
Pe 23 aprilie il praznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Marii Britanii. Şi aş vrea să vă spun câteva cuvinte despre el. Pe icoana Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă, vedem o persoană care a avut bărbăţia de a lupta cu răul, de a lupta nu numai pentru sine însuşi, ci pentru ceva mai mare decât propria sa persoană. Şi de a lupta cu răul faţă către faţă, ştiind bine că lupta aceasta îl poate costa viaţa. Sfântul Gheorghe este reprezentat sub chipul unui cavaler fără de frică care luptă cu un dragon, iar la porţile palatului stă fecioara pe care vrea să o salveze şi care aşteaptă fie biruinţa lui, fie ruşinea şi moartea lui.
In fiecare dintre noi se regăseşte o idee referitoare la semnificaţia simbolică a acestei fecioare curate: castitatea noastră, curăţia şi cinstea, integritatea şi multe alte lucruri care ne înrudesc cu Dumnezeul Cel viu. Impotriva tuturor acestora se războiesc puterile întunericului, precum balaurul de pe icoană, gata fiind să distrugă frumuseţea aceasta, astfel încât să nu mai rămână nimic în afară de moarte, de distrugere şi de alterare - să ne piardă nu numai pe noi înşine, dar şi pe Dumnezeu.
Insă, în fiecare dintre noi există măreţia şi dărnicia sufletului, specifice duhului superior cavaleresc, care se poate ridica la luptă pentru tot ce este curat, nobil, măreţ şi de dragul frumuseţii acestor virtuţi. în acelaşi timp, şi de dragul Domnului, Căruia îi aparţine frumuseţea aceasta, precum mireasa îi aparţine mirelui celui curat şi iubit.
Chipul acesta al Sfântului Gheorghe este chemarea adresată nouă tuturor. Răul s-a răspândit pretutindeni, el nu numai că răcneşte în jurul nostru, dar se ascunde şi în noi înşine, străduindu-se să distrugă frumuseţea şi integritatea. Şi suntem chemaţi să luptăm cu el, şi să luptăm pentru a învinge răul. Nu numai de dragul şi nici numai de dragul lui Dumnezeu, ci de dragul oricărui om pe care răul îl otrăveşte şi îl distruge.
Să reflectăm deci în decursul acestei săptămâni la această reprezentare iconografică, măcar în gândurile noastre, dacă nu avem icoana aceasta acasă. Şi să ne punem întrebarea: Ce există în noi care stă în faţa uşilor palatelor împărăteşti, a porţilor împărăţiei Cerurilor, pregătit fiind să intre în ea, numai dacă va fi eliberată de legăturile răului, numai dacă va fi salvată de pieirea spre care răul încearcă să-l arunce? Să privim cu atenţie, de asemenea, şl la esenţa răului care este în noi şi să acceptăm provocarea, precum a făcut-o bunul viteaz Sfântul Gheorghe. Chiar dacă lupta ne va costa viaţa, chiar dacă se va solda cu biruinţa răului, să ieşim pe arenă şi să intrăm în luptă. Fie ca tot ce este minunat, măreţ şi nobil să fie apărat, salvat, eliberat de noi şi să intre în palat, în împărăţia Dumnezeului Celui viu, Care ne aşteaptă cu o astfel de iubire, credinţă şi nădejde neclintită! Amin.
Anul 1981
Mitropolitul Antonie de Suroj
Fragment din cartea "Predici la praznice imparatesti si la sfinti de peste an", Editura Egumenita
Cumpara cartea "Predici la praznice imparatesti si la sfinti de peste an"
-
Sfantul Mucenic Gheorghe
Publicat in : Sfantul Gheorghe -
Sfantul Mucenic Gheorghe
Publicat in : Calendar ortodox -
Canon de rugaciune catre Sfantul Mucenic Gheorghe
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Sfantul Mucenic Gheorghe Chiopolitul
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.