Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti s-a nascut in anul 1816 in sudul judetului Bacau, in comuna Dealul Morii, satul Calapodesti, primind din botez numele de Alexandru. Tatal sau, Gheorghe Constantin Luchian, era diacon, iar mama Ecaterina Manase, s-a calugarit mai tarziu sub numele Elisabeta. La varsta de 20 de ani si-a parasit familia si a dorit sa intre in obstea Manastirii Neamt, dar staretul de aici nu l-a primit.

Ajunge la schitul Brazi, din Vrancea. Aici s-a invrednicit sa fie de fata la aflarea in chip minunat a moastelor Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie, mitropolitul Moldovei, martirizat de tatari si praznuit pe 22 septembrie. Primeste darul rugaciunii mintii, iar duhovnicul si staretul Dimitrie il tunde in rasoforie si ii daruieste numele Alipie. Dupa doi ani de ucenicie, primeste binecuvantarea sa mearga la Sfantul Munte Athos.

Se opreste pentru o vreme la Manastirea Caldarusani. Dupa doi ani, ajunge la Muntele Athos. S-a asezat la Schitul romanesc Lacu, unde se nevoiau multi calugari de neam roman. S-a stabilit intr-o chilie pe jumatate distrusa, in care a aflat o icoana a Maicii Domnului. Fiind destul de afumata, o duce la renumitul zugrav Paisie ca sa o curete. Era o icoana facatoare de minuni, care a vindecat multi bolnavi si de care Sfantul nu s-a despartit toata viata. Aceasta icoana se afla acum la Manastirea Valaam din Finlanda.

De asemenea, vreo patru ani a trait in Manastirea Esfigmenu, in nordul Sfantului Munte. Aici a primit „schima cea mare” a calugariei, care cere post aspru, rugaciune si slujire neintrerupta, devenind „schimonahul Antipa”. Se pare ca tot acum a fost hirotonit intru ierodiacon si ieromonah.

A trait apoi intr-o chilie, pe care a refacut-o. In anul 1860, Cuviosul schimonah Antipa, dupa o vietuire de aproape 20 de ani in Sfantul Munte, se reintoarce in Moldova pentru a strange ajutoare, in vederea terminarii lucrarilor de zidire a Schitului romanesc Prodromu care va fi terminat si sfintit in 1863. A stat la un metoc din Iasi (Bucium) al unei manastiri din Sfantul Munte. Se indreapta apoi spre Rusia, tot in vederea strangerii de ajutoare pentru Schitul Prodromu. S-a oprit la Kiev, pentru a se inchina moastelor Cuviosilor parinti din Lavra Pecerska, dupa care a pornit spre Moscova, si in cele din urma spre Petersburg, unde a primit felurite ajutoare de la mitropolitii din aceste doua orase, stareti de manastiri si credinciosi.

A vizitat Manastirea Valaam, situata pe o insula din lacul Ladoga, in apropiere de Finlanda, care l-a impresionat in chip deosebit.

Dupa ce a trimis ajutoarele la Schitul Prodromu, in noiembrie 1865 s-a asezat pentru totdeauna la Manastirea Valaam, si anume intr-o chilie de la schitul cu hramul Tuturor Sfintilor. In chilia lui nu era nici pat, nici scaun. In fiecare zi de luni, miercuri si vineri de peste an, precum si in prima saptamana a postului Sfintelor Pasti, nu gusta si nu bea nimic, iar in celelalte zile se indestula cu mancarea pe care o primea sambata la pranz.

Sfantul Antipa si-a cunoscut sfarsitul cu trei zile mai inainte, cand icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului s-a ridicat cu zgomot in aer si s-a asezat singura pe pieptul sau.

Astfel, dupa 17 ani de aspra vietuire, in ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa ieroschimonahul a trecut la cele vesnice. A fost inmormantat in gropnita Manastirii Valaam.

Moastele Cuviosului Antipa, care raspandeau un miros placut, au fost descoperite la 14 mai 1991 si depuse in biserica „Sfintii Serghie si Gherman de la Valaam”, unde se pastreaza pana in prezent.

A fost canonizat mai intai de Patriarhia Ecumenica in 1906, apoi de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992 si de Biserica Rusa in anul 2000. Prima biografie a cuviosului a fost alcatuita de ieromonahul rus Pimen si publicata in 1893 de catre obstea Manastirii Valaam.

Sfantul Antipa de la Calapodesti este sarbatorit pe 10 ianuarie.

Troparul, glas 5:
Peste pamant arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfantul Munte in Athosul de la miazanoapte, Valaam. O, Sfinte Parinte Antipa, mult laudatule, asemenea mult minunatilor batrani ai Moldovei te-ai facut; si acum, locuind in slava cerescului Valaam, roaga-L pe Hristos Dumnezeul nostru sa ne povatuiasca pe calea ingereasca.

Acatistul Sfantului Cuvios Antipa de la Calapodesti

Troparul
Povatuitor preaintelept al calugarilor si inger pamantesc te-ai aratat, Sfinte Cuvioase Parinte Antipa, infranandu-ti trupul cu nepatimirea si luminand inimile credinciosilor cu stralucirea virtutilor tale. Pentru aceasta te-ai facut locas preacinstit al Sfantului Duh si in ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.

Condacul 1
Ca pe o vistierie a nevointelor sihastresti, te laudam pe tine, Cuvioase Parinte Antipa; ca cel ce te-ai invrednicit, prin harul lui Dumnezeu, a dobandi implinirea virtutilor si lucrarea rugaciunii celei curate, instrainandu-te de patria si neamul tau. Pentru aceasta, intr-un glas, cu bucurie iti cantam: Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Icosul 1
Din pruncie ai fost ales sa fii salas al Duhului Sfant, Care te-a intarit pururea in lucrarea faptelor bune si in ravna catre viata cea pustniceasca, placuta lui Dumnezeu. Pentru aceasta, noi, cei ce savarsim cu dragoste sfanta pomenirea ta, iti cantam unele ca acestea:
Bucura-te, Cuvioase, zamislit in rugaciune;
Bucura-te, ca a ta mama te-a nascut fara suspine;
Bucura-te, floare rara, pe plaiuri moldovenesti;
Bucura-te, ca iesit-ai din satul Calapodesti;
Bucura-te, mangaiere pentru bunii tai parinti;
Bucura-te, ca pruncia ti-a fost cale catre sfinti;
Bucura-te, ca Alexandru la botez ai fost numit;
Bucura-te, copil ager, luminat de Duhul Sfant;
Bucura-te, ca Domnul ti-a pus sufletu-n lumina;
Bucura-te, ca de Duhul, toata inima ti-e plina;
Bucura-te, bunatate, si a ochilor lumina;
Bucura-te, pustnic mare al intinselor cuprinderi;
Bucura-te, faclierul simtitoarelor deprinderi;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 2-lea
Auzind cuvintele psalmistului care zice: „Arata-mi, Doamne, calea pe care trebuie sa merg, ca la Tine am ridicat sufletul meu”, ai plecat la Manastirea Neamt, unde ti-ai inchinat viata slujind lui Hristos si ascultarii neconditionate potrivit regulilor sfinte, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 2-lea
Daca ai parasit casa parinteasca si satul natal, ai intrat in obstea fratilor si calugarilor din lavra Neamtului, unde ai cautat neincetat sa urmezi pravila Bisericii si sa te induhovnicesti din viata parintilor imbunatatiti. Pentru aceasta, primeste de la noi cantarea aceasta:
Bucura-te, ca de tanar ai plecat spre nevointa;
Bucura-te, ca te mangai din iubire si credinta;
Bucura-te, ca la Neamtu ai intrat in manastire;
Bucura-te, ca Fecioara Maria ti-a fost tie ocrotire;
Bucura-te, ca dorit-ai sfanta viata ingereasca;
Bucura-te, ca intru tine Domnul a vrut sa locuiasca;
Bucura-te, ca virtutea ai avut-o ca arvuna;
Bucura-te, ca vrajmasii n-au putut sa te rapuna;
Bucura-te, ca in suflet ai purtat pe Duhul Sfant;
Bucura-te, cel ce cerul l-ai coborat pe pamant;
Bucura-te, ca viata nu ti-a fost decat o cruce;
Bucura-te, si primeste lauda pe care ti-o aducem;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 3-lea
Dupa ani indelungati petrecuti in smerenie si pocainta in obstea Manastirii Neamt, ai avut sfatul imbunatatitului Parinte Dimitrie ca sa pleci in Muntele Sfant al Athonului. Iar acesta, daruindu-ti binecuvantare, ai plecat sa te nevoiesti in Schitul Prodromu, cantand neincetat: Aliluia!

Icosul al 3-lea
Puterea Celui Preainalt pogorandu-se peste tine, Parinte Antipa, ai implinit cu osardie poruncile Evangheliei lui Hristos, incat numele tau s-a facut cunoscut intre Parintii Athonului, pentru care lucru iti cantam unele ca acestea:
Bucura-te, bun Parinte, plin de har dumnezeiesc;
Bucura-te, ca in suflet razele iubirii iti cresc;
Bucura-te, pustnic vrednic si inger inaripat;
Bucura-te, ca viata ti-ai ferit-o de pacat;
Bucura-te, floare rara udata de Duhul Sfant;
Bucura-te, ca avut-ai viata sfanta pe pamant;
Bucura-te, piatra-aleasa si frumosul giuvaer;
Bucura-te, ca din lacrimi ti-ai gatit cununa-n cer;
Bucura-te, trandafirul cu petalele-n lumina;
Bucura-te, ca virtutea imbracat-ai ca o haina;
Bucura-te, ca pustia ti-a fost rai duhovnicesc;
Bucura-te, ca in juru-ti flori mirositoare cresc;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 4-lea
Vazandu-te pe tine vrajmasul, de Dumnezeu purtatorule, Parinte, sporind in viata cea duhovniceasca, iti pregatea multime de ispite ca sa te piarda; insa, dupa putin timp, s-a rusinat de statornicia ta in lucrarea virtutilor, caci cantai lui Dumnezeu neincetat: Aliluia!

Icosul al 4-lea
Avand permanent constiinta prezentei lui Dumnezeu in fiinta ta, Parinte Antipa, nu ti-ai lipit inima de trecatoarele desfatari ale vietii acesteia, facandu-te pilda buna celor ce vor sa se mantuiasca; pentru aceasta iti aducem aceste laude:
Bucura-te, ca fiinta ti-o patrunzi cu nepatrunsul;
Bucura-te, cel ce ruga ti-ai impletit-o cu plansul;
Bucura-te, pustnic mare cu desavarsita minte;
Bucura-te, ca implinit-ai toate poruncile sfinte;
Bucura-te, pilda buna si profet intre profeti;
Bucura-te, indreptatorul tinerilor intelepti;
Bucura-te, ca in noapte umpli cerul de-ncantare;
Bucura-te, viers de taina pe launtrica suflare;
Bucura-te, cel a carui viata a fost Sfanta Liturghie;
Bucura-te, geana inchisa peste-a vazului trezvie;
Bucura-te, aurora cu raze stralucitoare;
Bucura-te, ca in Athos ai luminat ca un soare;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 5-lea
Precum cerbul care cauta sa se adape din izvoarele cele limpezi ale muntilor, asa si sufletul tau dorea sa se adape din izvoarele cele nesecate ale harului intru liniste. Pentru aceea, te-ai departat in pustie pentru a petrece impreuna cu ingerii si a canta neincetat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 5-lea
Dupa o vreme ai fost nevoit sa parasesti salasele Athosului, Parinte, calatorind pana in partile Novgorodului, unde ai si ramas pana la sfarsitul vietii tale pamantesti. Intampinand si acolo ispite si greutati, nu te-ai despartit de dragostea Stapanului Hristos, pentru care iti aducem aceasta pioasa cantare:
Bucura-te, ca fiinta ti-a fost plina de Treime;
Bucura-te, ca rabdarea te-a suit la inaltime;
Bucura-te, ca pe diavol de rusine l-ai umplut;
Bucura-te, ca de dansul toata viata ai fugit;
Bucura-te, minte plina de smerita cugetare;
Bucura-te, ca psalmii ti-au fost pururea cantare;
Bucura-te, ochi launtric vazator prin orice gand;
Bucura-te, cel ce harul ti-l impropriezi plangand;
Bucura-te, fericite, tu, preascump al nostru rod;
Bucura-te, ca viata ti-ai dus-o in Novgorod;
Bucura-te, mandra floare a gradinii romanesti;
Bucura-te, ca te-asteapta plaiurile stramosesti;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 6-lea
De puterea Duhului Sfant umbrit fiind, Sfinte, cu indrazneala te-ai ridicat impotriva incepatoriilor si stapanitorilor rautatilor celor din lume; si, izgonind viclesugurile lor, toate faptele tale cele bune le-ai savarsit cantand Atotputernicului Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 6-lea
Voind Preabunul Dumnezeu sa arate lumii ca nu in zadar se ostenesc toti cei ce implinesc voia Lui, a impodobit, aici pe pamant, pe Cuviosul Antipa cu smerita cugetare si darul inainte-vederii, ca sa se preamareasca numele Lui intre prietenii Sai, iar noua, tarie sa zicem:
Bucura-te, cel ce-n tine chipul Lui s-a implinit;
Bucura-te, ca Acela pe tine te-a preamarit;
Bucura-te, cel ce-n dar primesti si darui;
Bucura-te, c-ai dat totul tuturor si fiecarui;
Bucura-te, rugaciune rasucita pe matanii;
Bucura-te, vazatorul de dumnezeiesti vedenii;
Bucura-te, cel ce-n taina glasul Domnului asculti;
Bucura-te, ca viata ti-a fost plina de virtuti;
Bucura-te, fantana cea cu apa cristalina;
Bucura-te, focul sacru din a Duhului lumina;
Bucura-te, cel ce trupul cu rugaciune il saturi;
Bucura-te, ca Scriptura ti-a fost pravila si sfaturi;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 7-lea
Nici frigul, nici aspra vietuire, nici primejdiile tinutului auster al Novgorodului inghetat nu te-au despartit de dragostea lui Hristos, Care ti-a incalzit sufletul prin energia Duhului Sfant. Preasfanta Treime te-a pazit in viata aceasta, ca sa folosesti multora si sa inveti pe toti a canta: Aliluia!

Icosul al 7-lea
Dumnezeu Cel negrait si necuprins de gand si de cuvant, nevazut, neajuns, pururea fiind si Acelasi fiind, Cel care a iubit lumea atat de mult, incat pe Unul-Nascut Fiul Sau L-a dat, ca lumea viata sa aiba si s-o aiba din belsug, te-a ales pe tine, Parinte Antipa, sa-I slujesti cu buna cuviinta. Drept aceea, numele tau, Sfinte, a ramas in memoria celor ce ti-au urmarit viata ta imbunatatita, dar si noua, celor ce-ti cantam:
Bucura-te, cuvioase si dascal al rugaciunii;
Bucura-te, paravanul vanturilor si furtunii;
Bucura-te, fericite uns cu mir dumnezeiesc;
Bucura-te, floare rara cu miros duhovnicesc;
Bucura-te, ca te bucuri, incetand a tale plangeri;
Bucura-te, impreuna cu soboarele de ingeri;
Bucura-te, nume pasnic si frumos, cu chip de avva;
Bucura-te, urcand trepte, fericit, din slava in slava;
Bucura-te, ca intrat-ai in timpul lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca de haru-I te-ndulcesti mereu, mereu;
Bucura-te, ca stai vesnic intre cetele de sfinti;
Bucura-te, ca si noua multa mila ne trimiti;
Bucura-te, ca in ceruri te avem mijlocitor;
Bucura-te, ca la Domnul ne esti pururi rugator;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 8-lea
Voind Hristos sa arate lumii ca nu in zadar se ostenesc cei ce fac voia Lui aici, pe pamant, ci mare plata se gateste lor intru Imparatia Cerurilor, a preamarit pe alesul Sau, Antipa, la savarsirea din viata aceasta cu asezarea in ceata prietenilor Lui, cu care impreuna canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 8-lea
Credinta cea dreapta pazind, calea savarsind, incarcat de fapte bune, cand Bunul Dumnezeu a voit, te-a chemat pe tine, Parinte Antipa, de la cele vremelnice la cele nepieritoare, primind cununa cea nevestejita a slavei Lui. Pentru aceasta, iti aducem aceste laude:
Bucura-te, cel ce-n pace lumea o ai parasit;
Bucura-te, ca in ceruri Hristos-Domnul te-a primit;
Bucura-te, ca te bucuri, incetand a tale plangeri;
Bucura-te, impreuna cu soboarele de ingeri;
Bucura-te, nume pasnic si frumos, cu chip de avva;
Bucura-te, urcand trepte, fericit, din slava in slava;
Bucura-te, ca intrat-ai in timpul lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca de haru-I te-ndulcesti mereu, mereu;
Bucura-te, ca stai vesnic intre cetele de sfinti;
Bucura-te, ca si noua multa mila ne trimiti;
Bucura-te, ca in ceruri te avem mijlocitor;
Bucura-te, ca la Domnul ne esti pururi rugator;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 9-lea
Trupul tau plin de mireasma ostenelilor a fost ingropat in Manastirea Valaam, alaturi de ale acelor cuviosi parinti nevoitori, iar sufletul tau salasluieste pururea in locasurile ceresti, slavind neincetat pe Dumnezeu, cantand: Aliluia!

Icosul al 9-lea
Nu dupa multa vreme trupul tau s-a dovedit a fi salas al Duhului Sfant, Parinte Antipa. De aceea, cu evlavie sfintele tale oseminte au fost scoase si puse cu cinste, ca o comoara de mult pret, spre inchinare credinciosilor. Iar vestea preamaririi tale de catre Dumnezeu s-a raspandit in toata lumea ortodoxa, dar mai curand in patria si neamul tau din care ai plecat. Pentru aceasta iti cantam:
Bucura-te, ca in chinuri ti-a fost totdeauna traiul;
Bucura-te, ca rabdarea te-a facut sa castigi raiul;
Bucura-te, ca de-a pururi vezi fata Sfintei Treimi;
Bucura-te, ca in juru-ti cresc multime de lumini;
Bucura-te, trup de slava inundat de Duhul Sfant;
Bucura-te, ca pamantul nu te-a socotit pamant;
Bucura-te, podoaba scumpa care cerul impodobesti;
Bucura-te, camara-n care pururi cu Hristos vorbesti;
Bucura-te, chip de inger, in vazduhul necuprins;
Bucura-te, raza sfanta, lumina si foc nestins;
Bucura-te, ca din slava har pogoara sa ne adape;
Bucura-te, indepartare care totusi esti aproape;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 10-lea
In ceata alesilor Tai ai asezat pe Cuviosul Antipa, cel mult nevoitor. Caci acesta a stiut pe pamant sa preamareasca numele Tau, iar in ceruri Te lauda neincetat impreuna cu ingerii, cantand: Aliluia!

Icosul al 10-lea
Ca un zid tare impotriva ispitelor esti pentru noi, Sfinte Cuvioase Parinte Antipa; roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru neamul romanesc, ca intru bucuria inimii sa-ti cantam:
Bucura-te, stea cereasca in lumina negraita;
Bucura-te, datatorule de energie nenascuta;
Bucura-te, stiutorul nestiutelor mistere;
Bucura-te, datatorul de stiinta si putere;
Bucura-te, trandafirul inflorit pe vesnicie;
Bucura-te, sfesnic sacru care-n alte zari invie;
Bucura-te, ca stai vesnic intre cetele marite;
Bucura-te, ca prin tine Hristos mila ne trimite;
Bucura-te, lecuirea bolilor nevindecate;
Bucura-te, datatorul de puteri si sanatate;
Bucura-te, hranitorul cel cu painea mantuirii;
Bucura-te, purtatorul de balsamul lecuirii;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 11-lea
Faclie purtatoare de lumina te avem pe tine, Parinte Antipa, ca luminezi toata Biserica Ortodoxa, de la o margine la alta, izvorand buna mireasma si revarsand tamaduiri celor ce cinstesc cu dragoste si se inchina sfintelor tale moaste. Pentru aceasta, lui Dumnezeu, Cel in Treime laudat, Ii cantam impreuna cu tine: Aliluia!

Icosul al 11-lea
Laudam nevointele tale, Cuvioase Parinte, cinstim sfintele tale moaste, preamarim rabdarea ta pentru Hristos, cantam cu bucurie incununarea ta in ceruri si te rugam, cu osardie, sa ne ajuti pe noi in vremea ispitelor si necazurilor, care ne impresoara, ca sa-ti cantam:
Bucura-te, ca in lume te-a umbrit cereasca raza;
Bucura-te, ca prin tine crestinii se lumineaza;
Bucura-te, biruinta, in a lumii osteneala;
Bucura-te, indraznire, in a noastra indoiala;
Bucura-te, vindecare bolilor nevindecate;
Bucura-te, ca esti baie spalatoare de pacate;
Bucura-te, cort de aur si ancora a nadejdii;
Bucura-te, aparare celor ce sunt in primejdii;
Bucura-te, mangaiere celor slabi de suferinta;
Bucura-te, alinare celor ce vin cu credinta;
Bucura-te, scara tare si putere nevazuta;
Bucura-te, izbavirea celor ce cad in ispita;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 12-lea
Daruieste, Parinte, si noua din darurile cu care te-a inzestrat Dumnezeu, ca sa putem birui uneltirile vrajmasilor, sa mergem pe calea Adevarului si a dreptatii, ca impreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 12-lea
Cel ce vezi pururea fata Treimii Celei de o fiinta si nedespartita, Sfinte Cuvioase Parinte Antipa, primeste lauda si cantarea noastra:
Bucura-te, pazitorul sihastrilor din munti;
Bucura-te, zi de pace si alesul intre sfinti;
Bucura-te, usurinta in ale noastre mari necazuri;
Bucura-te, biruinta si-ajutor in negre ceasuri;
Bucura-te, saturarea celor care iti cer hrana;
Bucura-te, incalzirea celor goi fara de haina;
Bucura-te, cale buna si podoaba fecioriei;
Bucura-te, crin de aur si sadul cuviosiei;
Bucura-te, scut tare si sabie nedreptatii;
Bucura-te, adevarul si solia demnitatii;
Bucura-te, miluirea celor ce se pocaiesc;
Bucura-te, ajutorul celor ce se mantuiesc;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 13-lea
O, preaminunate Parinte Antipa, omul rugaciunii si podoaba cuviosilor, cel ce ai castigat mostenirea vesnicelor bunatati, primeste aceasta cantare de lauda si, prin rugaciunile tale catre Dumnezeu, cere noua iertare pacatelor si izbavire de chinurile vesnice, ca impreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)
Apoi se zice iarasi Icosul 1: Din pruncie ai fost ales sa fii salas al Duhului Sfant…, Condacul 1: Ca pe o vistierie a nevointelor sihastresti…,

Icosul 1
Din pruncie ai fost ales sa fii salas al Duhului Sfant, Care te-a intarit pururea in lucrarea faptelor bune si in ravna catre viata cea pustniceasca, placuta lui Dumnezeu. Pentru aceasta, noi, cei ce savarsim cu dragoste sfanta pomenirea ta, iti cantam unele ca acestea:
Bucura-te, Cuvioase, zamislit in rugaciune;
Bucura-te, ca a ta mama te-a nascut fara suspine;
Bucura-te, floare rara, pe plaiuri moldovenesti;
Bucura-te, ca iesit-ai din satul Calapodesti;
Bucura-te, mangaiere pentru bunii tai parinti;
Bucura-te, ca pruncia ti-a fost cale catre sfinti;
Bucura-te, ca Alexandru la botez ai fost numit;
Bucura-te, copil ager, luminat de Duhul Sfant;
Bucura-te, ca Domnul ti-a pus sufletu-n lumina;
Bucura-te, ca de Duhul, toata inima ti-e plina;
Bucura-te, bunatate, si a ochilor lumina;
Bucura-te, pustnic mare al intinselor cuprinderi;
Bucura-te, faclierul simtitoarelor deprinderi;
Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul 1
Ca pe o vistierie a nevointelor sihastresti, te laudam pe tine, Cuvioase Parinte Antipa; ca cel ce te-ai invrednicit, prin harul lui Dumnezeu, a dobandi implinirea virtutilor si lucrarea rugaciunii celei curate, instrainandu-te de patria si neamul tau. Pentru aceasta, intr-un glas, cu bucurie iti cantam: Bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Pe aceeaşi temă

08 Ianuarie 2024

Vizualizari: 520

Voteaza:

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE