
Ce zice Sfântul Ioan Scărarul despre doctorul duhovnicesc?
Răspuns: Doctor este cel care, fiind sănătos cu sufletul şi cu trupul, nu are nevoie de nici un plasture de la alţii... Fericită însuşire este la doctori a nu te îngreţoşa de nimic, iar la întâi-stătători - a fi nepătimaşi faţă de toţi - pentru că doctorii, neîngreţoşându-se de nimic, chiar dacă simt de la răni putoare, purced la lecuirea lor fără lenevire, iar întâi-stătătorii pot învia orice suflet, chiar dacă acesta a murit deja în păcate. Printre altele, Bunul nostru Domn i-a dat firii noastre şi însuşirea aceasta: cel bolnav, văzându-l pe
doctor, se veseleşte, chiar dacă nu primeşte nici un folos de pe urma lui. Şi tu - îi scrie întâi-stătătorului, pe care-l aseamănă unui doctor, Sfântul Scărar - să foloseşti plasturi, hapuri de tot felul, prafuri, picături de ochi, băuturi, burete, picături pentru curăţarea stomacului, luări de sânge, cautere, unsori, leacuri adormitoare, cuţit şi fese.
Ce înţelege Sfântul Părinte prin „plasture” şi prin celelalte instrumente medicale şi doctorii de care vorbeşte?
Răspuns: Plasturele este lecuirea patimilor care sunt săvârşite prin lucrări ale trupului. Ce se înţelege prin hapuri ? Lecuirea patimilor lăuntrice şi vărsarea afară a necurăţiei ascunse. Ce sunt prafurile ? Mustrările dureroase, care nimicesc toată putreziciunea trufiei din om. Ce este picătura de ochi ? Doctorie prin care se curăţeşte ochiul duhovnicesc. Ce sunt băuturile ? Certările cele întristătoare, dar care dau tămăduire după o vreme. Ce este luarea de sânge ? în boala trupească, este crestarea vinei şi golirea grabnică a putreziciunii lăuntrice; în cea sufletească, luare de sânge poate fi numită lucrarea aspră întreprinsă pe neaşteptate spre izbăvirea celor ce suferă sufleteşte. Ce este buretele ? O anumită îndemnare şi mângâiere blândă şi gingaşă pe care o face doctorul bolnavului când taie o vână sau mădular (adică deprindere rea). Ce este cauterul? Este pedeapsa pe care Biserica o dă pentru o vreme, cu iubire de oameni, ca să îndemne la pocăinţă. Ce este unsoarea? Cuvântul mângâietor după cauterizam şi după orice altă doftoricire neplăcută. Ce este leacul adormitor? Mijlocul prin care povara ascultării e uşurată şi prin odihnirea de jugul ei este adusă asupra omului un fel de dormitare fără de somn şi orbire evlavioasă, ca să nu vadă faptele sale bune. Ce este faşa? Răbdarea, prin care oamenii răsfăţaţi şi moleşiţi de slava deşartă sunt legaţi ca de nişte lanţuri. In cele din urmă, ce este cuţitul? Legiuirea bisericească, prin care este tăiat din obştea Bisericii, ca un mădular putrezit, cel ce a murit cu sufletul său, ca să nu molipsească şi celelalte mădulare de boala lui.
Ce regulă dă Sfântul Ioan Scararul pentru folosirea acestor mijloace de lecuire?
Răspuns: Aceste doctorii, spune el, să le dea întâi-stătătorul mai vârtos cu rugăciunile sale şi, luând în socoteală firea fiecăruia dintre bolnavi, să împreună-pătimească şi el şi să facă cele potrivite cu boala lor... Doctorul duhovnicesc trebuie să se dezbrace de toate patimile sale, altfel nu va avea putere să folosească fără greş mijloacele de mai sus...
Cum împarte Sfântul Scărar tratamentul duhovnicesc?
Răspuns: In uşor şi greu. Celor împovăraţi de păcate grele şi aplecaţi spre deznădejde, spune el, trebuie să li se dea doctorii, pe cât se poate, uşoare, adică să nu fie folosită faţă de ei o purtare aspră, pe când celor trufaşi şi semeţ cugetători le trebuie o doctorie puternică, adică ascultare cât se poate de aspră.
Ieremia Zavoratul
Leacuri pentru bolile sufletului, Editura Sophia
Cumpara cartea "Leacuri pentru bolile sufletului"
-
Vindecarea duhovniceasca de patima desfranarii
Publicat in : Credinta -
In cautarea unui terapeut
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.