Sfantul Brendan 'Calatorul'

Sfantul Brendan 'Calatorul' Mareste imaginea.

Sfantul Brendan 'Calatorul' este considerat primul crestin ortodox care a pasit pe pamant canadian, si astfel, este primul dintre sfintii din America de Nord. Sfantul Brendan fost un monah ortodox de origine irlandeza si a vietuit in secolul al VI-lea. A fost numit “Calatorul” sau "Marinarul", deoare a intreprins, impreuna cu obstea sa monahala, o calatorie unica peste ocean, cu scopul de a afla o viata mai buna, - nu din punct de vedere material, ci o viata prin care sa se incredinteze deplin lui Hristos.

Sfantul Brendan s-a nascut in 484 la Tralee in Kerry, Irlanda. Acesta a ctitorit mai multe asezaminte monahale in Irlanda, intre care se numara si Cluain Ferta Brenaind (sau Clonfert) din County Galway. Calatoriile sale misionare si pastorale l-au dus prin insulele Scotiei si, posibil, prin Tara Galilor.

Sfantul Brendan a continuat practica monahilor ortodocsi celti din vremea sa, pelerinajul - cu o destinatie lasata in grija Providentei. Ca un act al credintei, asemanandu-se parintilor Pustiei Egiptene, acesti monahi au parasit  asezamantul lor si folosind ambarcatiuni de dimensiuni reduse au navigat fara o tinta precisa. S-au incredintat deplin voii si purtarii de grija a lui Dumnezeu.

O cronica latina de la inceputul secolului al IX-lea, Navigatio Brendani (Calatoria lui Brendan), relateaza despre calatorii ale sale departe de tarmurile vestice ale Irlandei. Mentionarile precizeaza vizitele calatorilor irlandezi in America inca din secolul al VIII-lea, inainte de vikingi; insa daca Sfantul Brendan insusi a facut acesta calatorie este inca motiv de disputa, in principal din cauza indoielilor legate de capacitatea unei barci din piele de bou, ambarcatiune cu care ar fi navigat Sfantul Brendan, de a face fata unei astfel de calatorii.

In 1976, exploratorul irlandez Tim Severin a construit o barca din piele de bou, o replica a celei folosite de Sfantul Brendan, si timp de doua veri el a navigat din Irlanda, via Insulele Hebride, Insulele Faroe si Islanda catre Newfoundland pentru a demonstra ca aceasta calatorie a sfantului era realizabila. 

Sfantul Brendan a trecut la cele vesnice in 577. Mai este cunoscut si sub numele de Brendan din Clonfert, fiind praznuit pe 16 mai.

Radu Alexandru

11 August 2014

Vizualizari: 706

Voteaza:

Sfantul Brendan 'Calatorul' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE