Sfantul Gheorghe - Ocrotitorul Ostirii

Sfantul Gheorghe - Ocrotitorul Ostirii Mareste imaginea.

Sfantul marele mucenic Gheorghe, general de armata pe timpul imparatului Diocletian, Ocrotitorul Ostirii. Aceasta a fost “titulatura” folosita de catre Armata Romaniei pana in anul 1996, cand printr-un ordin al ministrului Apararii Nationale s-au nominalizat ocrotitorii spirituali pentru fiecare categorie de forta armata. Astfel, aviatorii, respectiv Statul Major al Fortelor Aeriene, au ales ca ocrotitor pe Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, marinarii, respectiv Statul Major al Fortelor Navale, au ales-o ca ocrotitoare pe Sfanta Fecioara Maria, iar Statul Major al Fortelor Terestre a ales ca patron spiritual pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.Sfantul Gheorghe a trait pe vremea imparatului Diocletian, s-a nascut in Capadochia, fiu al unor parinti crestini si invatat din tinerete in dreapta credinta. Ramas fara de tata din copilarie, Sfantul s-a mutat, cu maica sa din Capadochia in Palestina, fiind cu neamul de acolo si avand acolo multe averi si mosteniri. Ajuns la varsta desavarsita si fiind frumos la chip si viteaz in lupta, prin osteneala, pricepere si destoinicie, tanarul Gheorghe s-a facut pretuit si, imbratisand slujba armelor, in scurta vreme, a cucerit cele mai inalte cinstiri, pana si dregatoria de conducator de oaste, in garda imparatului.

Se stie ca, desi pagan, imparatul Diocletian pana la anul 303 nu a luat nici o masura impotriva crestinilor. Aceasta stare de lucruri a ingaduit crestinilor vrednici, sa urce pana la cele mai inalte slujbe in imparatie. In anul 303 insa, din indemnul ginerelui sau Galeriu, pe care Diocletian l-a luat ca insotitor la domnie, a aprins prigoana impotriva crestinilor. Istoria crestinatatii sta martora ca, din anul 303 pana la 313 (anul decretului de la Milan, prin care Sfantul Imparat Constantin a dat pace crestinilor), Biserica a trecut printr-o cutremuratoare incercare si o sangeroasa proba: crestinii au fost siliti sa aleaga , cu pretul vietii lor, intre zeii pagani si Hristos.

Cunoscand, deci, decretul de prigonire impotriva crestinilor, indata Gheorghe s-a infatisat singur inaintea imparatului Diocletian si, inaintea intregii curti imparatesti a marturisit deschis ca este crestin si ca intelege sa slujeasca in oastea imparatului ca ucenic al lui Hristos. Uimit de aceasta marturisire si indemnat de Galeriu, Diocletian a dat porunca sa fie dus in temnita si pus la chinuri, ca sa se lepede de credinta. Si a fost trecut prin toate vamile muceniciei: loviri cu sulita, batai la talpi, lespezi de piatra pe piept, chinul la roata, groapa cu var, incaltaminte cu cuie, bautura otravita, bataia cu vine de bou, etc. Toate acestea si altele asemenea, Sfantul Gheorghe le-a indurat cu barbatie, stand tare in credinta.

Pentru cei credinciosi, Mucenicii sunt crestini alesi, luminati de Dumnezeu, pentru a duce lupta impotriva paganatatii si a diavolului. Drept aceea, in toiul prigonirilor si in clipele cand sunt pusi la incercarile cele mai sangeroase, Mantuitorul ii lumineaza cu puteri dumnezeiesti care le ocrotesc trupul impotriva suferintelor. Deci, cei de fata, vazand chinurile de moarte prin care trecea Sfantul Gheorghe, atingandu-se un mort, acesta a inviat. Insasi, imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, vazand acestea, a marturisit credinta ei in Hristos.

In cele din urma, imparatul a incercat sa-l induplece cu onoruri si fagaduinte, dar Sfantul Gheorghe a ales sa ramana pentru totdeauna cu Hristos. In fata acestei marturisiri si vazand ca toate incercarile lui sunt zadarnice Diocletian a dat porunca sa li se taie capetele si Mucenicului si imparatesei Alexandra.
Desi, ostasii i-au scos afara din cetate, dar pe drum, inainte de a ajunge la locul de taiere, imparateasa, slabind cu trupul, si-a dat duhul. Iar, cand au ajuns la locul hotarat, Sfantul Mucenic Gheorghe si-a ridicat glasul si s-a rugat cu caldura multumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite. Astfel rugandu-se, cu bucurie si-a plecat capul sub sabie si a fost taiat in ziua de 23 aprilie (303), pazind pana la capat credinta fara prihana si luand cununa cea nevestejita din mana lui Hristos, Domnul Sau.

Dintre toti Sfintii sarbatoriti in lumea crestina, putini au ajuns la faima de care s-a bucurat si se bucura Sfantul Gheorghe la poporul nostru. In satele, comunele si orasele tarii noastre, foarte multe biserici sunt ridicate in cinstea lui. Multi oameni, barbati si femei, ii poarta numele. De asemenea si multe orase din tara; al treilea brat al Dunarii, in Delta se cheama bratul Sfantul Gheorghe. Se stie, apoi ca multa vreme ocrotitorul ostirii romane a fost si este Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Asemenea, steagul Moldovei, trimis de Stefan cel Mare la manastirea Zograful din muntele Athos, are chipul Sfantului Gheorghe, doborand balaurul. Iar acest chip al Sfantului doborand balaurul, a fost la noi ca un rasunet si o chemare a poporului la lupta crestinilor impotriva balaurilor vremii, adica a paganilor otomani si impotriva diavolului. O dovada este si rugaciunea lui Stefan cel Mare scrisa pe steagul sau: "O, luptatorule si biruitorule, Mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa primesti de la noi aceasta rugaciune a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l si pe el, neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 1500 (7008), in al patruzeci si treilea an al Domniei Sale".

Pastrand traditiile marilor inaintasi, Armata Romana il cinsteste si-l preamareste, si in zilele noastre ca pe un Ocrotitor Spiritual al acesteia, bucurandu-se de cea mai mare cinste si pretuire din partea tuturor militarilor, caruia i se inchina si ii aduce cantari de laude ca acestea: "Ca un Mucenic nebiruit, ca un purtator de lupte, ca un aparator al credintei neinfruntat fa-te acum turn neclintit celor ce te lauda pe tine,
html">Preainteleptule Mare Mucenic Gheorghe, ingradindu-i cu rugaciunile tale".

Sfinte Mare Mucenic Gheorghe, roaga-te pentru noi pacatosii!

Doamne ajuta!

Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
311 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2013

Vizualizari: 4552

Voteaza:

Sfantul Gheorghe - Ocrotitorul Ostirii 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro