
Sfântul Ansgar s-a născut în Picardia la începutul secolului al IX-lea, într-o familie de obârşie germanică. Rămas orfan, a fost crescut în faimoasa mănăstire Corbie, unde a şi fost călugărit. In anul 822 mănăstirea Corbie a întemeiat un metoc în Saxonia, care s-a numit Korvey (Noua Corbie), ce avea rolul de a pregăti încreştinarea acelor ţinuturi răsăritene. Acolo a fost trimis Ansgar ca stareţ, având în plus misiunea de a propovădui poporului.
In anul 826, când regele danez Harold, care tocmai fusese botezat, i-a cerut lui Ludovic I cel Pios misionari pentru a răspândi Evanghelia în regatul său, Ansgar dimpreună cu un alt călugăr, Autbert, au fost aleşi pentru a merge să încreştineze aceste ţări nordice. Şi-au început misiunea cu încredere, însă aceasta a fost curând întreruptă din cauza căderii regelui Harold de la tron şi de îmbolnăvirea lui Autbert, care s-a înapoiat la Korvey ca să moară. Astfel Ansgar s-a întors pe teritoriul franc şi şi-a reluat viaţa monahală. în anul 829 o ambasadă sosită din Suedia cerea, la rândul ei, împăratului, să trimită misionari în această ţară. Primind încredinţare printr-o vedenie, Ansgar a pornit pe mare spre Baltica, însoţit de Witmar, un călugăr de la mănăstirea Corbie. Cei doi au căzut victime piraţilor care i-au jefuit de tot ceea ce aveau cu ei, însă au reuşit în cele din urmă să acosteze la Birlca, centru politic şi comercial important, iar acolo l-au convertit pe Herigard, guvernatorul oraşului, prieten şi sfătuitor al regelui Bjorn, care le-a dat voie astfel să întemeieze prima biserică din ţările scandinave.
Intors în Franţa, după un an şi jumătate, Ansgar a fost hirotonit arhiepiscop al acestei noi eparhii a ţărilor scandinave, care îşi avea sediul la Hamburg (831). In urma călătoriei făcute la Roma, unde a primit omoforul şi confirmarea autorităţii sale asupra activităţii misionare în ţările scandinave, sfântul a luptat cu osârdie pentru răspândirea credinţei în Danemarca şi în partea nordică a Germaniei, în timp ce Gautbert, episcopul său vicar, îşi continua şi el lucrarea de încreştinare a suedezilor. După exemplul Sfântului Martin din Tours [11 noiembrie] pe care îl avea drept model, Ansgar ducea în continuare viaţă ascetică şi de rugăciune, neluând nicio hotărâre fără a avea mai
întâi înştiinţare de la Domnul în rugăciune. In predicile sale fierbinţi ştia să le transmită enoriaşilor săi atât frica lui Dumnezeu cât şi mângâierea, îşi împărţea toate veniturile pentru a construi spitale, pentru a-i hrăni pe cei săraci şi a-i răscumpăra pe prizonierii luaţi de piraţi. Alături de catedrala pe care o întemeiase la Hamburg a organizat o mănăstire după modelul celei din Corbie, unde erau formaţi viitorii misionari.
Anul 845 a fost un an dificil pentru misiunea din ţările nordice. Populaţia revoltată din Suedia l-a alungat pe Gautbert din ţară, iar la Hamburg, în urma prădării oraşului de către normanzi, Ansgar a fost nevoit să-şi părăsească episcopia şi să cutreiere ţara fără nimic din cele necesare traiului. După doi ani a fost numit episcop al celor două eparhii, Hamburg şi Bremen, pe care Sinodul de la Mainz le unise. Astfel a putut să iniţieze o nouă misiune în Danemarca (848-854), unde a reuşit să-l convertească pe regele Horich. Şi-a continuat cu succes propovăduirea în Suedia, unde regele Olaf, la îndemnul lui Horich, le-a îngăduit misionarilor să vorbească poporului şi să construiască biserici. însă regele nu s-a convertit, şi poporul său s-a întors curând la păgânism. Revenind în Danemarca, Ansgar a reuşit să-l convertească pe noul rege, Horich cel Tânăr, care îşi începuse domnia cu o prigoană împotriva creştinilor.
Sfântul Ansgar, acest nou apostol care a răspândit cu preţul a mari şi neobosite eforturi sămânţa Evangheliei în ţările de Nord, şi-a dat sufletul la Bremen în data de 3 februarie 865, fiind de îndată cinstit ca sfânt ocrotitor al acestor noi Biserici.
Pentru rugăciunile sfinţilor Tăi, Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-ne pe noi.
Amin.
Macarios Simonopetritul
Fragment din "Sinaxarul Vietile Sfintilor Vol. VI: Februarie", Editura Apostolia
Cumpara cartea "Sinaxarul Vietile Sfintilor Vol. VI: Februarie"
-
Sfantul Ansgar
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Ansgar, 'apostolul' Nordului
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.