
Sinaxarul Bisericii Ortodoxe ne dovedeste ca inca din primele secole ale crestinismului faptele sfintilor militari au fost transmise si praznuite de ortodocsi. Invocam in rugaciune protectia, sprijinul si ajutorul Sfintilor Militari, ca unii ce ne-au devenit, atat pilde de curaj in lupta cu vrajmasii vazuti si nevazuti, cat si de credinta si iubire jertflenica intru Hristos. Atat de intensa a fost iubirea lor incat i-a transformat in sfinti, in oameni care au pus mai presus de propria viata iubirea de Dumnezeu. Astfel a luat nastere in comunitatile crestine cultul unor sfinti precum, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfantul Mucenic Procopie, Sfantul Teodor Tiron, Sfantul Teodor Stratilat.
Cetei acestor sfinti care au slujit in osti domnesti, dar care L-au iubit, mai presus de tot si de toate, pe Domnul Domnilor, s-a alaturat in anul 2000, Sfantul Feodor (Teodor) Ushakov, unul dintre cei mai ilustri amirali pe care i-a cunoscut istoria Rusiei, prin canonizarea sa de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. In timpul vietii si activitatii sale Feodor Ushakov nu a fost doar un remarcabil strateg si bun administrator al problemelor militare (din 40 de batalii purtate nu a pierdut niciuna), ci si un crestin ortodox practicant. Ultimii ani din viata i-a petrecut, in chip smerit, in pocainta si rugaciune, la Manastirea Sanaksar, unde a si fost inmormantat.
Feodor Feodorovici Ushakov (1744 - 1817) s-a nascut in satul Burnakovo, din jurisdictia Yaroslavl, intr-o familie apartinand micii nobilimi. Pe 15 februarie 1761 s-a inrolat in Flota Rusa din Sank Petersburg. Dupa efectuarea stagiului de pregatire, a activat pe un vas in Marea Baltica. In 1768 a fost transferat pe o flota pe Don si a luptat in Razboiul Ruso-Turc, 1768-74. A comandat vasul personal al Ecaterinei a II-a si, mai tarziu, a aparat vasele de comert rusesti, pe Marea Mediterana, de atacurile piratilor britanici.
Cand Crimeea a fost anexata de catre rusi, Feodor a supervizat personal contructia unei baze navale in Sevastopol si a cladirii docurilor in Cherson. In timpul celui de-al Doilea Razboi Ruso-Turc i-a infrant pe turci la Fidonisi.
In 1799, Ushakov a fost promovat ca amiral deplin si trimis in Mediterana sa sprijine campania italiana a lui Suvorov. In timpul acestei expeditii, Feodor Ushakov a eliberat de sub dominatia franceza Insula Corfu si toate Insulele Ioniene. Escadrila sa a blocat armata franceza in Italia, in special la Genova si Ancona, asaltand cu suucces Napoli si Roma.
Feodor Ushakov a parasit functia de amiral in 1807, retrangandu-se la Manastirea Sanaksar din Mordovia, unde a trait pana la sfarsitul vietii ca mirean. Staret al Manastirii Sanksar, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, intemeiata in 1659, era chiar unchiul lui Feodor.
Feodor Ushakov a trecut la cele vesnice pe 2 octombrie 1817 fiind inmormantat in cimitirul manastirii.
Unchiul Sfantului Feodor a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Rusa in anul 1999, cu numele Sfantul Feodor de la Sanaksar. Doi ani mai tarziu, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse avea sa-l canonizeze si pe amiralul Feodor, numindu-l ocrotitor al marinarilor si al Flotei Ruse, in 2001. Sfintele sale moaste sunt pastrate in Sanaksar. In anul 2006, pe teritoriul eparhiei Saransk a fost construita si o catedrala cu hramul Sfantul Feodor Ushakov.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.