
Biserica Sfantul Andronic este o smerita bisericuta ortodoxa din orasul Polis Chrysochous, regiunea Pafos, Cipru. Oraselul Polis este asezat chiar pe marginea maretei insule, avand in partea vestica peninsula Akamas, iar in partea sudica impaduritii Munti Troodos.
Cunoscut cu numele de "Marion", in antichitate, asezarea a fost intemeiata probabil de catre un luptator atenian numit Akamas, fiu al lui Thyseus, ajuns in acest loc dupa Razboiul Troian. Kimon, renumitul general atenien, a eliberat oraselul de sub ocupatia persana, in secolul al V-lea. orasul a fost devastat in urma unei batalii dintre succesorii la tron ai lui Alexandru cel Mare.
Noua comunitate a fost asezata si intarita de catre Philadelphus, un membru al dinastiei Ptolemeilor, care a si dat locului numele sotiei sale, Arsinoe. Din timpurile medievale insa, pana astazi, locul a ajuns sa fie cunoscut cu numele de Polis, el fiind astazi centrul administrativ a 23 de comunitati.
Bisericuta Sfantului Andronic se afla la o distanta de 35 de kilometri de Pafos, pana aici facand cu masina nu mai mult de 30 de minute. Pana aici, pelerinii ce vin cu avionul nu fac foarte mult: 45 de minute din Pafos, 2 ore din Larnaka si 25 de minute din Tsada.
Biserica Sfantul Andronic din Polis - scurt istoric
Existenta bisericutei poate fi datata, cu certitudine, undeva prin secolul al XVI-lea, din moment ce minunatele ei fresce sune caracteristice perioadei venetiene (1489-1570). Biserica este lipsita de abside laterale, cu un altar in absida si tavan boltit.
Biserica Sfantul Andronic din Polis a fost transformata in moschee, in timpul dominatiei otomane, o camera fiindu-i adaugata in partea ei nordica. Aceasta servea nevoilor slujitorilor musulmani. Cladirea va fi abandonata in anul 1963.
Dupa anul 1974, a inceput lunga si anevoiasa lucrare de scoatere la lumina a picturii, acoperita cu un strat de mortar in perioada otomana. Dupa cum am spus si mai sus, frescele proaspat scoase la lumina dateaza inca din secolul al XVI-lea si sunt de o valoare inestimabila.
Scenele bisericutei infatiseaza cadre precum Inaltarea Domnului, Pogorarea Duhului Sfant, Nasterea Maicii Domnului, Sacrificiul lui Avraam, alaturi de multe altele de acest gen din viata lui Hristos si a Maicii Domnului.
In anul 1997, podeaua bisericutei a fost excavata, patru ramasite de podele fiind scoase la lumina. Fiecare apartine altei perioade. Acestea au fost frumos conservate si expuse spre bucuria pelerinului, care poate vedea in ele multa migala si grija pentru frumos.
Sfantul Andronic si Iunia - slujitorii Domnului !
Sfantul Andronic este un Apostol al Domnului. El a inconjurat toata lumea, smulgand toata inselaciunea nebuniei idolesti din radacina si propovaduind pe Hristos. El a avut dimpreuna urmatoare lui pe mult-minunata Iunia, care era moarta pentru lume si vietuia numai pentru Mantuitorul Hristos.
Si tragand spre dumnezeiasca cunostinta pe multi, au stricat capisti idolesti si au zidit dumnezeiesti biserici in toate partile; si gonind duhuri necurate de la oameni si tamaduind boli fara de leac, si-au plinit si ei ca niste oameni obsteasca datorie a firii, si prin moarte s-au mutat la viata cea vesnica.
De acestia pomeneste si marele Apostol Pavel, in Epistola catre Romani (16, 7), zicand: "Spuneti inchinaciune lui Andronic si Iuniei, rudelor mele si sotilor mei in robie, care sunt vestiti intre apostoli, care si mai inainte de mine au fost in Hristos."
-
Manastirea Kykkos
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Asinou
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Schimbarea la Fata - Palaichori
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Cruce Agiasmati
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Mamant / Mamas - Louvaras
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.