Sfantul Anastasie Taumaturgul

Sfantul Anastasie Taumaturgul Mareste imaginea.

Sfantul Anastasie Taumaturgul este praznuit pe 17 septembrie. Izvoarele istorice ofera putine informatii cu privire la viata Sfantului Anastasie Taumaturgul si, adesea, contradictorii. Leontiu Makhairas, un cronicar din secolul al XV-lea, consemneaza ca Sfantul Anastasie s-a numarat intre cei 300 de oameni, clerici si mireni, care au plecat din Ierusalim catre Cipru in 638, pentru a scapa de pedeapsa arabilor care ocupasera orasul.

Din sinaxarul ce insoteste o veche slujba inchinata lui, aflam ca Sfantul Anastasie era unul dinte cei 300 de ortodocsi din Alamannia (Germania), care au participat intr-o cruciada din vremea Imparatului Alexie Comnenul (1081 - 1118) si a fiului sau, Ioan (1118 - 1143). Ulterior, cand au fost expulzati de latini din Palestina, au gasit adapost in Cipru, unde au urmat o viata ascetica.

In cautarea informatiilor cu privire la Sfantul Anastasie, trebuie sa tinem seama de un studiu recent al unui istoric si cercetator, Kostas Kyrris, care, intemeindu-se pe Codexul Coislin 105 din secolele X-XI, considera ca sfantul a trait inainte de secolul al X-lea. Kyrris afirma ca faptul ca Sfantul Anastasie a trait inainte de secolul al X-lea este confirmat de existenta vietii sale in Codex Coislin.

Trebuie, de asemenea, sa tinem seama de concluziile unui alt studiu recent, al Parintelui Hariton Stavrovuniotul, referitoare la situatia sfintilor care au venit in Cipru din Ierusalim, intre care s-a numarat si Sfantul Anastasie.

Potrivit acestuia, toti acestia erau monahi de origine romana, ce marturiseau credinta ortodoxa si care proveneau din regiuni diferite ale Imperiului Bizantin.

Acestia nu au venit in Cipru deodata ci in perioade diferite si sub o varietate de circumstante.

Numarul exact al acestor sfinti nu este cunoscut, desi traditia a consemnat in cronici numarul 300.

Dupa sosirea in Cipru Sfantul Anastasie a vietuit intr-o pestera din Pristerona, Mesaoria. Aceasta pestera se pastreaza pana in prezent intre timp devenind un important loc de pelerinaj. Sfantul Anastasie Taumaturgul a trait o viata de post aspru si rugaciune. Prin mila lui Dumnezeu s-a invrednicit a savarsi numeroase minuni, nu doar in timpul vietii sale, ci si dupa trecerea la cele vesnice. Sfantul Anastasie este cunoscut ca fiind grabnic ajutator al celor care sufera de reumatism, artita, paralizie si fracturi.

In mormantul sau, pe o mica margine, mosoarele din lemn pe care Sfantul le folosea au fost pastrate pana in august 1974. Oamenii bolnavi se atingeau de acestea pentru a primi vindecare. Ulterior acestea au fost asezate inaintea icoanelor sfantului aflate in cele doua biserici ridicate in apropiere de pestera.

Radu Alexandru

22 Septembrie 2013

Vizualizari: 1728

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE