni staruitoare pentru el, asa cum citim in Faptele Apostolilor. Cunoastem ca Biserica are si o zi de praznuire a acestui eveniment, la 16 ianuarie, si anume Sarbatoarea inchinarii lantului Sfantului Apostol Petru. Celalalt Apostol, Sfantul Pavel, a fost si el inchis si acolo a propovaduit cuvantul Evangheliei celor ce se aflau impreuna cu el, asa incat multi s-au convertit la credinta crestina. El insusi se numeste pe sine "rob al lui Iisus Hristos si intemnitat pentru Domnul". La Roma se pastreaza pana astazi, la inchisoarea Mamertina, celula in care a fost inchis Sfantul Apostol Pavel. Pentru acest motiv, ei au fost alesi ca ocrotitori ai detinutilor, aflati pentru o perioada de timp, mai lunga sau mai scurta, in inchisoare. De aceea, in ziua de 29 iunie, in toate penitenciarele din Romania au loc manifestari religioase, duhovnicesti si culturale, toate inchinate pomenirii celor doi corifei ai Apostolilor".

Detinutii de la Penitenciarul de maxima siguranta din Tulcea se bucura de o deosebita grija din partea episcopului si a preotilor, care slujesc impreuna in preajma marilor sarbatori in capela penitenciarului, aflata sub ocrotirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. "In Episcopia Tulcii, exista de patru ani un protocol de colaborare intre episcopie si penitenciar, care este reinnoit an de an. In baza acestui protocol, preotii din municipiul Tulcea ofera asistenta religioasa detinutilor. Astfel, in fiecare zi de marti, un grup de cinci preoti merg in penitenciar si viziteaza la celule pe detinuti. Exista in incinta penitenciarului si o frumoasa capela inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care a fost sfintita in anul 2008 si unde zilnic au loc slujbe religioase la care participa o parte din detinuti, sub conducerea preotului capelan Nicu Partebuna. Aceasta capela a fost impodobita cu o frumoasa pictura, si ceea ce este interesant este faptul ca toate scenele importante din viata Sfintilor Petru si Pavel, mai ales cele care au legatura cu trecerea lor prin temnita, sunt zugravite in aceasta capela. In fiecare an savarsim acolo de mai multe ori Sfanta Liturghie arhiereasca, mai ales in preajma marilor sarbatori. Si avem si intalniri cu detinutii care primesc de multe ori daruri din partea Centrului eparhial. Ii vizitam pe detinuti si cu alte prilejuri, oficiind slujba Vecerniei, Sfestania sau slujba Sfantului Maslu. Ne bucuram de deschiderea pe care si conducerea penitenciarului, dar si detinutii de acolo o au fata de cuvantul Evangheliei Mantuitorului, cat si de interesul pe care il manifesta multi dintre ei in legatura cu problemele vietii duhovnicesti. Credinciosii de la parohiile din oras sau din jurul municipiului Tulcea, cu prilejul marilor sarbatori, impreuna cu pastorii lor duhovnicesti, ii viziteaza pe cei aflati in penitenciar, aducandu-le un licar de mangaiere si de speranta. Iata cum si Biserica se roaga si sta alaturi de cei care sunt in detentie si ii indeamna pe acestia la pocainta sincera pentru ca, atunci cand vor fi eliberati, sa inceapa o viata noua deoarece si Biserica, si societatea au nevoie de oameni noi, de oameni devotati, si, in acelasi timp, si familiile lor. Stim cu totii ca Mantuitorul Hristos S-a identificat si cu cei aflati in temnita. De aceea noi, ca si crestini, nu putem sa-i uitam pe fratii nostri care sunt acolo; sa ne rugam pentru ei, sa-i ajutam dupa posibilitatile noastre, pentru ca sa simta si ei ca intr-adevar fac parte din Trupul tainic al Domnului care este Sfanta noastra Biserica", ne-a mai spus Preasfintitul Episcop Visarion.

"Cu Hristos in temnita" la Penitenciarul din Giurgiu
Un alt lacas de rugaciune care isi serbeaza astazi ocrotitorii este Capela "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Penitenciarul de maxima siguranta din Giurgiu. In baza unui protocol de colaborare, Episcopia Giurgiului desfasoara programul "Cu Hristos in temnita". Parintele Edmond Nicolae Popa, consilier social al Episcopiei Giurgiului, ne-a declarat: "In cadrul acestui proiect, organizam de-a lungul anului mai multe intalniri duhovnicesti cu persoanele private de libertate si, pe langa faptul ca ii ajutam cu publicatii, calendare si carti de rugaciune, ii ajutam si cu imbracaminte sau alte lucruri, in functie de necesitatile fiecaruia". Pastoratia desfasurata in penitenciarul din Giurgiu in ultimii ani a dat roade neasteptate. Cativa detinuti si-au descoperit pasiunea pentru arta bisericeasca, pictand icoane si sculptand iconostase, usi bisericesti, troite, sfesnice, catapetesme, strane, banci si alte obiecte de mobilier bisericesc. Lucrarile lor sunt expuse in cadrul expozitiilor intitulate generic "Lumina din sufletul nostru", care sunt organizate periodic la sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului.

Alte capele care poarta hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" se afla la penitenciarele din Timisoara, Arad si Galati, unde exista o colaborare foarte buna cu centrele eparhiale. La Penitenciarul din Oradea, in fiecare an, in ajunul praznicului, se desfasoara concursul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii penitenciarelor", organizat de catre Serviciul de educatie si capela din cadrul Penitenciarului Oradea, in colaborare cu Episcopia Oradiei.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel au cunoscut suferinta detentiei si se roaga pentru cei privati periodic sau definitiv de libertate, dar ei sunt pentru acestia si modele de pocainta. Ambii Apostoli I-au gresit lui Hristos - unul lepadandu-se de El, altul prigonindu-L -, dar prin mila lui Dumnezeu au gasit puterea de a se indrepta si de a deveni Apostoli iubiti. Detentia si pocainta lor ii ajuta pe cei lipsiti de libertate sa inteleaga mai bine sensul penitentei ca pocainta.


Gheorghe-Cristian POPA
Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2014

Vizualizari: 1792

Voteaza:

In temnita, sub ocrotirea Sfintilor Petru si Pavel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE