Sfantul Grigorie, ctitorul Manastirii Grigoriu

Sfantul Grigorie, ctitorul Manastirii Grigoriu Mareste imaginea.

Sfantul Grigorie, ctitorul Manastirii Grigoriu, din Sfantul Munte Athos, numit si "Grigorie Isihastul" sau "Grigorie Noul Sinait", a trait in secolul al XIV-lea. Sfantul Cuvios Grigorie, urmas al Sfantului Grigorie Sinaitul (27 noiembrie), a trecut la cele vesnice in ziua de 7 decembrie 1406.

Sfantul Cuvios Grigorie Athonitul

Sfantul Cuviosul Grigorie s-a nascut din parinti sirieni, precum ne spune sinaxarul athonit. El s-a nascut in prima jumatate a secolului al XIV-lea, intr-o localitate din Serbia. Se crede ca a fost ucenic al Sfantului Cuvios Grigorie Sinaitul, precum si al Sfantului Romil, din Manastirea Ravanica, si al unui Cuvios Ilarion.

In anul 1350, dupa ce se inchina in manastirile din Constantinopol, se aseaza, spre nevointa, in locul numit Paroria. Dupa invazia turcilor, impreuna cu Cuviosul Ilarion, merse in locul numit Zagora, din Bulgaria. Nu dupa multa vreme, el se stabileste in Sfantul Munte, in apropiere de Manastirea Marea Lavra. Aici se aseaza, in ascultare, langa Sfantul Romil.

Sfantul Cuvios Grigorie - Manastirea Grigoriu

La timpul hotarat de Dumnezeu, Cuviosul Grigorie s-a asezat intr-un loc pustiu, intre Manastirile Simonos Petra si Dionisiu. In acest loc, se stie ca a pustnicit si Cuviosul Grigorie Sinaitul. In acest loc a infiintat sfantul actuala manastire, care ii poarta numele: Manastirea Grigorie. La mica distanta de aceasta se afla pestera Cuviosului ei ctitor.

In anul 1371, sfantul a plecat in Serbia, unde a ctitorit Manastirea Zdrelo, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, ca si manastirea athonita. Astazi, aceasta manastire se numeste cu alt nume: Manastirea Gorniak. Se crede ca in aceasta manastire a trecut la cele vesnice, in ziua de 7 decembrie 1406.

Manastirea Gorniak se afla in partea nordica a Serbiei, in regiunea Branicvo, in localitatea Zdrelo, pe malul raului Mlava. Astazi, in pestera in care s-a nevoit Cuviosul Grigorie se afla un paraclis inchinat Sfantului Ierarh Nicolae. Biserica mare a manastirii este inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Sfantul Cuvios Grigorie - Manastirea Grigoriu

Pana in anul 1761, cinstitele sale Moaste au fost pastrate in Manastirea Grigoriu, din Sfantul Munte Athos. Dupa aceasta data, in urma unui incendiu, ele au fost mutate in Manastirea Gorniak, unde acestea se afla si astazi. Din pricina jugului otoman, cinstitele Moaste au fost purtate pe la mai multe manastiri. In anul 1977, o parte din Sfintele sale Moaste au fost asezate in biserica Manastirii Grigoriu.

Prim ctitor al Manastirii Grigoriu

Manastirea Grigoriu este una dintre marile manastiri athonite de pe Sfantul Munte Athos, Grecia. "Manastirea Cuviosului Grigorie", ctitorita in secolul al XIV-lea, este zidita pe un varf de stanca, la malul marii, in sud-vestul Sfantului Munte, intre manastirile Dionisiu si Simono Petra.

Sfantul Cuvios Grigorie - Manastirea Grigoriu

Biserica centrala a manastirii este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae. Initial, manastirea se numea "Sfantul Nicolae", astazi insa, ea se numeste cu numele ctitorului ei, anume "Manastirea Sfantului Grigorie Athonitul".

Manastirea Grigoriu - Grigoriou - a fost construita in secolul al XIV-lea, de catre pustnicul Grigorie, fiind contemporana cu manastirile Dionisiu si Pantocrator. Aceasta este cea mai mica manastire din cele 20 de manastiri athonite.

Iulian Predescu

Sfantul Cuvios Grigorie - Manastirea Grigoriu

Pe aceeaşi temă

07 Decembrie 2013

Vizualizari: 1224

Voteaza:

Sfantul Grigorie, ctitorul Manastirii Grigoriu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE