Ultima arma a diavolului: Eu nu exist !

Ultima arma a diavolului: Eu nu exist ! Mareste imaginea.

Ultima arma a diavolului: Eu nu exist !

Clive Staples Lewis concentreaza minunat acest lucru, spunand: "In ce priveste diavolii, omul poate face doua greseli la fel de insemnate, dar opuse. Una e sa nu creada in existenta diavolilor. A doua e sa creada in existenta lor si sa-si bata capul cu diavolii in prea mare si daunatoare masura. Diavolii insisi se bucura in aceeasi masura de ambele erori si-l vor saluta pe materialist, ca si pe magician, cu aceeasi desfatare." Aici vom vorbi despre prima greseala pe care o poate face omul, anume aceea de a nu crede in existenta diavolilor.

Cand nu credem in existenta diavolului, ajungem sa punem toate relele petrecute in noi si in jurul nostru si in lume sub influenta mediului, a astrelor, a conditiilor sociale, a oamenilor "rai", etc. Astfel, omul ajunge sa creada mai mult in noroc si in ghinion, in lucruri intamplatoare si in hazard, in zodii si in influente astrale, cat si in vointa lui ca singur izvor al binelui si al raului, decat in lucrarea neincetata de ispitire a oamenilor, lucrata subtil de diavol.

Cand omul ajunge sa nu mai creada in diavol, el isi pierde si credinta in Dumnezeu. Din moment ce in mintea omului diavolul nu mai exista, binele si raul atarnand doar de vointa lui, el fiind "liber" de orice determinare transcendenta, nici Dumnezeu nu isi mai gaseste locul in viata sa.

Exista ispita de a spune, "cred in Dumnezeu, insa diavolul este ceva comic". In acest caz, inselarea cuprinde intreaga minte a omului. Daca exista Dumnezeu, exista si diavol, iar daca Dumnezeu se face simtit in viata omului, tot asa se face simtit si diavolul in viata omului. Totul tine insa de vointa omului, care poate impiedica atat pe Dumnezeu, cat si pe diavol, de a-si face loc in inima si viata lui.

Cat timp diavolul ramane ascuns cunostintei si credintei omului, el poate lucra in voie, "bagandu-si coada" in toate planurile omului, in toate faptele si in toate relatiile pe care omul le are cu semenii sai.

Mai dureros insa este faptul ca atunci cand nu credem intr-un pericol sau risc, nu aveam cum si de ce sa ne pazim in fata lui. Suntem descoperiti si fara pic de aparare. Nimeni nu se pazeste acolo unde nimeni nu ataca, nimeni nu lupta cu ceva inexistent, nimeni nu poarta arme fiind de unul singur.

Din momentul in care constientizam lucrarea diavolului si credem in existenta lui, lupta devine mai aspra si mai intetita. Fiind descoperit, el lupta mai pe fata si mai aprig, "racnind ca un leu" in fata celor ce il privesc descoperit. Cand un dusman ne lupta intr-ascuns, el o face subtil, putin cate putin si pe termen lung, insa atunci cand este descoperit, el isi arunca in lupta, deodata, toate armele sale.

Cand ajungem sa ne dam seama ca gandurile rele ce ne vin in minte nu sunt izvorate de noi, ca maniile ce ni se aprind in inima nu sunt proprii firii noastre, aceasta fiind fundamental buna, cand patimile noastre nu sunt roade ale libertatii, abia atunci reusim sa luptam cu ele si sa ne schimbam mintea, induhovnicind-o, cu ajutorul harului lui Dumnezeu.

"Omul nu este dusman al omului. Doar diavolul este dusman al omului." Daca am crede acest cuvant, cu mult mai usor am trece peste rautatile vazute sau simtite din partea celor de langa noi. Daca am vedea cum diavolul lucreaza prin oamenii neatenti la lucrarea lui in ei, nu am mai lovi in oameni, intorcandu-le rautatile, nu am mai suferi in fata rautatilor lor, ci am avea mila de ei, oricat de mult ne-ar lovi ei.

Cand nu mai credem in diavol, ajungem sa luptam cu omul de langa noi, sa urmam legii talionului, care zice "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte", sa luam totul personal, sa vedem in toti aceia care ne sunt greu de suportat numai lovituri si impunsaturi intentionate.

Cand diavolul nu a reusit sa-L ispiteasca pe Hristos, in pustie, el a trecut la a-L lovi prin oamenii de langa El, prin ucenici si prin preotii Templului iudaic. Un apostol se leapada de El de trei ori, un altul Il vinde, iar preotii Legii Vechi ii cer rastignirea. Cu toate acestea, El nu a cazut din dragostea fata de ei, stiind si vazand cu diavolul lucreaza prin ei asupra Lui, cum ei se comporta inconstient, drept pentru care a si zis: "Iarta-i, Doamne, caci nu stiu ce fac."

Diavolul exista, insa cauta cu toata puterea sa ramana ascuns.

Diavolul ne pacaleste, cum ca nu exista, pentru a putea sa ne piarda fara prea mare lupta.

Teodor Danalache

04 Martie 2010

Vizualizari: 26075

Voteaza:

Ultima arma a diavolului: Eu nu exist ! 4.00 / 5 din 8 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

 • GICU TPostat la 2010-10-09 20:12

  acest autor spune ca sunt 2 greseli ale omului, dar parintele Cleopa spune mai simplu si concis care sunt cele 3 moduri prin care oamenii sunt amagiti de diavoli.

 • daniela lunguPostat la 2010-06-16 11:47

  Atentie la mediumi, new-age-isti si la toti pseudo-vindecatorii , toti spun intr-un glas ca Iadul si populatia lui locuitoare nu exista argumentand acestea extrem de savant, intr-atat incat sa incepi sa crezi... Mintea treaza dragii mei!

 • Carmen AldulescuPostat la 2010-03-09 00:42

  Extraordinara cartea lui C.S.Lewis ( " The Screwtape Letters " ) . Am fost cam sceptica la inceput, nu-l cunosteam pe autor decit din Cronicile din Narnia si nu prea vedeam ce-ar putea spune diferit( nu depistasem inca mesajul profund crestin din Cronici - schimare de persepectiva care mi s-a intimplat abia dupa citirea Scrisorilor ). N-am putut lasa cartea din mina. O trezire la realitate absolut socanta...trebuie citita. Ma bucur sa o vad recomandata aici - sper sa fie citita si recomandata de cit mai multi si uite asa sa se mai ridice un val de pe ochii multora.

 • stefan olaruPostat la 2010-03-06 14:45

  Ultima arma a diavolului: Eu nu exist ! ca in orice exista creat de DUMNEZEU si diavoli au o erarhie.diavolul care il ispiteste pe om in felul acesta ese unul din diavoli prosti care ispitesc doar oamenii prosti.diavolul cel mai viclean il ispiteste in felul acesta:exista DUMNEZEU exista si diavol dar tu mai ai timp sa te pocaiesti(un vers din parazitii ”ma pocaiesc la 90 de ani pacatuiesc pana atunci”) cititi predica parintelui cleopa sfatul diavolilor.

 • mariana mariPostat la 2010-03-04 21:17

  Multumesc lui Dumnezeu ca exista in Romania si cei ai Domnului isi fac cu drag datoria de a i informa si pe cei mai nestiutori si mai slabi!...si mai ales lui POP LACRAMIOARA care foarte frumos si cu dragoste si credinta si mai ales din suflet a scris aceste randuri!...e de mare ajutor!

 • Pop LacramioaraPostat la 2010-03-04 13:35

  Foarte interesant şi binevenit acest aticol.Cred ca tocmai trăin vremea in care diavolul urlă ca un leu. Mă rog lui Dumnezeu ca din păcăleala diavolului să ne scape degrabă pe toţi si în mod special pe cei tineri ai noştrii căci in ei ne e nădejdea viitoare;Grijeşte-i Doamne şi-i întăreşte precum şti,ajută-i să-şi găsească drumul intr-u binele lor si mulţumirea Ta,căci aceea v-a fi şi a noastră şi cu siguranţă va fi şi cea mai bună cale. Nu ne părăsi; oricât de păcătoşi ne vezi,acoperă-Ţi ochii Tăi dar intinde-Ţi mâinile după noi si adu-ne acasă!oricâte greşeli Ţi-am făcut,iartă-ne!Ieşi Doamne in calea noastră că am încurcat atât de tare cărările, si, fără Tine nu mai găsim limanul Tau. Nu-l lăsa pe potrivnic să-şi bată joc de lucrul mâinilor Tale.Îţi mulţumesc Doamne pentru toată purtarea Ta de grijă,Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE