
Sfanta Mucenita Filoteia din Atena este cinstita pe 19 februarie. Sfanta Filoteia s-a nascut in Atena, din parinti nobili si a primit la nastere numele Revoula. Numele de Filoteia il primeste in momentul in care a devenit calugarita. Mama sa fiind stearpa, se ruga straruitor lui Dumnezeu sa-i daruiasca un copil. Din relatarea vietii sale, aflam ca intr-o noapte a vazut ca iese o lumina dintr-o icoana a Maicii Domnului si intra in pantecele ei. Peste noua luni de la aceasta minune, a nascut-o pe Filoteia.
Desi nu dorea sa se casatoreasca, accepta la insistenta parintilor casatoria cu un om bogat. Traiul cu acesta a fost foarte greu. Dupa trei ani de indelungi suferinte, ramane vaduva. Dupa moartea parintilor, decide sa intre in monahism. Si-a folosit averea pentru intemeierea unei manastiri inchinata Sfantului Apostol Andrei, care i se aratase in chip minunat si o insarcinase cu aceasta lucrare. Dupa ce a finalizat biserica, a fost tunsa in monahism si a primit numele Filoteia. Primele persoane care i-au urmat au fost slujnicele din casa parinteasca.
Sfanta Filoteia oferea protectie femeilor care erau tinute ca sclave de turci. Multe din aceste femei, pentru ca refuzau sa lepede credinta in Hristos, isi gaseau adapost in aceasta manastire in care era prezenta Sfanta Filoteia. Turcii afland de cele intamplate, au intrat ca niste fiare in chilia in care era prezenta Sfanta Filoteia, au batut-o si au aruncat-o in teminta. Pasa i-a cerut sa lepede credinta in Hristos, insa Sfanta i-a raspuns ca este pregatita sa moara pentru El. Desi Pasa ia hotararea de a I se taia capul, cativa demnitari crestini au reusit sa-l faca pe Pasa sa o elibereze din inchisoare pe Filoteia.
Ajunge din nou in manastire, unde isi dedica intru totul viata in Hristos. In ajunul sarbatorii Sfantului Dionisie Areopagitul din anul 1589, niste turci au intrat in manastire si au batut-o foarte rau, lasand-o mai mult moarta decat vie. Pe 19 februarie 1589 a trecut la cele vesnice. Filoteia a fost canonizata de Patriarhul Matei al II lea (1595-1600). Slujba Sfintei Filoteia a fost scrisa de Ierax, un om intelept si evlavios.
La numai douazeci de zile de la trecerea sa la cele vesnice, mormantul sau a inceput sa raspandeasca buna mireasma, iar cinstitele sale moaste, prezente in catedrala din Atena, au ramas nestricate pentru slava lui Dumnezeu si mangaierea crestinilor.
Iulian Predescu
-
Sfanta Filoteia din Atena
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.