
Biserica Sfanta Ecaterina din Betleem este o biserica romano-catolica, zidita foarte aproape de Biserica ortodoxa Nasterea Domnului din Betleem, in partea ei nordica.
Dupa trecerea prin Pestera Nasterii Domnului, aflata sub Altarul bisericii ortotode, o serie de trepte conduce pelerinii in partea nordica a bisericii. De aici, o usa conduce spre Biserica Sfanta Ecaterina. Romano-catolicii au zidit aceasta biserica in anul 1881, inchinand-o Sfintei Ecaterina din Alexandria.
Biserica Sfanta Ecaterina din Betleem a fost construita de catre romano-catolici imediat dupa Razboiul din Crimeea, in anul 1881. Aceasta biserica este cunoscuta in toata lumea catolica datorita transmiterii (TV) de aici a slujbei din ziua de Nasterea Domnului.
Biserica romano-catolica Sfanta Ecaterina si Manastirea Franciscana, zidita strans lipite de Biserica ortodoxa a Nasterii Domnului sunt si ele locuri de pelerinaj. Potrivit traditiei locului, aceasta biserica a fost zidita pe locul in care Mantuitorul Iisus Hristos i-a aparut in chip vazut Sfintei Ecaterina din Alexandria, anuntandu-i moartea martirica, in jurul anului 310. Astazi, trupul sfintei se afla in Muntele Sinai, unde toti i se inchina si primesc bucurie.
Prima marturie istorica ce aminteste de Biserica Sfanta Ecaterina dateaza din secolul al XV-lea, cladirea actuala incadrand insa si o parte dintr-o manastire cruciata din secolul al XII-lea, zidita tot pe acest loc. Sub temelia maretei biserici catolice s-au descoperit si unele urme monahale din secolul al V-lea, identificate cu vietuirea aici a Fericitului Ieronim.
Fericitul Ieronim s-a nascut in nordul Italiei, in anul 347. In toata viata lui, el s-a remarcat drept un mare om de cultura si un bun cunoscator al limbilor vremii sale. Spre a cunoaste mai bine limba, cultura, istoria si locurile biblice, Fericitul Ieronim s-a mutat in Betleem, aproape de Biserica Nasterii Domnului, intr-o mica pestera.
In mica pestera din Betleem, el a traduce Vechiului Testament. Pestera Fericitului Ieronim este vizitata dupa ce pelerinii ies din Biserica ortodoxa a Nasterii Domnului si se indreapta spre biserica romano-catolica Sfanta Ecaterina, care adaposteste pestera fericitului.
Fericitul Ieronim a tradus pentru prima oara Vechiul Testament, din limba ebraica, in limba latina, limba oficiala a Imperiului Roman. Dupa o neostenita munca, intinsa pe 15 ani, el a reusit sa traduca integral textul Vechiului Testament. Aceasta opera a fost numita "Vulgata", aratand limba simpla si populara in care a tradus cartea.
Biserica Sfanta Ecaterina a fost largita in anul 1881-1882, cu fonduri de la imparatul Austriei, pe ruinele unei mai vechi manastiri, zidita in perioada cruciata, detinuta de calugarii augustini. Actuala biserica este o basilica moderna, cu trei abside. In partea nord-vestica a bisericii se afla manastirea franciscana.
In dreptul usii din peretele vestic se afla o micuta curte interioara, restaurata in anul 1948, de catre A.Barluzzi, folosind pentru aceasta coloane si capiteluri de la o manastire din secolul al XII-lea. In centrul acestei curti se afla o statuie a Fericitului Ieronim, iar pe frontonul bisericii se afla o statuie a Sfintei Ecaterina.
Imediat in partea dreapta, dupa intrarea in biserica, o serie de trepte coboara pasii pelerinilor spre pesterile si capelele de sub biserica: Capela Inocentilor, adica a pruncilor omorati de Irod cel Mare (Matei 2, 16); Capela Dreptului Iosif; Mormantul Sfintei Paula si Mormantul Eustachiei, fiica Paulei, care au calatorit impreuna cu Fericitul Ieronim, in anul 485, iar mai apoi s-au stabilit in Betleem; Mormantul lui Eusebiu, succesorul lui Ieronim la conducerea manastirii.
Mormantul Fericitului Ieronim si Camera de lucru a Fericitului unde se spune ca el ar fi tradus cartile, sunt doua dintre cele mai iubite locuri ale romano-catolicilor ajunsi aici. Pe o laterala a pesterii Fericitului Ieronim se afla un pat de piatra, unde a stat trupul sau, pana sa fie luat in Roma si depus in Biserica Sfanta Maria Maggiore.
O usa aflata in peretele sud-vestic conduce spre Camara Cruciatilor, o camera ce dateaza inca din secolul al XII-lea. Atunci, cruciatii au zidit capatul nordic al naosului lui Justinian, spre a construi un turn-clopotnita. Peretii capelei sunt decorati cu ramasite de fresca din vremea cruciatilor, restaurate partial in anul 1950.
Teodor Danalache
-
Grota Laptelui din Betleem
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.