Sfanta Marcela din Chios

Sfanta Marcela din Chios Mareste imaginea.

Sfanta Marcela s-a nascut si a trait in secolul al XV-lea, in localitatea Volissos, aflata in nord-vestul insulei Chios, Grecia. Aceasta sfanta si-a pastrat fecioria cu pretul vietii, primind cununa muceniceasca. Ea a fost taiata in bucati de propriul ei tata, stapanit de duhul desfranarii, in jurul anul 1500. Din cand in cand, pietrele care au fost udate cu sangele fericitei mucenite se inrosesc in chip minunat, iar credinciosii care se ating de ele primesc binecuvantari si se vindeca de anumite suferinte trupesti.

Sfanta Marcela este ocrotitoarea insulei Chios ai a tuturor celor care lupta cu patima desfranarii, dorind a trai in curatie. Ea este praznuita de Biserica Ortodoxa in ziua de 22 iulie.

Sfanta Marcela din Chios

Sfanta Marcela s-a nascut si a trait in secolul al XV-lea, in localitatea Volissos, aflata la o distanta de 40 de kilometri de capitala insulei Chios. Ea a mostenit credinta crestina si curatia feciorelnica de la mama ei, care era o crestina deosebit de evlavioasa, in pofida faptului ca era casatorita cu un barbat pagan. Pentru ca mama ei a murit pe cand Marcela era inca foarta mica, ea a ramas in grija tatalui ei, care era conducatorul localitatii.

Sfanta Marcela

Marcela a ramas crestina, petrecandu-si timpul in rugaciune, in citirea Sfintei Scripturi si in postiri indelungate. Crescand, ea a primit darul milosteniei si al compatimirii strainilor, pe care ii primea in casa parinteasca si le dadea cele necesare. Desi avea un tata pagan, Marcela il respecta si se ingrijea mult de odihna lui.

Pe masura ce crestea, Marcela devenea tot mai frumoasa si mai iubita de oameni, pentru darurile ei cele duhovnicesti. Fiind intunecat de diavolul desfranarii, tatal fetei a inceput sa o pofteasca. Vazand aceasta, Marcela a fugit pe ascuns din casa parinteasca si a mers intr-un loc pustiu din apropiere. Tatal ei a mers dupa ea si, cu ajutorul unui pastor, a aflat locul unde se afla ascunsa. Neputand intra dupa ea, din pricina unor arbusti cu ghimpi, pentru a o scoate afara, tatal ei a dat foc lemnelor.

Din pricina flacarilor si a fumului, Marcela a iesit repede si a fugit spre tarmul marii. Neputand sa o prinda, tatal ei si-a intins arcul si a ranit-o pe sfanta cu o sageata. Cand, cu greu a ajuns la tarmul marii, fericita a inceput sa se roage lui Dumnezeu ca stancile sa o acopere, pentru a nu cadea in mainile patimase ale tatalui ei. Atunci, trupul sfintei s-a prins intre stanci in asa fel incat tatal ei, oricat s-a straduit, nu a putut sa o mai scoata afara. Intunecat de manie, el a strapuns-o pe Sfanta Marcela cu cutitul si, in cele din urma, i-a taiat capul si l-a aruncat in mare.

Din cand in cand, pietrele care au fost udate cu sangele fericitei mucenite se inrosesc in chip minunat, iar credinciosii care se ating de ele primesc binecuvantari si se vindeca de anumite suferinte trupesti. Se spune ca cinstitul ei cap a plutit pe apa, pana in dreptul localitatii Komi, unde a fost gasit de niste marinari italieni care, aflandu-l inconjurat de lumina, au cunoscut ca este al unei sfinte, drept pentru care l-au luat in tara lor.

Cuviosul Nichifor din Chios, cel care a intocmit viata sfintei, consemneaza faptul ca Sfanta Marcela l-a preaslavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca in jurul anului 1500. Sfanta Marcela a fost cinstita, cu multa evalvie, de sfinti precum Sfantul Macarie Notaras, episcopul Corintului, de Sfantul Nectarie din Eghina, episcopul Pentapolisului, si de Sfantul Nectarie din Chios, cel care a alcatuit viata si slujba sfintei.

Sfantul Nicolae Velimirovici spune: “Sfanta Mucenita Marcela este foarte cinstita de poporul locuitor al insulei Chios. In biserica din aceasta insula care poarta hramul ei au loc minuni in fiecare an. In apropiere de biserica inchinata ei se afla niste pietre care, din timp in timp, se fac ca si cand ar fi stropite cu sange. Oamenii iau aceste pietre, le aduc in biserica, si se roaga fierbinte Sfintei Mucenite Marcela. Apoi isi ating de ele bolnavii lor, care astfel se fac deplin sanatosi.”

Teodor Danalache

Sfanta Marcela

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 16362

Voteaza:

Sfanta Marcela din Chios 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-07-22 11:58

    Sfanta Marcela din Chios mijloceste catre Alatarul Domnului Savaot si prntru mine pacatoasa si familia mea,dupa mare mila Sa sa ierte pacatele noastre cele stiute si nestiute si sa mantuiasca sufletele noastre! Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE