Intaia si a doua aflare a cinstitului cap al Sfantului Prooroc, Inaintemergatorul si Botezatorul Ioan

Intaia si a doua aflare a cinstitului cap al Sfantului Prooroc, Inaintemergatorul si Botezatorul Ioan Mareste imaginea.


Stim din Evanghelia de la 29 august, cand se praznuieste taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, cum s-a infaptuit uciderea acestuia, din porunca lui Irod si, cum, cinstitul cap al Botezatorului a ajuns pe tipsie in mainile Ierodiadei, in ziua ospatului, pentru ziua nasterii lui Irod.

       
Multa vreme a stat cinstitul cap ingropat in loc ascuns de Ierodiada, la castelul din Maherus, unde se savarsise uciderea. Si stia despre aceasta si Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, de care pomeneste, in Evanghelia sa, Sfantul Luca. Dupa traditie, ea este aceea care l-a luat de acolo in taina si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut. Si s-a pastrat stirea aceasta intre crestini, din neam in neam. Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap.

       
Deci, a stat acolo, pana pe vremea Sfintilor imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. O vreme, cinstitul cap a trecut acolo, din loc inLuna februarie in 24 de zile: <a href='/sarbatorile-lunii/68262-intaia-si-a-doua-aflare-a-capului-sfantului-ioan-botezatorul' _fcksavedurl='/sarbatorile-lunii/68262-intaia-si-a-doua-aflare-a-capului-sfantului-ioan-botezatorul' title='Intaia si a doua aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul' class='linking auto'>Intaia si a doua aflare</a> a cinstitului cap al <a href='/mitropolia-ardealului/68060-manastirea-sfantul-prooroc-ilie-din-toplita' _fcksavedurl='/mitropolia-ardealului/68060-manastirea-sfantul-prooroc-ilie-din-toplita' title='Manastirea Sfantul Prooroc Ilie din Toplita' class='linking auto'>Sfantului Prooroc</a>, <a href='/vietile-sfintilor/72989-sfantul-ioan-inaintemergatorul-si-botezatorul-domnului' _fcksavedurl='/vietile-sfintilor/72989-sfantul-ioan-inaintemergatorul-si-botezatorul-domnului' title='Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului' class='linking auto'>Inaintemergatorul si Botezatorul</a> Ioan loc, in mainile credinciosilor, pana in anul 453, cand episcopul Uranie al Emesei, aflandu-l, l-a asezat in biserica din aceasta cetate, unde da tamaduire multor bolnavi. Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului.

       
Dupa multi ani, cinstitul cap a fost dus cu slava la locul numit Evdomon, in Constantinopol, iar pe vremea luptei impotriva Sfintelor icoane, a fost ascuns tocmai la Comane, la hotarul imparatiei cu Armenia si ingropat acolo, de unde a fost adus, din nou, in Constantinopol, pe vremea imparatului Mihail, de catre Sfantul Ignatie, patriarhul din Constantinopol (860). Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.

       
In timpul cruciadelor, intrand latinii in Constantinopol, la anul 1204, acestia au luat o parte din capul Sfantului si l-au dus in Franta, asezandu-l intr-o biserica din Amiens, unde se afla si astazi. Intru pomenirea acestor fapte din traditie, Sfanta Biserica a randuit praznicul de astazi si cel de la 25 mai, proslavind pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, in veci, Amin.

11 Mai 2012

Vizualizari: 13178

Voteaza:

Intaia si a doua aflare a cinstitului cap al Sfantului Prooroc, Inaintemergatorul si Botezatorul Ioan 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE