Lumina adevarului - Intre ferecare si desferecare

Lumina adevarului - Intre ferecare si desferecare Mareste imaginea.

Omenirea toata, in cursul istoriei, a primit multe ferecari si desferecari ale spiritului si ale vietii ei. Orice cultura si civilizatie, orice religie din cele faurite de oameni, orice orientari noi de viata, bazate pe doctrine variate ale perioadei lor istorice, fiecare in sensul lor, mai intai au ferecat si au inlantuit spiritul omenesc al popoarelor si apoi, mai curand sau mai tarziu, au fost sfarmate crezurile invechite cu altele noi care aduceau bucuria unor desferecari si in acelasi timp inceputul altor ferecari! O, cate culturi si cate civilizatii avem in sensul acesta in istoria tuturor continentelor! Sociologii zilelor noastre au stabilit pana acum, ca numarul acestor culturi si civilizatii sa fie de 38.

Si asa, rand pe rand, una dupa alta, s-au prabusit aceste culturi si civilizatii in cimitirul cel mare al istoriei care ramane inca deschis pentru a inscrie in arhiva lor tot ce-a fost si ce va fi! Caci toate aceste aparitii si disparitii reprezinta tot atatea ferecari si apoi desferecari ale spiritului neamului omenesc injugat si desjugat si iarasi injugat.

Sistemul de gandire roman, spre exemplu, in filosofie si legi, in constructii si reconstructii a ferecat nu numai evul antic, dar si pe cel medieval in parte, pana in pragurile moderne ale omenirii, cand lumea s-a saturat de ele.

De asemenea ar fi sa ne gandim si la acele ideologii individuale ale marilor dictatori, conducatori de popoare, care au impus imperialisme, folosind armatura de fier a razboaielor pentru triumful lor, pentru care omenirea zilelor noastre se lupta acum pentru pace, pentru a se desfereca de acea masinarie a ferecarilor, care aduc prabusiri totale de neamuri si neamuri!

O alta imagine clara a luptelor duse de oameni pentru ferecari si desferecari, o avem si in masa multipla a tot felul de crize in viata contemporana in care omenirea se zbate sa iasa la limanul cel lin al desferecarilor, in care spiritul tuturor sa se bucure de drepturi umane, de lumina, de libertate, de triumful demnitatii pentru fiecare om de pe acest glob.



O alta ferecare intima, pe care si-o face fiecare om, e aceea a pacatului pe care-l acceptam si-l savarsim. Lantul acelor pacate ce ne fereca si ne face sa fim fiii robiei intunericului, e unul din cele mai grele, care tulbura si degradeaza, sfarma si ucide pe tot omul ce-l comite. Pacatul e un pact cu intunericul, e o neascultare si un act de nebunie in raport cu Creatorul tau, cu aproapele si cu tine insuti care-l savarsesti. El este izvorul tuturor dezordinelor in lume. De aceea Apostolul Pavel striga: "Om nenorocit ce sunt. Cine ma va rascumpara pe mine de acest trup al pacatului. Multumesc Lui Dumnezeu prin lisus Hristos". El a adus desferecarea fiecarui om de pacat, El a adus eterna salvare a vietii omenirii intregi. El ofera mantuirea, ramanand fiecarui om insa libertatea acceptarii!

Cu Dumnezeu toate aceste lanturi amintite mai sus, pot fi sfarmate si aruncate dincolo de bordul istoriei, toate prejudecatile oarbe pot fi inlaturate, toate maximele mincinoase pot fi coborate, toate tainicele ambitii personale de glorie pot fi topite, toate pasiunile si viciile pot fi potolite, toate placerile vinovate si urile si crimele pot fi nimicite! Peste oceanul sumbru al unor astfel de involburari, in care unii se ineaca pe altii, in care plasa unor negre robiri se arunca de unii asupra altora, e nevoie sa pluteasca o lumina cereasca, care sa rusineze pe acele spirite intunecate, care cauta sa inlantuie indivizi si familii, popoare si neamuri. Peste toti si peste toate, Adevarul! Peste toti si peste toate, Spiritul Adevarului!

Si asa sa apara iarasi lumina cea dintai a Creatiei, cand mai intai si mai presus de toate, Dumnezeu a zis: "Sa fie lumina!" peste intunericul ce acoperea totul.

Acest miracol al desferecarilor de tot ce e intuneric, e oferit din nou omenirii de acelasi Dumnezeu din ceruri!

Intr-adevar, noi dorim nu un simplu "escapism", care e o sfortare de a scapa de terorismul neplacutelor realitati, ci noi dorim acea desferecare de ferecarile sumbre care inlantuie viata spiritului omenirii zilelor noastre. Iisus Hristos a spus: "Numai adevarul va face liberi".

Pr. Dr. Vasile Vasilache
(din volumul "De la Antim la Pocrov – marturii si marturisiri”, publicat in S.U.

A. in anul 1984)

.

09 Septembrie 2010

Vizualizari: 2538

Voteaza:

Lumina adevarului - Intre ferecare si desferecare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE