Cuviosul Eftimie cel Mare

Cuviosul Eftimie cel Mare Mareste imaginea.

Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV-lea. S-a nascut in Melitina (Armenia), ca rod al rugaciunii parintilor sai, care i-au pus numele Eftimie („voie buna“, in limba greaca). Dupa moartea tatalui sau, a fost dus de mama sa la Evtroiu, episcopul Melitinei, care l-a hirotonit preot. La varsta de 29 de ani a plecat la Ierusalim si a ramas acolo, intr-o pestera, impreuna cu Cuviosul Teoctist. Aici a vindecat multi bolnavi si a savarsit numeroase minuni: a hranit 400 de calatori cu putine paini mici si a facut roditoare, cu rugaciunea lui, pe multe femei care nu puteau sa aiba copii.

A murit la varsta de 97 de ani.

Tot astazi, Biserica face pomenirea Sfintilor Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu si Vasilid; a Sfintilor Mucenici In, Pin si Tim; a fericitului Petru Vamesul; a Sfintilor Mucenici Tira si Agni; a evlaviosului imparat Leon cel Mare din Tracia; a Sfintei Mucenite Ana si a Sfantului nou Mucenic Zaharia.

Singura Manastire „Sfantul Eftimie“ din tara isi serbeaza hramul
 
Manastirea "Sf. Eftimie cel Mare“ din localitatea Poieni - Tg. Ocna isi sarbatoreste astazi ocrotitorul. Acest sfant lacas a fost infiintat de protos. Claudiu Pantaru in anul 2000, cu binecuvantarea PS Eftimie, Episcopul Romanului.

Despre Manastirea „Sf. Eftimie“ ne-a vorbit parintele protos. Claudiu Pantaru, staretul asezarii: "Cu aprobarea Ministerului Culturii si Cultelor, incepand cu anul 2000, am ridicat cladirile administrative: sala de mese, dormitoare, o cladire care adaposteste muncitorii de pe santierul nostru. Biserica din lemn a fost adusa in iunie 2005, fiind realizata la Baia Mare.“

Si pentru ca asezarea se afla la inceputul vietii monahale, la Manastirea „Sf. Eftimie“ vietuiesc doar cinci calugari. Pentru a intari comunitatea in fiecare an de hram, a slujit Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Anul acesta, pentru ca ierarhul nu se va mai putea afla in mijlocul credinciosilor, alaturi de parintele Claudiu va sluji un sobor de aproximativ 30 de preoti. Cei care doresc sa ajute la ridicarea Manastirii „Sfantul Eftimie“ din Eparhia Romanului pot face donatii la CEC in contul: RO62CECE.
BC0336 ROL0000048.

Ziarul Lumina

.
Pe aceeaşi temă

24 Mai 2012

Vizualizari: 6922

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE