Sfanta Taisia

Sfanta Taisia Mareste imaginea.

Sfanta Taisia este cinstita pe 8 octombrie. Sfanta Cuvioasa Taisia s-a nascut in Alexandria Egiptului din parinti pagani. Mama sa era o femeie cu obiceiuri rele. Este cea care si-a dus fiica intr-o casa de desfranare, ca sa duca la pieire multe suflete omenesti. Auzind ca pe multi i-a dus la cadere prin frumusetea ei, parintele staret Pafnutie s-a imbracat in haine de mirean si a mers la ea, ca sa o scoata din viata desfranata. I-a platit un galben, spunandu-I ca doreste sa ramana cu ea o noapte. Nu ai o camera, tainuita, unde sa nu ne stie nimeni? - a intrebat parintele. Taisia a raspuns: Este, daca ne rusinam de oameni, putem sa ne ascundem aici, nimeni nu va sti de noi; dar, daca ne temem de Dumnezeu, nu este loc unde sa ne ascundem de Fata Lui, sub pamant de vom intra si acolo ne vede! Aceasta marturisire a pacatoasei Taisia avea sa smulga parintelui Pafnutie o intrebare al carui raspuns va da umanitatii multi sfinti: Au, doar si tu stii de Dumnezeu?!

Prin sfaturile primate de la parintele Pafnutie, Taisia se va pocai pentru pacatele ei. Se va retrage intr-o manastire din apropierea Alexandriei, apoi se va nevoi vreme de trei ani intr-o chilie. O data pe zi gusta putina paine si apa.

Dupa trei ani, milostivindu-se de dansa, Pafnutie s-a dus la marele Antonie, voind sa afle daca Dumnezeu a iertat-o pe Taisia sau nu. Si mergand la Antonie, staretul i-a povestit lui totul despre Taisia, iar Antonie a chemat pe ucenicii sai si le-a poruncit sa se inchida fiecare in camara sa si sa se roage lui Dumnezeu toata noaptea ca sa i se descopere vreunuia dintre ei ceea ce voia pentru Taisia, care se pocaieste pentru greselile ei. Si ucenicii au indeplinit porunca parintelui lor si au milostivit pe Dumnezeu, incat le-a descoperit ceea ce trebuiau sa faca pentru Taisia. Aceasta descoperire i-a fost facuta lui Pavel, care era numit de ceilalti prost. Acestui Pavel, pe cand statea noaptea la rugaciune, i s-a aratat o vedenie si a vazut cerurile deschizandu-se si acolo a vazut un pat stralucit de marire, cu asternuturi scumpe, pe care il pazeau trei fecioare frumoase si pe patul acela era asezata o cununa.

Vazand aceasta, Pavel a zis: "Nu este gatit altuia patul acesta si cununa, decat numai pentru parintele meu Antonie". Si a venit catre dansul un glas, zicandu-i: "Nu parintelui Antonie ii sunt pregatite acestea, ci pentru Taisia, care a fost o desfranata". Si Pavel, venindu-si in fire, se gandea la acea vedenie, iar a doua zi a spus fericitilor parinti Antonie si Pafnutie, iar acestia, auzind, au preamarit pe Dumnezeu, care primeste pe cei ce se pocaiesc cu adevarat.

Astfel, Pafnutie merge la Taisia sa-i vesteasca ca Domnul i-a primit pocainta. Taisia iese din chilia in care se nevoise si dupa cincisprezece zile cade intr-o boala grea timp. Sufera boala timp de trei zile si apoi trece la cele vesnice. Si s-a mutat din patul durerii in patul pe care l-a vazut sfantul Pavel cel prost, in ceruri, pat care era pregatit pentru ea.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

08 Octombrie 2018

Vizualizari: 4544

Voteaza:

Sfanta Taisia 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE