Sfantul Andronic de Perm

Sfantul Andronic de Perm Mareste imaginea.

Sfantul Andronic este un sfant ierarh al vremurilor noastre, martir al pamantului rusesc. Acest sfant martir a vietuit si s-a nevoit in perioada de trecere de la Imperiul Rus la regimul Bolsevic. Acesta este unul dintre multii noi martiri si marturisitori din perioada bolsevica. Ziua sa de praznuire este 4 iunie.

Sfantul Ierarh Martir Andronic din Perm

Sfantul Andronik s-a nascut sub numele de Vladimir Nikolsky, la 1 august 1870, in Povodnevo, o localitate din Myshkin, dioceza de Yaroslavl. Tatal sau a fost diacon. Dupa terminarea studiilor la Seminarul din Yaroslavl, in anul 1891, s-a inscris la Academia de Teologie din Moscova. La data de 1 august 1893, in vremea studiilor sale la Moscova, tanarul Vladimir a fost tuns in monahism, sub numele de Andronik. La data de 22 iulie 1895, el va fi hirotonit preot.

Dupa terminarea studiilor, Sfantul Andronik a fost desemnat inspector si instructor, mai intai la Seminarul Teologic din Kutaisi, in Caucaz, iar mai apoi la Seminarul din Ardon. In anul 1897, Andronik va fi delegat in cadrul misiunii ortodoxe ruse in Japonia, sub purtarea de grija a Episcopului Nicolae Kasatkin, cunoscut mai tarziu sub numele de Sfantul Nicolae al Japoniei. Aceasta lucrare a inceput in anul 1861.

Sfantul Andronic de Perm          Sfantul Andronic de Perm

Sfantul Martir Andronik se vedea insa mult prea mic pentru o asemenea misiune, insa in cele din urma a acceptat, vazand in aceasta voia lui Dumnezeu. Drumul sau va incepe din Sankt Petersburg, la data de 21 septembrie 1897, continuand mai apoi din Odessa, alaturi de Arhimandritul Serghie Stragorodsky, la 26 octombrie. Acestia au calatori prin tarile Europei si prin America, in cele din urma ajungand in Japonia, la data de 26 decembrie. Andronik a scris si publicat o carte despre aceasta calatorie: „O calatorie misionara in Japonie” (Kazan, 1899).

La data de 5 noiembrie 1906, Andronik va fi ales episcop de Kyoto si asistent al Episcopului Nicolae. El este primul episcop de Kyoto, care este si scaunul diocezei de vest a Japoniei. Desi sfantul era numit episcop de Kyoto, acesta a vietuit mai ales in localitatea Osaka, din apropiere, mai ales ca acesta era cel de-al doilea mare oras al vremii si locul unde vietuiau mai toti crestinii ortodocsi.

Dupa ce a ajuns in Osaka, sfantul a inceput sa se imbolnaveasca, reusind cu greu sa isi indeplineasca misiunea. Dupa mai bine de trei luni de slujire in Osaka, a cerut permisiunea sa paraseasca locul, in data de 27 mai 1907, acesta ajungand inapoi, in Rusia. Aici, in data de 26 octombrie, el este ales secretar al Episcopului Eulogius de Kholm. In anul 1908, el a fost numit episcop de Tikhvin, in dioceza de Novgorod.

Sfantul Andronik s-a aratat un ferm sustinator al tarului. Din punctul lui de vedere, era voia lui Dumnezeu ca tarul sa domneasca peste imperiu. Cu toate acestea el nu a sprijinit niciodata tirania.

La data de 30 iulie 1914, el este numit episcop de Perm si Solikamsk. La numai 11 zile distanta, in 19 iulie, a inceput Primul Razboi Mondial. Pe masura ce razboiul se intensifica, lucrarea sa crestea si ea, fiind nevoie sa poarte de grija la mai bine de 1.5 milioane de locuitori si 570 de biserici.

In vara anului 1916 sfantul va calatori pana la cartierul general al armatei, in apropiere de Sankt Petersburg, unde tarul Nicolae al II-lea conducea lucrarile. Scopul calatoriei a fost acela de a-l instiinta pe tar despre Rasputin. Tarul nu l-a luat insa in serios, scopul calatoriei sale nefiind astfel implinit.

In anul 1917, el va fi ales episcop de Perm si Kungur, ajungand astfel unul dintre cei sapte ierarhi ai Consiliului Local din Moscova. Lucrarile consiliului au fost unele foarte active, din august 1917 si pana in aprilie 1918. Agitatia bolsevica de a prelua conducerea crescand, spre 25 ianuarie 1918, sfantul Adronik a scris o scrisoare celor drept credinciosi de a apara mostenirea Bisericii. Atacurile asupra Bisericii au ajuns insa cu mult mai dense.

In luna februarie, bolsevicii din regiunea Perm au inceput sa distruga si sa jefuiasca bisericile si manastirile. Dupa cea de-a doua sesiune a Consiliului, Andronik s-a intors in Perm.

Patriarhul Tihon il va ridica pe sfantul Andronik la rangul de arhiepiscop la data de 12 aprilie, in Duminica Intrarii in Ierusalim. In Joia Mare, 16 aprilie, bolsevicii au pornit in a-i cauta resedinta. Sfantul a ramas linistit, continuand sfintele slujbe ale Saptamanii Mari si ale Pastelui.

In saptamanile urmatoare, bolsevicii au crescut tensiunile asupra Bisericii. In cele din urma, Sfantul Andronik a fost arestat la miezul noptii, in ziua de 17 iulie. Clerul din Perm a intrat in greva inca din acea noapte a arestarii episcopului lor, pana in 26 iulie, nemaisavarsind slujbele in zona, in afara de Sfantul Botez si inmormantari. La data de 7 iulie 1918, Sfantul Andronik a fost omorat de catre necredinciosi, fiind ingropat de viu si impuscat.

In anul 2000, Biserica Ortodoxa a Rusiei l-a canonizat pe Sfantul Martir Andronik, Arhiepiscop de Perm, unul dintre Noii Martiri si Marturisitori ai pamantului Rusiei.

Pe aceeaşi temă

23 Mai 2012

Vizualizari: 2457

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul andronic

Comentarii (1)

  • Icleanu AnamariaPostat la 2010-03-03 15:48

    Ce viata intensa a dus Sfantul!...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE