Sfanta Parthena din Edessa

 Sfanta Parthena din Edessa Mareste imaginea.

Sfanta Parthena a vietuit in secolul al XIV-lea fiind originara din Edessa, Macedonia. Dupa cum isi avea numele, tot asa i-a fost viata, traind in feciorie pana la sfarsitul vietii sale.

In jurul anului 1375 Edessa a fost asediat de turci iar localnicii li s-au opus, fiind incurajati de Ieromonahul Serafim, de la Catedrala Adormirea Maicii Domnului.

Intrucat orasul era bine aparat turcii aveau de gand sa renunte. Insa, in ultmul moment, unul dintre batranii orasului, pe nume Petru, tatal Sfintei Parthena, a primit o importanta suma de bani de la Pasa, pentru a trada orasul.

Turcii au invadat orasul Edessa pe 26 decembrie 1375 prin partea de sud, ce trebuia sa fie aparata de Petru. Locuitorii au fost luati ostatici fiind supusi torturilor. L-au arestat pe Ieromonahul Serafim si dupa ce l-au supus la numeroase chinuri l-au aruncat intr-o cascada, ce poarta numele “Apele Pasei”.

Tradatorul Petru s-a lepadat de credinta in Hristos devenind musulman. Mai mult decat atat a oferit-o pe fiica sa, Parthena, spre a-i fi concubina Pasei. De asemenea, tatal a incercat sa o convinga pe fiica sa renunte la credinta crestina. Cand Sfanta a auzit cuvintele tatalui sau, precum Sfanta Varvara, si-a respins cu mult curaj tatal, spund ca nu va trada niciodata preadulcele nume al Mirelui Ceresc, Iisus Hristos.

Acesta in loc sa-si vina in fire si sa se pocaiasca, s-a maniat devenit ca o fiara salbatica. El insusi a lovit-o pe fiica sa pana cand aceasta si-a pierdut cunostinta. Soldatii turci au torturat-o pe Sfanta Parthena vreme de trei zile. Intr-un final, acestia au ingropat-o pe Sfanta Parthena vie fiind, pe un deal situat in apropierea orasului Edessa. Acest deal se numeste “Dealul Fecioarei”.

Sfanta Parthena din Edessa este sarbatorita in Duminica de dupa Botezul Domnului impreuna cu Sfintele Mucenite Fecioare Neollina si Domnina.

Radu Alexandru

 

.

12 Martie 2014

Vizualizari: 535

Voteaza:

Sfanta Parthena din Edessa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE