Sfantul Ansgar

Sfantul Ansgar Mareste imaginea.

Sfântul Ansgar (Oscar) este pomenit în fiecare an pe 3 februarie. Sfântul Ansgar, Apostolul Nordului şi Luminătorul Danemarcei, s-a născut în jurul anului 801, la Corbie, în Piccardia, în Franţa septentrională, la un an după încoronarea imperială a lui Carol cel Mare, dintr-o familie de emigranţi saxoni.

Sfântul Ansgar a contribuit la convertirea danezilor şi suedezilor la creştinism, fiind şi primul arhiepiscop de Hamburg. Numele de Ansgar sau Oscar înseamnă "suliţa lui Dumnezeu".

La vârsta de 5 ani şi-a pierdut mama, iar la scurt timp tatăl său l-a dus la Mănăstirea Corbie de pe teritoriul Imperiului Franc.

Mai tarziu ajunge sa predea in scoala manastirii, iar în 823 devine predicator în Noul Corbie, la Korvey pe Weser, în Germania nord-occidentală. Aici a primit şi hirotonia întru preot.

În anul 826 regele Harald al Danemarcei primeste botezul crestin împreună cu familia şi 400 de supuşi. Ii cere împăratului Ludovic cel Pios mai mulţi misionari pentru teritoriul său. Între cei aleşi să facă misiune în nordul Europei, abatele de Corbie, Wala, un nepot al lui Carol cel Mare, l-a propus şi pe Ansgar, care va deveni cel mai cunoscut dintre cei plecaţi în nord să predice Evanghelia. Ansgar a primit această misiune fără să se opună, desi viaţa între păgâni nu era deloc simplă. A lucrat vreme de trei ani în Danemarca, pana cand regele Harald a fost alungat.

Cand împăratul Ludovic cel Pios va infiinta Arhiepiscopia de Hamburg, în anul 831, Ansgar este numit titular al noii arhiepiscopii. În Hamburg, Ansgar a construit o catedrală şi a înfiinţat o mănăstire, în care a adus călugări de la Corbie. Aici a reuşit să înfiinţeze si câteva şcoli şi să construiască primele biserici în nordul Europei.

A trecut la cele vesnice chiar in ziua praznuirii Întâmpinării Domnului din anul 863.

Vladimir Ionescu

.
Pe aceeaşi temă

03 Februarie 2015

Vizualizari: 1669

Voteaza:

Sfantul Ansgar 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Ansgar

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE