
Una dintre cele mai intunecate perioade din cadrul istoriei poporului grec a fost, fara indoiala, cea in care acesta, vreme de 400 de ani, s-a aflat sub ocupatia otomana. In acelasi timp, acele vremuri tulburi au oferit Bisericii lui Hristos, precum perioada persecutiilor din primele veacuri crestine, numerosi mucenici si mucenite. Martirologiile si sinaxarele s-au impodobit atunci cu numele si vietile a noi sfinti care au marturisit Viata, cu pretul pierderii vietii acesteia vremelnice in trup, intru dobandirea vesniciei fericite.
Sfanta Noua Mucenita Chirana (sau Chirani), praznuita zilele de 8 ianuarie si 28 februarie, se numara intre acesti noi mijlocitori pe care crestinii ortodocsi i-au dobandit inaintea tronului Preasfintei Treimi.
Sfanta Chirana s-a nascut in jurul anului 1731 in satul Ossa aflat in vecinatatea Tesalonicului. Inca din copilarie a primit o educatie crestina aleasa. Sfanta Chirana a fost binecuvantata de Dumnezeu atat cu numeroase daruri duhovnicesti, cat si darul frumusetii trupesti. Cel din urma a facut ca ea sa nu ramana neremarcata de catre un ienicer venit in satul ei natal pentru a colecta taxe. Acesta vazand-o, a dorit cu orice pret sa o ia de sotie. Singura cale prin care aceasta casatorie ar fi fost posibila presupunea ca ea sa se lepede de credinta in Hristos si sa se converteasca la mahomedanism.
Ienicerul a incercat sa o incurajeze in acest sens oferindu-i daruri pretioase. Dar Sfanta Chirana, pe atunci o tanara de 20 de ani, nu a vrut sa faca niciu compromis. Vazand ienicerul ca nu sunt sanse de izbanda, maniindu-se, a inceput sa o ameninte ca daca nu isi leapada credinta o va tortura si o va omori. Insa asa cum sfanta nu si-a schimbat hotararea la vederea darurilor, tot asa a ramas neclintita a uzind amenintarile.
Ienicerul a dus-o apoi inaintea judecatorului musulman din Tealonic, in fata caruia a mintit spunand ca Sfanta Chirana l-a amagind fagaduindu-i ca va deveni musulmana pentru a se casatori cu el, da ca nu si-a respectat fagaduinta. Atunci cand Sfitei Chirana i s-a oferit posibilitatea sa rosteasca un cuvant de aparare, aceasta a marturisit inaintea tuturor celor prezenti credinta sa in Hristos.
Judecatorul a trimis-o in temnita unde, timp de o saptamana, a fost torturata in fiecare zi. In noaptea zilei de 28 februarie 1751 Sfanta Chirana a fost lovita cu salbaticie de catre temnicer trecand la cele vesnice.
Dimineata trupul sfintei a fost invaluit de o lumina cereasca si de buna mireasma incat ceilalti prizoniei crestini vazand aceasta minune au dat slava lui Dumnezeu, iar paznicii musulmani s-au unplut de teama crezand ca temnita a luat foc.
Trupul Sfintei Chirana a fost luat de catre comunitatea crestina pe care l-au inmormantat dupa randuiala in afara orasului Tesalonic. Tot atunci fragmente din hainele sale au oferite credinciosilor in semn de binecuvantare.
In scurt timp, cultul local al Sfintei Mucenite Chirana avea sa se dezvolte si sa se raspandeasca pe teritoriul Greciei. In 1840 credinciosii din satul Ossa au ridicat o biserica inchinata Sfintei Chirana. Hristofor Prodromitul a compus o slujba spre a fi cantata cu ocazia pomenirii anuale a martiriului ei. Viata Sfintei Chirana a fost consemnata de Sfantul Nicodim Aghioritul in "Noul Martirologiu”.
Descoperirea recenta a moastelor Sfintei Chirana
In pofida existentei un cult public cu vremea locul unde a fost inmormantata Sfanta Chirana a devenit imposibil de identificat. Singura marturie cunoscuta in acest sens era ca trupul sfintei a fost inhumat "in afara zidurilor” Tesalonicului.
Sfanta Chirana a randuit ca in anul 2011, dupa 260 de ani de la mutarea sa la cele vesnice, sfintele sale moaste sa fie aflate in chip minunat. Istoria aflarii moastelor Sfintei Mucenita Chiarana incepe cu hotarararea Mitropolitului Ioan de Lagada de a inchina anul 2011 ca an comemorativ al Sfintei Chirana. Cu aceasta ocazie acesta a inceput sa studieze cu mare atentie viata sfintei potrivit mai multor surse documentare. Astfel pe 12 septembrie 2011, cu ajutorul unui monah de la Muntele Athos si sprijinul specialistilor si expertilor in criminalistica, acesta a confirmat ca in Sfantul Altar al Bisericii Sfintilor Arhangheli din Ossa, satul natal al Sfintei Chirana, dedesubtul placilor pavimentare a fost aflata o mare parte a moastelor sale.
Imediat dupa ce sfintele moaste au fost scoase la lumina locasul de cult s-a umplut de buna mireasma. Impreuna cu sfintele moaste se gaseau si incaltarile sfintei, prin investigarea carora expertii criminalisti au putut determina inaltimea, sexul, varsta si anul probabil al inmormantarii.
Pe 23 septembrie 2011 credinciosii din Ossa si din intreaga regiune s-au adunat la Biserica Sfintilor Arhangheli pentru a celebra prima priveghere de toata noaptea in prezenta moastelor Sfintei Chirana. Celebrarea a continuat pana pe 10 octombrie cu Slujba Paraclisului si privegheri de toata nopatea oficiate in fiecare zi, si a culminat pe 11 octombrie cand Patriarhul Ecumenic Bartolomeu moastele Sfintei Chirana au fost mutate din Biserica Sfintilor Arhangheli in noua biserica inchinata sfintei.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.