Sfanta Domnica din Aleski

Sfanta Domnica din Aleski Mareste imaginea.

Sfanta Domnica din Aleski s-a nascut in anul 1881, in gubernia Tavra, si a trecut la cele vesnice in ziua de 10 iunie 1967, la varsta de 86 de ani. Cuvioasa, care s-a nevoit ca monahie, in Manastirea Aleski, a fost canonizata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina in ziua de 25 iunie 2009, iar slujba de proclamare a canonizarii a fost savarsita in ziua de 15 iunie.

Sfanta Domnica din Aleski

Domna Ivanovna Likvinenko, dupa numele ei complet, s-a nascut in anul 1881, in familia unor credinciosi instariti din regiunea Tavra. Nu se cunosc alte amanunte despre familia sfintei. Se stie ca ea a fost crescuta in dragoste fata de Dumnezeu si fata de aproapele inca din copilarie.

Pe cand avea abia 15 ani, dupa un pelerinaj facut la Lavra Pecerska, din Kiev, fericita Domna a hotarat sa traiasca langa o manastire. Astfel, in anul 1896, ea a fost inscrisa la "Scoala de Fete" de langa Manastirea Adormirea Maicii Domnului, din Aleski. Aici, sfanta a invatat sa scrie si sa lucreze cu mainile sale. Adesea se ruga in paraclisul inchinat Sfantului Ierarh Nicolae, pe care l-a iubit mult toata viata.

Dupa terminarea scolii, Domna a hotarat sa ramana in manastirea de maici din apropiere. Cu numele Domnica, ea a fost primita in randul surorilor. Nu se stie cand a fost tunsa in monahism si nici cand a primit schima cea mare. Ii placea mult sa stea singura si sa se roage, citind din Psaltire sau cantand Acatistul Sfantului Nicolae.

Sfanta Domnica din Aleski

Cautand spre curatia sufletului acesteia, egumena manastirii a randuit-o pe Sfanta Domnica la pasterea viteilor manastirii, spre a se putea bucura si mai mult de linistea si singuratatea mult dorita. Multi erau uimiti de cumintenia viteilor care, in preajma sfintei, erau foarte ascultatori.

Incepand cu anul 1900, manastirea de maici din Aleski a cunoscut o perioada deosebita de prosperitate: a fost construita Catedrala Adormirea Maicii Domnului; a fost restaurata Biserica Sfantul Nicolae; in noua trapeza a fost construita o biserica inchinata Sfintei Nina, cea "intocmai cu Apostolii"; s-au construit noi corpuri de chilii; s-a largit cladirea Scolii de Fete; intregul ansamblu monahal a fost inconjurat cu ziduri si turnuri. Pelerinii veneau din toate partile, mai ales pentru a se inchina icoanei Maicii Domnului "Teodorovski", asezata in biserica mare a manastirii.

In anul 1917, mai inainte de a incepe revolutia si razboiul civil, Sfanta Domnica a inceput sa petreaca si mai mult timp in rugaciunea. Adesea, ea pleca de langa turma de vitei, se retragea intr-un lan din apropiere si se ruga cu mainile intinse catre cer.

In anul 1920, in localitatea Aleski s-a instalat puterea sovietica. Urmarile erau de asteptat: pamanturile si cladirile manastirii au fost nationalizate, iar in manastire a fost infiintata gospodaria culturala "Muncitoarea", iar mai apoi, in anul 1921, cooperativa de productie "Melissa".

In primavara anului 1922, din bisericile manastirii au fost scoase obiectele de cult, iar monahiile au fost alungate, pentru ca in locul lor sa fie infiintat un orfelinat. Unele maici s-au asezat pe langa bisericile din orasul Herson, in timp ce altele au ramas in apropierea manastirii din Aleski. Cuvioasa Domnica a ramas in casa unui batran evlavios care locuia la marginea localitatii Aleski.

Cuvioasa Domnica a primit de la Dumnezeu darul cunoasterii si al inainte-vederii, lucru marturisit de multi dintre aceia care au cunoscut-o. Isi ascundea darul sub chipul nebuniei, uneori, prin cuvinte cu un dublu inteles.

Intre anii 1924-1928, fiind o foamete mare, sfanta s-a mutat in localitatea Kahovka. Odata, pe cand mergea spre Berislav, trecand pe langa raul Nipru, sfanta a prevestit inundarea acelor locuri, lucru care s-a si intamplat, cand a fost construita hidrocentrala din Kahovka.

Cand s-a intors in orasul Aleski, care se numea Tiurupinsk, sfanta a gasit bisericile acestuia inchise de autoritati. Spre sfarsitul razboiului au inceput sa fie deschise bisericile. Tot mai multi oameni o cautau pe Sfanta Domnica, fie pentru sfatuire, fie pentru rugaciune si binecuvantare.

Sfanta Domnica a trecut la cele vesnice in ziua de 10 iunie 1967. Din pricina autoritatilor, procesiunea funebra pana la catedrala orasului a fost savarsita intr-o deplina liniste. Dupa savarsirea slujbei de prohodire, trupul sfintei a fost inmormantat in vechiul cimitir al manastirii. Chiar si dupa adormirea ei, sfanta a continuat sa fie cautata de nenumarati oameni.

In ziua de 27 noiembrie /10 decembrie 2008, cand este praznuita icoana Maicii Domnului "Znamenie", cu binecuvantarea arhiepiscopului Ioan de Cherson si Tavra, au fost gasite cinstitele Moaste ale Sfintei Cuvioase Domnica. Pe acestea, peste paraman, se afla asezata o cruce de lemn, semn al schimei monahale. Acestea au fost puse in racla si asezate in Biserica Sfanta Nina.

In ziua de 25 martie 2009, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina a recunoscut sfintenia Cuvioasei Domnica din Aleski (10 iunie), pe care a asezat-o in randul sfintilor din Eparhia Cherson.

Iulian Predescu

Sfanta Domnica din Aleski

01 August 2013

Vizualizari: 2551

Voteaza:

Sfanta Domnica din Aleski 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE