Sfanta Ecaterina

Sfanta Ecaterina Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Ecaterina este praznuita pe 25 noiembrie. A trait in timpul imparatului Maximian, la inceputul secolului al IV-lea. S-a nascut in cetatea Alexandriei, intr-o familie nobila. Datorita frumusetii si intelepciunii sale, insusi imparatul Maximian isi dorea sa-i devina sotie.

Ecaterina ajunsese sa creada ca niciun barbat nu se poate ridica la nivelul ei intelectual si din aceasta cauza refuza sa se casatoreasca. Acesta este motivul pentru care mama sa decide sa o duca la un parinte duhovnicesc din afara cetatii, ca sa o ajute sa intalneasca un tanar care sa-i devina sot. Parintele ii va vorbi de Hristos si ii va darui o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate.

Dupa aceasta intalnire, Sfanta Mucenita Ecaterina are doua viziuni: in prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul in brate. Insa pentru ca nu era crestina, nu reuseste sa vada fata Mantuitorului. Acest lucru ii descopera desertaciunea cunostintelor si alege sa primeasca Sfantul Botez.

In a doua vedenie i se descopera Hristos, care ii daruieste un inel de logodna, spunandu-i: "Iata, astazi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata si vesnica, deci sa pazesti tocmeala aceasta cu dinadinsul si sa nu mai primesti nicidecum alt mire pamantesc". Ecaterina ramane uimita cand vede in urmatoarea zi inelul de logodna pe degetul sau. Este momentul in care viata sa se schimba radical.

Precizam ca in acea vreme crestinii care refuzau sa jertfeasca idolilor erau ucisi. Ecaterina, vazand chinurile la care erau supusi cei care credeau in Hristos, merge la imparatul Maximian si ii spune ca inchinarea la idoli este o desartaciune.

Este dusa in fata unui consiliu de cincizeci de filosofi pagani, care aveau datoria sa o determine sa se inchine zeilor. Ecaterina condamna cultul si miturile pagane, infrunta in discutii publice pe inteleptii vremii si reuseste sa-i aduca la adevarata credinta pe filosofii care o judecau.

Dupa mai multe incercari nereusite de a o face pe Ecaterina sa lepede credinta in Hristos, este supusa chinurilor, ca in cele din urma sa fie zdrobita de fiarele ascutite a patru roti (de aici si reprezentarea in icoane a Sfintei Mucenite Ecaterina tinand in mana o roata). Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata. Potrivt Traditiei, la taierea capului sau nu a curs sange, ci lapte.

Trupul ei a fost luat de catre ingeri si dus pe Muntele Sinai. Ele vor fi descoperite unui calugar de la o manastire de la poalele Sinaiului. Acesta le va aduce cu dragoste in manastirea de la poalele muntelui Sinai.

Traditia spune ca in anul 337, sfanta imparateasa Elena a construit un sanctuar in jurul locului in care s-a aflat rugul de foc ce ardea si nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oara cu Moise. Din cauza atacurile permanente ale triburilor nomade vecine, imparatul Justinian a transformat sanctuarul intr-o manastire-fortareata, in secolul al Vl-lea.

Toti cei care ajung sa se inchine moastelor Sfintei Ecaterina din manastirea de pe Sinai, primesc in dar un inel, in cinstea celui pe care Hristos l-a daruit Sfintei Mucenite.
Adrian Cocosila

Troparul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina
Cu intelepciunea ca şi cu razele soarelui ai luminat pe filosofii cei pagani şi ca o luna prealuminoasa, care stralucea in noaptea necredintei, intunericul l-ai gonit; iar pe imparateasa ai incredintat-o, dimpreuna şi pe prigonitorul l-ai mustrat, mireasa de Dumnezeu chemata, Fericita Ecaterina! Cu bucurie ai alergat la Camara cea Cereasca, catre Hristos, Mirele Cel Preafrumos şi de la Dansul te-ai incununat cu cununa imparateasca. Inaintea Caruia impreuna cu ingerii stand, roaga-te pentru noi, cei ce cinstim sfanta pomenirea ta.

 

Pe aceeaşi temă

25 Noiembrie 2021

Vizualizari: 119796

Voteaza:

Sfanta Ecaterina 5.00 / 5 din 13 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-11-25 11:24

    Foarte puține știm despre ea, până și numele ei este o enigmă. După unii, numele ei ar fi fost Damianí, în vreme ce scriitorul bisericesc Rufin pretinde că era Dorothea. La un moment dat, s-a făcut cunoscută drept Katherina, nume ce ar putea proveni fie de la grecescul Hecate, fie de la καθαρός (katharos), care înseamnă curat, pur. Ecaterina, 1233, Chapel of Saint Nicholas of Spilia Pendeli, Attica IN R Sfânta Ecaterina, frescă Biserica Sfântului Nicolae din Pendeli, Attica, 1233 Numele ei rămas nouă în limba greacă este Αἰκατερίνα, așa că e imposibil ca el să provină de la Hecate, pentru că Aikaterina nu începe cu H, precum în Hecate. La fel, nu poate proveni din “katharos”, pentru că grecii fac mare diferență între „t” și „th”, dar și pentru că, astfel, katharina nu ar avea nici un sens. Dacă ar vrut să-i spună „curată”, ar fi fost Katharí, dacă ar fi vrut să-i spună „curățită”, ar fi fost Kekatharméni. Ceea ce urmăresc să susțin e faptul că Ecaterina era numele ei, nu un supranume cu etimologie inventată și neplauzibilă. (W.J. Lillie)

  • Radu AlexandruPostat la 2016-11-24 10:44

    Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina constituie un model de a uni ştiinţa cu credinţa, de a uni cunoaşterea lui Dumnezeu şi cunoaşterea lumii sau a creaţiei lui Dumnezeu. Sfânta Ecaterina a arătat că este posibil să uneşti credinţa în Dumnezeu cu ştiinţa lumii acesteia, care este şi ea un dar al lui Dumnezeu şi care pe cei credincioşi îi apropie, nu îi îndepărtează de El (pr. prof. dr. Ştefan Buchiu)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE