Sfantul Ioan Moshu

Sfantul Ioan Moshu

Sfantul Ioan Moshu a fost un calugar si scriitor bizantin care a trait in cadrul secolelor VI-VII. Nascut candva intre anii 550-570, in localitatea Aigai, din provincia bizantina Cilicia, sau in localitatea Damasc, din Siria, si trecut la cele vesnice intre anii 620-634, probabil in Roma, acest cuvios barbat a ramas cunoscut pana astazi mai ales prin cartea sa, numita "Limonariu" sau "Livada duhovniceasca".

Ioan Moshu mai este cunoscut si sub numele de "Ioan Evcrata", supranume ce desemneaza, cel mai probabil, apartenența lui la comunitatea monahala cu acest nume, atestata istoric in anul 536, la sinodul din Constantinopol, dar si in Egipt.

Sfantul Ioan Moshu - Limonariu

Desi nu apare trecut in calendarul nostru, deoarece nu a fost cinstit ca sfant decat prin tradiția locala, iar nu si nu printr-o recunoastere oficiala, Sfantul Ioan Moshu este praznuit in ziua de 11 martie, impreuna cu Sfantul Sofronie al Ierusalimului.

Sfantul Ioan Moshu

Cele mai multe date despre acest barbat duhovnicesc le gasim in cartea sa. Sfantul Ioan s-a nascut candva intre anii 550-570, in localitatea Aigai, din provincia bizantina Cilicia, sau in localitatea Damasc, din Siria. 

Ioan Moshu a imbratisat viata monahala inca de tanar, intrand in Manastirea Sfantului Teodosie cel Mare, din apropiere de Betleem, unde l-a cunoscut si s-a imprietenit pe viata cu Sfantul Sofronie, viitorul patriarh al Ierusalimului (634-638). Cel din urma, fiind mai tanar, ii va deveni ucenic Cuviosului Ioan.

Sfantul Ioan Moshu - Limonariu

In jurul anului 570, calatorind in Palestina, pentru a se inchina la Locurile Sfinte, tanarul Sofronie a intrat in Manastirea Sfantului Teodosie cel Mare. In aceasta manastire, el a petrecut vreme de 20 de ani, sub indrumarea duhovniceasca a monahul Ioan Moshu. Sfantul Sofornie este tuns in monahism in anul 584, in manastirea amintita.

Cuviosul Ioan Moshu - Evcrata - s-a nevoit si in alte comunitati monahale din Tara Sfanta, dupa cum urmeaza: zece ani a petrecut in comunitatea din Fara, aflata in Iudeea, la mai putin de zece kilometri nord-est de Ierusalim; apoi, in lavra de langa Thekoa, a Sfantului Sava cel Sfintit, aflata la 14 kilometri sud de Betleem; iar, in cele din urma, langa lavra din Suka, a Sfantului Hariton. 

In jurul anului 578, in vremea imparatului Tiberiu Constantin, cuviosul a calatorit in Egipt, la lavrele Faran si Rait, iar mai apoi, dupa anul 583, in peninsula Sinai, unde a petrecut vreme de zece ani, impreuna cu prietenul sau, Sfantul Sofronie. In anul 594 s-a intors in Palestina si a participat la intronizarea patriarhului Amos al Ierusalimului.

Sfantul Ioan Moshu - Limonariu

Dupa aceasta, in anul 604, sfantul a calatorit la Antiohia si a petrecut un timp in imprejurimile acesteia. In anul 1608, el se intoarce in Egipt. Impreuna cu Sfantul Sofronie, Ioan Moshu a fost un sfatuitor de seama al Sfantului Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei (610-619), care a murit in anul 620, fiind exilat in Cipru.

La scurt timp dupa anul 614, cand orasul Ierusalim a fost cucerit de catre persi, Cuviosul Ioan Moshu a plecat la Roma, direct sau trecand, mai intai, prin Alexandria si Cipru. In anul 620, dupa ce Sfantul Ioan cel Milostiv a trecut la cele vesnice, Ioan Moshu si Cuviosul Sofronie au intocmit viata fericitului patriarh al Alexandriei, din care s-au pastrat pana astazi doar cateva rezumate.

Sfantul Ioan Moshu a trecut la cele vesnice dupa anul 620, insa pana in anul 634, cand Sfantul Sofronie a adus trupul sau in Tara Sfanta, pentru a-l ingropa in Muntele Sinai. Pentru ca Muntele Sinai era invadat de saracini, Sfantul Sofronie a ingropat trupul prietenului sau in Manastirea Sfantului Teodosie, manastirea de metanie. Mormantul lui Ioan Moshu se pastreaza pana astazi, intr-o pestera subterana din curtea manastirii.

Sfantul Ioan Moshu - Limonariu

O icoana a Sfantului Ioan Moshu se gaseste in Manastirea Sfantului Teodosie, in pestera in care este inmormantat. Aceasta icoana il reprezinta pe Cuvios in haine monahale, avand o carte in mana dreapta si o pana de scriitor in mana stanga.

"Limonariu" sau "Livada duhovniceasca"

Cuviosul Ioan Moshu este autorul cunoscutei colectii aghiografice si duhovnicesti numita "Limonariu" sau "Livada duhovniceasca". Aceasta scriere este una din cele mai vechi scrieri aghiografice cunoscute si pastrate pana astazi.

Ioan Moshu dedica aceasta lucrare lui "Sofronie sofistul, iubitul sau frate in Hristos", dupa cum mentioneaza in prologul cartii, pe care il aminteste de mai multe ori, sub diferite forme: "sfintite si credinciosule fiu Sofronie", "carturarul Sofronie", "avva Sofronie sofistul, fratele meu", "parintele Sofronie" sau "prietenul meu Sofronie".

"Limonariul" este o colectie de intamplari, povestiri si scurte cuvinte de folos, culese din multele calatorii si pelerinaje pe care Ioan Moshu le-a facut, singur sau impreuna cu Sofronie, pe la diferite manastiri din Țara Sfanta, Egipt si Asia Mica, sau chiar povestiri din regiuni in care Ioan Moshu nu a ajuns niciodata, dar care i-au fost povestite ca atare de alții. Lucrarea dezvaluie multe aspecte ale vietii monahale din acea vreme.

Teodor Danalache
Unele informatii si icoana sfantului sunt luate de pe OrthodoxWiki.

Sfantul Ioan Moshu - Limonariu

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 3179

Voteaza:

Sfantul Ioan Moshu 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 3 - Calauza intru sanatatea sufleteasca si trupeasca a copiilor
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 3 - Calauza intru sanatatea sufleteasca si trupeasca a copiilor Trupul este templu al Duhului Sfânt, iar sufletul este mai de preț decât întreaga lume. Volumul al treilea din seria Arta de a crește copii buni în vremuri noi se dorește o smerită călăuză pentru părinții ce doresc a-și crește fiii și fiicele cu 43.00 Lei
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 2. Calea unei bune educatii: autoritate si iubire
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 2. Calea unei bune educatii: autoritate si iubire Cum poți fi un părinte ferm, dar iubitor? Cum formezi un copil responsabil, fără să devii prea autoritar sau prea permisiv? Volumul 2 din Arta de a crește copii buni în vremuri noi se dorește a fi un ghid ușor de înțeles, cu multe exemple practice 40.00 Lei
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 1. Pasi spre viata duhovniceasca a copiilor
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 1. Pasi spre viata duhovniceasca a copiilor Nu există părinte desăvârșit, dar fiecare poate fi un mijlocitor al lucrării harului lui Dumnezeu în sufletul copilului său. Volumul 1: Pași spre viața duhovnicească a copiilor este o chemare întru a pune începutul cel bun: formarea copilului în lumina 33.00 Lei
Sfaturi in vremuri de prigoana
Sfaturi in vremuri de prigoana Ca să suportăm mai ușor suferințele trebuie să avem credință puternică, dragoste fierbinte către Dumnezeu, să nu ne lipim de cele pământești și să ne predăm cu totul voii lui Dumnezeu. Dacă vrei să scapi de tristețe, nu-ți lipi inima de nimic și de nimeni 32.00 Lei
Sfantul Serafim din Sarov - stalp de foc de la pamant la cer
Sfantul Serafim din Sarov - stalp de foc de la pamant la cer Minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său, învrednicindu‑l să se numere printre serafimi, căci atât cu numele, cât și cu viața, Sfântul Serafim a slujit Sfintei Treimi, învățându‑ne, ca prieten al lui Dumnezeu și pro­oroc, meșteșugul tainic al 15.00 Lei
Dumnezeul meu. Despre incredere, dragoste si viata duhovniceasca
Dumnezeul meu. Despre incredere, dragoste si viata duhovniceasca volumul 2 Sunt foarte mulți oameni care trăiesc fără Dumnezeu. Au fost oameni muncitori, familiști, cumsecade, au dus o viață liniștită și bună. Atât. Nimic mai mult. Aceasta-i limita mai sus de care omul nu poate să urce prin propriile puteri. Domnul ne 27.00 Lei
Prin fereastra temnitei
Prin fereastra temnitei Această carte este o culegere de scrisori compuse de Sfântul Nicolae pe când era închis în lagărul german de la Dachau. Titlul pare să sublinieze faptul trist al întemniţării episcopului ortodox. Dar cum ar putea fi întemniţat un om liber ajuns, printr-o 35.00 Lei
Da-mi, fiule, inima ta
Da-mi, fiule, inima ta Cum supraviețuieşte sufletul coliziunii între rațiune și credință?Prezenta carte doreşte să aprofundeze această întrebare. Rătăcit în hățişurile unei păduri de lângă o mănăstire, în căutarea fiului său, Mihai își dă seama că nu va evada decât dacă găsește 35.00 Lei
Cuvioasa Teodora de la Sihla, Sfanta Carpatilor
Cuvioasa Teodora de la Sihla, Sfanta Carpatilor Cu siguranță, ați învățat la geografie, copii, despre Munții Carpați. Poate că i‑ați și străbătut cu pasul, în drumeții cu familia, cu școala sau cu prietenii. Câți știați, însă, că Munții Carpați au și o sfântă a lor, o sfântă de înălțimea duhovnicească 25.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact