Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Mareste imaginea.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti pe 29 iunie. Petru a fost pescar inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, iar Pavel invatator de Lege. Au fost chemati sa binevesteasca Evanghelia in chip diferit. Petru incepe predicarea Evangheliei la iudei, iar Pavel la popoarele pagane.

Sfantul Petru se numea Simon inainte de a-L intalni pe Hristos, Cel ce i a schimbat numele in Chefa, care inseamna piatra. Era casatorit, iar dupa intalnire cu Hristos devine "pescar de oameni".

Desi s-a lepadat de trei ori de Hristos, inainte ca Acesta sa fie rastignit, Petru a plans cu amar aceasta cadere si L-a marturist pe Hristos pana la moarte. Petru a propovaduit Evanghelia in Ierusalim, in Iudeea, in Antiohia, in Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mica, Bitinia. Conform traditiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format Biserica de acolo. A primit moarte martirica in vremea domniei lui Nero, in anul 67, pe 29 iunie, pe colina Vaticanului.

Sfantul Pavel se numea initial Saul. S a nascut in Tarsul Ciliciei (azi, in Turcia), in diaspora evreiasca, era fiu al unor evrei deportati de romani. Sfantul Pavel avea o vasta cultura teologica dobandita in Tars si la Ierusalim. Din zel pentru traditia iudaica, Saul a persecutat noua comunitate a ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Insa, pe cand persecuta pe crestini, in Siria, langa Damasc, s a intalnit cu Hristos intr o lumina coplesitoare.si l-a intrebat: Saule, Saule, de ce Ma prigonesti? Este momentul in care ajunge sa cunoasca cat de unit era Hristos cu toti cei care credeau in El. Pavel ii prigonea pe crestini (trupul Bisericii), iar durerea o exprima Insusi Hristos (Capul Bisericii). Din acest motiv, Sfantul Pavel ajunge sa vorbeasca despre Biserica lui Hristos ca fiind trupul lui Hristos. Pavel a predicat Evanghelia Mantuitorului Iisus Hristos in Iudeea, Antiohia, Efes, Cipru, Listra, Iconiu, Derbe, Galatia, Pont, Troa, Macedonia, Ahaia, Roma. A calatorit in Creta si in insula Malta, a ajuns pana in Peninsula Iberica. Conform traditiei, Sfantul Pavel a murit in aceeasi zi cu Apostolul Petru.

Daca Petru a cerut din partea paganilor sa respecte prescriptiile iudaice, Pavel decalara inutila legea pentru orice crestin. Aceasta disputa dintre cei doi Apostoli a fost rezolvata la Sinodul apostolesc din Ierusalim, iar icoana in care cei doi Apostoli sunt reprezentati in chipul unei imbratisari are menirea sa ne descopere unitatea lor in vestirea Evangheliei.

In 1993 si 1997, s-au semnat doua protocoale intre Patriarhia Romana si Ministerul Justitiei privind desfasurarea asistentei religioase in sistemul penitenciar romanesc. Potrivit acestor protocoale, Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost declarati ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Au fost alesi ocrotori pentru ca amandoi I-au gresit lui Hristos, unul prin lepadarea de El, iar altul prin progonirea crestinilor, insa prin pocainta si lucrarea harului au devenit Apostoli mult iubiti. Totodata amandoi au trecut prin lanturi si inchisori pentru vestirea Evangheliei lui Hristos.

Iulian Predescu
 

Pe aceeaşi temă

18 Iunie 2019

Vizualizari: 1149

Voteaza:

Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE