Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor cerestilor puteri

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor cerestilor puteri Mareste imaginea.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt praznuiti pe 8 noiembrie. Insa, ziua de 8 noiembrie este o zi pe care Biserica o dedica tuturor ingerilor care nu s-au despartit de Dumnezeu. Din acest motiv, aceasta sarbatoare este trecuta in calendar sub denumirea de Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor cerestilor puteri.

Mentionam ca toti ingerii au fost creati buni de Dumnezeu, insa o parte dintre ei, s-a despartit de El si condusi de Lucifer, s-a ridicat impotriva Creatorului. Au dorit sa fie asemenea lui Dumnezeu, dar fara ajutorul Lui.

Sfantul Arhangheli Mihail este cel care pune capat acestei revolte si astfel caderea ingerilor s-a oprit. Din Vietile Sfintilor pentru luna noiembrie aflam ca Sfantul Arhanghel Mihail a spus: "Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mândria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adanc. Sa luam aminte, cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant".

Termenul "arhanghel" inseamna “cel dintai dintre ingeri", iar "inger" se traduce prin "vestitor", caci ele este cel care face cunoscuta oamenilor voia Domnului.

In limba ebraica, Mihail inseamna "Cine este ca Dumnezeu”. Sfantul Arhanghel Mihail este cel care l-a ajutat pe Avraam sa biruiasca cu doar 318 oameni o armata straina de 300.000 de oameni. L-a intarit pe Moise sa treaca prin Marea Rosie ca pe uscat si a pedepsit armata lui Faraon, l-a ajutat pe David sa biruiasca pe Goliat, l-a hranit cu paine pe Ilie, i-a calauzit pe Lot si familia sa la iesirea din Sodoma, i-a scos din cuptor pe cei trei tineri din Babilon si l-a eliberat din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti mortii vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail.

In limba ebraica, Gavriil inseamna Dumnezeu este puterea mea. Am intalnit si traducerea lui Gavriil cu "barbat-Dumnezeu". Potrivit celei din urma traduceri, acest nume contine concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Sfantul Gavriil vesteste Sfintilor Parintilor Ioachim si Ana nasterea Maicii Domnului, ii descopera lui Zaharia nasterea Inaintemergatorului. Pastorilor le arata ca li S-a nascut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, il intareste ca sa nu se indoiasca de nimic, calauzeste Sfanta Familie in Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Invierii Domnului.

Puterile ceresti fara de trupuri sunt prezente in noua cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stapâniile, Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

Arhanghelii sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil, dar cei mai cei mai cunoscuti si mai populari sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt pictati in biserica pe usile diaconesti ale Sfantului Altar. Sfantul Gavriil poarta crini in mana, semn al Bunei Vestiri, iar Mihail o sabie de foc, semn semn ca el pedepseste pacatul.

A fost aleasa data de 8 noiembrie pentru pomenirea Sfintilor Arhangheli si a tuturor puterilor ceresti, pentru ca 8 exprima vesnicia, iar luna noiembrie este a noua luna de la martie, cand Arhanghelul Gavriil i-a binevestit Fecioarei Maria ca va naste un Prunc, adica pe Iisus Hristos. Pomenirea Sfintilor Arhangheli si a puterilor ceresti netrupesti se face si in fiecare zi de luni.

In canonul de rugaciune catre toate puterile ceresti, noi ii cerem lui Dumnezeu: "Inconjoara-ne cu sfintii tai ingeri ca, prin mijlocirea lor fiind paziti si povatuiti, sa ajungem la unirea credintei si la cunoasterea slavei Tale neapropiate". Sa ne invredniceasca Dumnezeu de mijlocirea lor, ca sa iesim biruitori in lupta cu duhurile rele.

Adrian Cocosila

 

Pe aceeaşi temă

03 Noiembrie 2020

Vizualizari: 6998

Voteaza:

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor cerestilor puteri 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE