Biserica, steaua calauzirii noastre

Biserica, steaua calauzirii noastre Mareste imaginea.

In cele ale credintei nu te sfatui si nici nu cere indrumari de la cei ce sunt protivnici Bisericii. Ei nu te vor lumina si nici nu te vor ajuta sa primesti mantuirea, ba dimpotriva ei vor cauta sa-ti nimiceasca credinta si pe aceea pe care o mai aveai. Pentru ca acesti rai sfetnici fac parte din anumite grupari fie culturale, fie politice, ori artistice si filosofice care-s dusmanoase credintei si ei cauta sa te faca la fel cu ei. Si in aceasta privinta, pe drept spune Sfantul Pavel: "Ce legatura are lumina cu intunericul? " Iar scriitorul Tertulian inca se intreaba: "Ce legatura are Atena cu Ierusalimul, Academia cu Biserica, ereticii cu crestinii? "

Dar priveste la cele ce s-au intamplat cu magii, cand s-au dus la Irod sa intrebe: "Unde este Pruncul Imparat al Iudeilor? Noi am vazut steaua Lui la rasarit si am venit sa ne inchinam".

Dar cand a auzit aceasta regele Irod s-a tulburat si cu el intregul Ierusalim. Din aceasta vedem, ca nu numai Irod era impotriva Noului Imparat ce s-a nascut, dar si evreii carturari, care au fost intrebati. De altfel, semnul indiferentei lor se vede si din aceea ca nici nu s-au miscat. Ei au aratat ce scrie profetul de demult cu privire la Betleem ca loc al nasterii lui iar apoi s-au cufundat in maruntisul vietii lor zilnice.

Asemenea se poate intampla si noua,- de ne vom duce sa aflam despre Iisus Hristos ca Mantuitor al vietii noastre, la printii vietii acesteia care nu cred, ori chiar la anumiti teologi ai vremurilor noastre care cerceteaza Biblia cu toata aparatura critica a textelor, dar sunt si angajati la diferite curente culturale, filosofice, artistice, economice ori politice ale vietii contemporane. Unii ca acestia iti vor prezenta un credeu cu totul omenesc cu privire la Iisus Hristos,fie ca socialist, ori politic revolutionar, ori meditativ filosof, acordandu-i poate si o genialitate, incadrandu-l la diferite sisteme de gandire contemporane, etc.

Dar sa fim cu luare aminte si la alt fenomen ce s-a intamplat cu magii, cand au intrat la Irod si au stat la sfat cu carturarii, steaua ce-i calauzise pana atunci s-a ascuns. Si ea nu li s-a mai aratat decat in clipa in care ei au iesit din porticile divanului si din bibliotecile carturarilor. Si abia atunci, din nou, steaua de pe cer i-a calauzit la Pruncul Iisus.

Pentru noi crestinii, steaua calauzitoare care ne conduce la Hristos ce s-a nascut la Betleem este Biserica. In clipa in care parasim aceasta calauza cereasca si intram in cele ale credintei la cei ce nu cred, steaua calauzitoare a Bisericii ni se ascunde. Si numai cand iesim de la sfatul celor necredinciosi, tulburati de cele intamplate cu noi, steaua Bisericii din nou straluceste si ne calauzeste pe calea care duce la Betleem, unde aflam pe Cel ce s-a nascut si ca om pentru mantuirea noastra.

Iata pentru ce psalmistul de demult zicea:

"Doamne iubit-am casa unde locuiesti Tu si locul unde salasluieste gloria Ta" - "Fata Ta, Doamne, voi cauta! Sa nu-ti intorci fata de la mine".

Intr-adevar, acest magisteriu al Bisericii este "stalpul si intarirea adevarului" pentru noi. Biserica este steaua calauzirii noastre. Ea este glasul etern al Sfantului Duh prin Sfintele Scripturi si Sfanta Traditie, prin care ne face sa aflam pe Iisus Hristos Cel ce s-a nascut la Betleem.

Pr.

Dr. Vasile Vasilache
(din cartea "De la Antim la Pocrov”, publicata la New York in anul 1984)

.

02 August 2010

Vizualizari: 2434

Voteaza:

Biserica, steaua calauzirii noastre 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE