Sfantul Ioan de Kronstadt, Facatorul de Minuni

Sfantul Ioan de Kronstadt, Facatorul de Minuni Mareste imaginea.

Sfantul loan de Kronstadt s-a nascut pe data de 19 octombrie 1829, in familia paracliserului Ilia Mihailovici si a Feodorei Vasilievna Serghieva, in satul Sura din gubernia Arhanghelsk. Bunicii si strabunicii din partea tatalui au fost preoti vreme de 350 de ani.

Studiile tanarului loan, care avea o sanatate precara, au mers prost la inceput. El s-a rugat pentru a i se darui intelepciune, ca sa poata invata. Si Domnul i-a ascultat rugaciunea. Dupa ce a absolvit scoala parohiala, a terminat ca sef de promotie Seminarul din Arhanghelsk, iar mai apoi Academia teologica din Sankt Petersburg.

S-a casatorit cu fiica protoiereului Konstantin Nestviski, pe nume Elisaveta. Cei doi soti au luat asupra lor nevointa trairii intru curatie.

Dupa hirotonie, tanarul preot a fost numit la Catedrala Sfantul Apostol Andrei din Kronstadt. Datoria sa pastoreasca a constat in rugaciune neincetata, in tamaduirea morala si duhovniceasca a oamenilor, in usurarea greutatilor sarmanilor, a celor fara adapost si a orfanilor. Binefacerile sale dezinteresate au fost nenumarate.

„N-am bani - spunea parintele loan. Mi-au fost oferiti si-i ofer si eu." A intemeiat „Casa Dragostei de Munca" („Trudolubie"), cu o biblioteca pentru copii, cu scoala primara gratuita si ateliere, care sa vina in ajutorul celor sarmani, o casa pentru straini, manastiri si biserici in diferite eparhii. Parintele loan socotea ca adevarata tamaduire a celor ce sufera este Biserica lui Hristos, iar cel mai eficace mijloc de vindecare - Dumnezeiasca Liturghie. Spovedea uneori si cate 12 ore, caci la Kronstadt veneau si cate 6000 de oameni zilnic.

Parintele loan savarsea Liturghia aproape in fiecare zi. Datorita ravnei sale catre Dumnezeu si catre oameni, a dobandit darul indraznelii in rugaciune si pe cel al vindecarii. Numele parintelui loan era cunoscut pretutindeni: primea mii de scrisori din Rusia, din Europa, din India, din America, in care i se cereau rugaciunile. Sfantul Teofan Zavoratul (+1894) scria: „Parintele loan de Kronstadt este omul lui Dumnezeu. Rugaciunea sa ajunge la Dumnezeu pentru marea lui credinta."

Parintele loan a primit si darul facerii de minuni, care l-a preaslavit in intreaga Rusie si dincolo de hotarele ei. Ar fi cu neputinta sa se adune toate minunile savarsite de dansul. Intelectualitatea noastra lipsita de credinta si presa au trecut in mod intentionat sub tacere nenumaratele adeveriri ale puterii dumnezeiesti. Cu toate acestea, sunt destul de numeroase minunile marturisite de cei care le-au trait sau cele auzite si transmise mai departe din om in om. S-a pastrat chiar si relatarea parintelui loan despre prima lui minune ca preot. Aceasta povestire emana o adanca smerenie. „Cineva din Kronstadt era bolnav - povestea parintele. Mi s-a cerut ajutorul, mi s-a cerut sa ma rog. Pe atunci aveam acest obicei: sa nu refuz rugamintea nimanui.

M-am rugat si l-am incredintat pe cel bolnav in mainile lui Dumnezeu, cerand Domnului sa faca cu el dupa sfanta Sa voie. Odata a venit la mine o batrana, pe care o stiam demult. Era tematoare de Dumnezeu, o femeie cu o credinta adanca; si-a incheiat calatoria pe acest pamant in frica de Dumnezeu. A insistat sa ma rog pentru un bolnav, ca el sa se insanatoseasca. Nimic altceva. Imi amintesc ca pe atunci eram aproape speriat: cum pot eu - ma gandeam - sa am o astfel de indrazneala? Dar aceasta doamna in varsta a crezut cu tarie in puterea rugaciunilor mele si ale sale. Atunci am marturisit inaintea Domnului nimicnicia si pacatosenia mea. Am vazut voia iui Dumnezeu in toate aceste lucruri. Astfel, am cerut tamaduire pentru cel bolnav. Iar Domnul i-a trimis milostivirea Sa si el s-a insanatosit.

Atunci l-am multumit Domnului pentru aceasta indurare. A doua oara, la rugaciunile mele, s-a petrecut iarasi o vindecare. In aceste doua intamplari am vazut voia lui Dumnezeu, intelegand ca e vorba de o noua ascultare a mea: sa ma rog pentru cei care-mi cer acest lucru."

In urma rugaciunilor parintelui loan, intr-adevar, s-au savarsit si se savarsesc si acum, dupa fericitul sau sfarsit, o multime de minuni. S-au tamaduit prin rugaciune si prin punerea mainilor parintelui loan cele mai grave boli, in fata carora medicina s-a aratat neputincioasa. Vindecarile s-au savarsit asupra unui bolnav, dar si asupra unei multimi de oameni, atat cand bolnavul era de fata, cat si in absenta acestuia. Uneori era de-ajuns sa-i fie scrisa o scrisoare parintelui loan ori sa i se trimita o telegrama, ca minunea tamaduirii sa aiba loc. Deosebit de graitoare pentru multi este minunea din satul Konceanski (Suvorov), un caz la care a participat si o comisie de profesori de la Academia militara din Suvorov (1901). O femeie, care de multi ani era demonizata, fiind adusa la parintele loan in stare de inconstienta, in cateva clipe s-a tamaduit desavarsit, recapatandu-si starea normala a unui om sanatos. La rugaciunile parintelui loan, orbii au inceput sa vada.

Artistul Jivotovski descrie cum a inceput sa ploua intr-o regiune in care fusese mult timp seceta si se produsesera incendii, dupa ce parintele loan a facut o rugaciune acolo. Cu puterea rugaciunii sale, parintele i-a tamaduit nu doar pe ortodocsi, ci si pe musulmani, evrei si pe toti cei care au apelat la dansul, din Rusia si din strainatate. Acest dar al facerii de minuni a fost o rasplata primita de parintele loan pentru marea sa nevointa: truda rugaciunii, a postului, a faptelor jertfitoare pline de dragoste catre Dumnezeu si aproapele.

Operele complete, editate pana in 1917, cuprind scrisorile sale, carti (Viata mea in Hristos), meditatii despre calea catre Dumnezeu, invataturi despre pocainta, predici.

In prezenta carte a fost adunata o buna parte din minunile savarsite de Sfantul loan de Kronstadt, atat in timpul vietii, cat si dupa moartea sa, pana in zilele noastre. Nadajduim ca astfel personalitatea marelui sfant iubitor de Dumnezeu si de oameni, prin care s-a revarsat din plin harul lui Dumnezeu si se revarsa si astazi, va fi intregita.

Pe data de 9 decembrie 1908, parintele loan a savarsit ultima sa Liturghie, iar in dimineata zilei de 20 decembrie si-a predat duhul in pace lui Dumnezeu. Inmormantat in biserica ridiqata de el in decembrie 1902, apartinand unei manastiri de maici cu hramul Sfantul loan de Rila, de pe raul Karpovka, din Sankt Petersburg (astazi manastirea a renascut, din 1992 avand rangul de stavropighie patriarhala), Sfantul loan de Kronstadt a fost canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse in anul 1990. Pomenirea sa se face pe data de 20 decembrie/2ianuarie.

Extras din cartea Minunile Sfantului Ioan de Kronstadt, Ed. Sophia

 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4386

Voteaza:

Sfantul Ioan de Kronstadt, Facatorul de Minuni 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE