Sfantul Chiril al Alexandriei

Sfantul Chiril al Alexandriei Mareste imaginea.

Sfantul Chiril al Alexandriei este cinstit pe 18 ianuarie impreuna cu Sfantul Atanasie cel Mare si singur, pe 9 iunie. Sfantul Chiril s-a nascut in Alexandria in jurul anului 370. A fost nepotul de sora al patriarhului cetatii, Teofil, persoana care il va hirotoni diacon si apoi preot. Sfantul Chiril il insoteste pe unchiul sau la Sinodul de la Stejar din anul 403, locul in care Sfantul Ioan Gura de Aur este depus din treapta in mod nedrept. Amintim ca in anul 417, cand a fost ales patriarh al Alexandriei, Sfantul Chiril va reintroduce numele Sfantului Ioan in dipticele Bisericii Alexandriei.

Este cunoscut si sub numele de aparatorul Maicii Domnului, nume pe care il primeste datorita luptei sale impotriva invataturilor eronate ale lui Nestorie. Precizam ca in anul 428, Nestorie ajunge patriarhul Constantinopolului. Nestorie, chiar daca era o persoana cultivata, nu reusea sa inteleaga unirea celor doua firi (omeneasca si dumnezeiasca) in persoana Mantuitorului. Din acest motiv el vorbea de prezenta a doua persoane in Hristos, iar Maica Domnului era numita Nascatoare de om. Chiril ii cere sa renunte la aceasta invatatura eronata si pentru ca refuza, are loc Sinodul III Ecumenic de la Efes, din anul 431, unde este condamnata invatatura lui Nestorie. Pornind de la adevarul marturisit de Ioan: "Cuvantul S-a facut trup" (Ioan 1, 14), Sfantul Chiril a marturisit ca in Hristos exista o singura Persoana, a Cuvantului lui Dumnezeu, Care Si-a asumat firea omeneasca si S-a nascut in chip minunat la "plinirea vremii" din Fecioara Maria. Astfel, Fecioara Maria trebuie numita Nascatoare de Dumnezeu.

Redam cateva randuri din invatatura dogmatica a Sinodului III Ecumenic: "Il marturisim deci pe Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul Cel Unul nascut al lui Dumnezeu, ca fiind Dumnezeu adevarat si om adevarat, avand suflet rational si trup. Cel ce, dupa Dumnezeire, S-a nascut din Tatal mai inainte de veci, in zilele cele mai de pe urma, S-a intrupat pentru noi si pentru a noastra mantuire din Fecioara Maria, dupa omenire. Ramanand de o fiinta cu Tatal dupa Dumnezeire, S-a facut de o fiinta cu noi dupa omenire. Caci s-au intrunit in El cele doua firi, drept care marturisim un singur Hristos, un singur Fiu, un singur Domn. In baza acestei uniri neamestecate, o marturisim pe Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, din care Dumnezeu Cuvantul S-a intrupat si S-a facut om, unindu-Se cu trupul cel luat din ea".

Pentru ca nu a fost inteles, patriarhul Ioan al Antiohiei, sustinator al lui Nestorie, l-a condamnat intr-un sinod local pe Sfantul Chiril. Imparatul Teodosie, nemultumit de neintelegerile aparute intre tabara antiohienilor si cea a Sfantului Chiril, il va inlatura din scaun pe Nestorie si il va intemnita pe Sfantul Chiril. Mai tarziu, cei doi vor fi eliberati, iar imparatul va confirma hotararile dogmatice si canoanele Sinodului al III-lea Ecumenic. Iar in aprilie 433, dupa multe discutii intre Sfantul Chiril al Alexandriei si Ioan al Antiohiei, se va semna un Simbol de Unire in care se recunostea calitatea Fecioarei Maria de Nascatoare de Dumnezeu si condamnarea lui Nestorie.

Sfantul Chiril a trecut la cele vesnice pe 27 iunie 444.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Troparul Sfantului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei

Glasul 3
Pe ierarhii Domnului, pe talcuitorii dogmelor; pe pastorii alexandrinilor propovaduitori ai adevarului, perechea cea iubita de Dumnezeu; pe stralucitii luminatori, risipitori ai intunericului celor nelegiuiti: pe Sfantul Atanasie cel Mare, seceratorul ereticilor, impreuna cu Sfantul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Nascatoarea de Dumnezeu, veniti toti iubitorii de praznuire si adunandu-ne cu veselie si cu cantari sa-i cinstim; ca ei se roaga neincetat lui Dumnezeu pentru noi toti.

Pe aceeaşi temă

17 Ianuarie 2019

Vizualizari: 598

Voteaza:

Sfantul Chiril al Alexandriei 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE