
Sfantul Iacov Netsvetov s-a nascut in anul 1802, pe o insula din Alaska, si a trecut la cele vesnice in data de 26 iulie 1864, la varsta de 62 de ani, dupa aproape patruzeci de ani de grea activitate misionara.
"Ca o recolta bogata a secerisului mantuirii, tinuturile Americii de Nord iti ofera, o, Doamne, toti sfintii care au stralucit intr-insele. Cu rugaciunile lor, daruieste Bisericii si pamantului nostru, pace statornica. Pentru mijlocirile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, o, Multmilostive!"
Sfantul Iacov Netsvetov
Sfantul Iacov Netsvetov s-a nascut in anul 1802, pe insula Atka, din Alaska, unde tatal sau, originar din Tobolsk, Rusia, lucra in cadrul companiei ruso-americane. Mama sa, anume Maria, era originara din insula Atka. Dupa ce, la varsta de cinci ani, Iacov a fost botezat, familia s-a mutat in localitatea Irkutk, din Siberia.
In anul 1825, la varsta de 23 de ani, dupa ce si-a finalizat studiile teologice, Iacov s-a casatorit cu Ana, originara din Siberia. In anul urmator, tanarul Iacov a fost hirotonit in slujirea diaconeasca, iar doi ani mai tarziu a fost hirotonit preot misionar pentru parohia inchinata Sfantului Nicolae, din insula Atka. Datorita faptului ca s-a nascut in America, Iacov Netsvetov este socotit drept primul crestin ortodox din America hirotonit preot.
Parohia in care a fost randuit Sfantul Iacov, alcatuita din mai multe insule, se intindea pe o suprafata de peste trei miii de kilometri. El calatorea foarte mult, de pe o insula pe alta, cautand sa nu ramana nici un sat fara mangaierea lui Dumnezeu. Catehiza, predica, boteza, savarsea sfintele slujbe, impartea alimente, facea rost de medicamente si linistea tensiunile aparute intre bastinasi si angajatii companiei ruso-americane.
Cu ajutorul Sfantului Inochentie Veniaminov, el a lucrat la intocmirea unui alfabet scris pentru limba unangana. Dupa un timp, Sfantul Iacov Netsvetov a infiintat o scoala de invatatura pentru predarea limbilor rusa, aleuta si unangana. In timp, sfantul va traduce in limbile locale Sfanta Scriptura si alte carti duhovnicesti. Dupa cincisprezece ani de slujire misionara in insula Atka, odata cu primirea slujbei de protoiereu, Sfantul Iacov Netsvetov a fost cinstit si cu ordinul "Sfanta Ana", daruit de tarul Rusiei.
Sfantul Iacov Netsvetov a inscris intr-un jurnal fiecare pas al lucrarii sale duhovnicesti din Alaska, jurnal inmanat episcopului la sfarsitul fiecarui an. Pe langa activitatea sa pastoral-misionara, Sfantul Iacov se ocupa si cu studiul faunei din Alaska. Periodic, el pregatea specii deosebite de pesti si animale marine, pe care, mai apoi, le trimitea muzeelor din Moscova si Sankt Petersburg.
In anul 1836, sotia parintelui Iacov a trecut la cele vesnice, fiind inmormantata in Sitka. Dupa trecerea la cele vesnice si a altor rude, dar si dupa ce casa i-a cazut prada in intregime unui incendiu, Sfantul Iacov a dorit sa se intoarca in Irkutk, in Siberia, pentru a intra intr-o manastire de calugari. Rugamintea i-a fost acceptata doar cu conditia de a gasi un inlocuitor pentru parohia din Atka. In cele din urma, neafland nici un alt preot, sfantul a ramas in parohie pana in anul 1844.
In anul 1844, pentru meritele sale deosebite si pentru faptul ca nu mai avea familie, Sfantul Inochentie l-a randuit pe Sfantul Iacov in regiunea Yukon, din sud-vestul Alaskai, impreuna cu trei ajutoare, pentru a-si continua misiunea. In acest loc, din pricina saraciei, parintele Iacov a inceput sa aiba probleme de sanatate. Cu toate acestea, vreme de peste douazeci de ani, el va lucra fara crutare de sine la mangaierea credinciosilor sai, invatand noi limbi locale si inaltand o noua biserica.
Parohia fiind deosebit de intinsa, parintele Iacov a cerut episcopului ajutoare. Fara stirea celui de pe urma, in Alaska au ajuns cativa monahi cu totul straini de cele incredintate. Astfel, unul a incercat sa-l omoare de cateva ori pe Sfantul Iacov, iar altul a facut tot posibilul sa-l discrediteze pe acesta, numindu-l criminal si profitor. Amandoi, insa, au fost chemati de episcop si indepartati din misiunea pentru Alaska.
Sfantul Iacov Netsvetov a slujit ca preot misionar vreme de aproape patruzeci de ani. Deoarece, de-a lungul activitatii sale, sfantul a botezat peste o mie si trei sute de persoane, el a fost numit "apostolul indienilor yupik si athabaskani". In anul 1862, lipsit de puteri trupesti, Sfantul Iacov s-a intors in orasul Sitka, unde a slujit la biserica centrala si, in cele din urma, la paraclisul inchinat Sfintei Treimi.
Sfantul Iacov Netsvetov a trecut la cele vesnice in data de 26 iulie 1864, la varsta de 62 de ani, intr-o saracie extrema, fiind aproape orb. El a fost inmormantat in paraclisul inchinat Sfintei Treimi, alaturi de sotia lui. Biserica Ortodoxa din America l-a canonizat pe Sfantul Iacov in primavara anului 1884, numindu-l "luminator al popoarelor Alaskai".
Teodor Danalache
-
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime
Publicat in : Biserica in lume -
Sfanta Elisabeta Feodorovna
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Mitropolit Filip
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Vladimir
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Nicolae Romanov
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.