Muntele Sinai

Muntele Sinai Mareste imaginea.

Muntele Sinai, numit intre localnici si cu numirea de "Jebel Musa", adica "Muntele lui Moise", este unul dintre cei mai insemnati si cunoscuti munti din Peninsula Sinai, Egipt. Acesta este locul in care Dumnezeu a dat omului poruncile Sale, acesta este locul in care Moise s-a ostenit spre primirea Tablelor Legii. Cele 10 Porunci ale Vechiului Testament au pus un nou inceput lumii iudaice.

La baza muntelui se afla, parca uitata de lume si de timp, Manastirea Sfanta Ecaterina, locul in care Moastele Sfintei se odihnesc asteptand venirea din nou a Mantuitorului. Aici pelerinii vin cu inimile cuprinse de emotie si de bucurie. Aici, Creatorul a facut totul maret. Muntii parca nu se mai termina, piatra parca este plina de viata, ocupand tot locul. Manastirea pare singura urma de viata din acest loc pietros.

Pe varful muntelui, cateva capele amintesc de maretul eveniment cu Tablele Legii. Capelele sunt si mai solitare decat manastirea de la poalele peretelui de stanca. La mica distanta de Manastirea Sfanta Ecaterina se inalta o serie de mici hoteluri cu toate cele necesare: bai, piscine cu apa limpede, mancare specifica zonei si alte facilitati. Toate acestea sunt sustinute parca prin minune. Turismul da viata acestor pietre, iar Manastirea umple totul de duh.

Peninsula Sinai

Peninsula Sinai este o peninsula egipteana cu forma triunghiulara, cu o suprafata de peste 600 de mii de kilometri patrati, cuprinsa intre doua mari: inspre nord Marea Mediterana, iar inspre sud Marea Rosie; in partea vestica aceasta este delimitata de Canalul Suez, iar inspre nord-est se afla Tara Sfanta - Israel. Peninsula Sinai este o limba de piatra ce intra in Marea Rosie, aceasta fiind acoperita in intregime cu munti stancosi si pietre. Relieful aspru si clima foarte fierbinte au facut ca aceasta sa nu fie foarte populata, pe langa cele cateva statiuni turistice si porturi, doar mici triburi de beduini plimbandu-se din loc in loc pe suprafata acesteia.

Initial, Sinaiul purta numele de Mafkat, adica Tara Turcoazelor; acest prim nume se trage de la existenta pe aceste meleaguri a doua mine de turcoaz. Minele de turcoaz, exploatata in mare parte in vremea primei dinastii egiptene, sunt considerata primele mine din lume.

Peninsula Sinai s-a aflat sub conducerea mamelucilor din anul 1260 si pana in 1518, cand sultanul otoman Selim a desfiintat statul mameluc. In continuare, vreme de aproape cinci sute de ani, Sinaiul s-a aflat sub purtarea de grija a turcilor egipteni. Abia la inceputul secolului al X-lea, in anul 1906, Sinaiul a devenit parte componenta a Egiptului. Datorita mai multor schimbari si influente politice avute loc intre israelieni si egipteni, Peninsula Sinai se afla si astazi sub paza fortelor militare ONU, care pastreaza pacea in zona. Peninsula Sinai este impartita in patru sectoare egiptene, in acestea vietuind un numar de aproape un milion de locuitori, din care aproape jumatate se afla in Port Said, unul dintre marile porturi egiptene.

Muntele Sinai si Sfintele Altare

Manastirea Sfanta Ecaterina, pastratoare a moastelor Sfintei Ecaterina, ale Sfantului Stefan Sinaitul si a unei colectii de icoane ante-iconoclaste, alaturi de Muntele Sinai, pe care Moise a primit Tablele Legii, fac din Sinai un pamant sfant si crestin. Manastirea Sfanta Ecaterina, inaltata la o altitudine de 1.260 metri, se afla la poalele Muntelui Sinai, al carui varf se inalta la o altitudine de 2.285 metri.

Aproape de acest loc se afla si Muntele Sfanta Ecaterina, inalt de 2.629 metri, cel mai inalt varf din intreaga Peninsula Sinai. Pe varful Muntelui Sinai se afla atat o moschee micuta, cat si o frumoasa capela ortodoxa.

Capela crestinilor este inchinata Sfintei Treimi si a fost zidita in anul 1934, pe locul uneia cu mult mai vechi. Aceasta capela pastreaza in ea multe dintre ramasitele capelei zidite de imparatul Iustinian, in secolul al VI-lea. La randul ei, capela zidita de Iustinian inlocuia inca de pe atunci o mai veche capela, zidita in anul 363. In capela se crede ca se pastreaza piatra din care Domnul a rupt Tablele pe care a scris Legea. In apropiere se afla si Pestera lui Moise, locul unde se crede ca acesta s-a adapostit in toata vremea asteptarii sale pe munte.

Muntele Sinai in Sfanta Scriptura

In Sfanta Scriptura, Muntele Sinai apare inca din viata Proorocului Moise. "In vremea aceea, Moise pastea oile lui Ietro, preotul din Madian, socrul sau. Si departandu-se odata cu turma in pustie, a ajuns pana la muntele lui Dumnezeu, la Horeb; iar acolo i S-a aratat ingerul Domnului intr-o para de foc, ce iesea dintr-un rug; si a vazut ca rugul ardea, dar nu se mistuia. Atunci Moise si-a zis: "Ma duc sa vad aceasta aratare minunata: ca rugul nu se mistuieste".

Iar daca a vazut Domnul ca se apropie sa priveasca, a strigat la el Domnul din rug si a zis: "Moise! Moise!". Si el a raspuns: "Iata-ma, Doamne!" Si Domnul a zis: "Nu te apropia aici! Ci scoate-ti incaltamintea din picioarele tale, ca locul pe care calci este pamant sfant!" Apoi i-a zis iarasi: "Eu sunt Dumnezeul tatalui tau, Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov!" Si si-a acoperit Moise fata sa, ca se temea sa priveasca pe Dumnezeu. Zis-a Domnul catre Moise: "Am vazut necazul poporului Meu in Egipt si strigarea lui de sub apasatori am auzit si durerea lui o stiu. M-am pogorat dar sa-l izbavesc din mana Egiptenilor, sa-l scot din tara aceasta si sa-l duc intr-un pamant roditor si larg, in tara unde curge miere si lapte, in tinutul Canaaneilor, al Heteilor, al Amoreilor, al Ferezeilor, al Ghergheseilor, al Heveilor si al Iebuseilor. Iata dar ca strigarea fiilor lui Israel a ajuns acum pana la Mine si am vazut chinurile lor, cu care-i pedepsesc Egiptenii. Vino dar sa te trimit la Faraon, regele Egiptului, ca sa scoti pe fiii lui Israel, poporul Meu, din tara Egiptului!"

Atunci a zis Moise catre Dumnezeu: "Cine sunt eu, ca sa ma duc la Faraon, regele Egiptului, si sa scot pe fiii lui Israel din tara Egiptului?" Iar Dumnezeu i-a zis: "Eu voi fi cu tine si acesta iti va fi semnul ca te trimit Eu: cand vei scoate pe poporul Meu din tara Egiptului, va veti inchina lui Dumnezeu in muntele acesta!" Zis-a iarasi Moise catre Dumnezeu: "Iata, eu ma voi duce la fiii lui Israel si le voi zice: Dumnezeul parintilor vostri m-a trimis la voi... Dar de-mi vor zice: Cum Il cheama, ce sa le spun?" Atunci Dumnezeu a raspuns lui Moise: "Eu sunt Cel ce sunt". Apoi i-a zis: "Asa sa spui fiilor lui Israel: Cel ce este m-a trimis la voi!" (Iesire 3, 1-14)

In cea de-a treia luna dupa iesirea poporului evreu din Egipt, in cea de-a treia zi, poporul condus de Moise si Aaron a ajuns in Desertul Sinai. Aici, poporul si-a asezat vatra la poalele muntelui celui mare. "Iar in luna a treia de la iesirea fiilor lui Israel din pamantul Egiptului, chiar in ziua de luna plina, au ajuns in pustia Sinai. Plecase deci Israel de la Rafidim si ajungand in pustia Sinai, au tabarat acolo in pustie, in fata muntelui.

Apoi s-a suit Moise in munte, la Dumnezeu; si l-a strigat Domnul din varful muntelui si i-a zis: "Graieste casei lui Iacov si vesteste fiilor lui Israel asa: "Ati vazut ce am facut Egiptenilor si cum v-am luat pe aripi de vultur si v-am adus la Mine. Deci, de veti asculta glasul Meu si de veti pazi legamantul Meu, dintre toate neamurile Imi veti fi popor ales ca al Meu este tot pamantul; Imi veti fi imparatie preoteasca si neam sfant!" Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune fiilor lui Israel". Si venind, Moise a chemat pe batranii poporului si le-a spus toate cuvintele acestea pe care le poruncise Domnul. Atunci tot poporul, raspunzand intr-un glas, a zis: "Toate cate a zis Domnul vom face si vom fi ascultatori!"

Si a dus Moise cuvintele poporului la Domnul. Iar Domnul a zis catre Moise: "Iata voi veni la tine in stalp de nor des, ca sa auda poporul ca Eu graiesc cu tine, si sa te creada pururea". Iar Moise a spus Domnului cuvintele poporului. Zis-a Domnul catre Moise: "Pogoara-te de graieste poporului sa se tina curat astazi si maine, si sa-si spele hainele, Ca sa fie gata pentru poimaine, caci poimaine Se va pogori Domnul inaintea ochilor a tot poporul pe Muntele Sinai. Sa-i tragi poporului hotar imprejurul muntelui si sa-i spui: Paziti-va de a va sui in munte si de a va atinge de ceva din el, ca tot cel ce se va atinge de munte va muri. Nici cu mana sa nu se atinga de el, ca va fi ucis cu pietre sau se va sageta cu sageata; nu va ramane in viata, fie om, fie dobitoc. Iar daca se vor indeparta tunetele si trambitele si norul de pe munte, se vor putea sui in munte".

Pogorandu-se deci Moise din munte la popor, el a sfintit poporul si, spalandu-si ei hainele, le-a zis Moise: "Sa fiti gata pentru poimaine si de femei sa nu va atingeti!" Iar a treia zi, cand s-a facut ziua, erau tunete si fulgere si nor des pe Muntele Sinai si sunet de trambite foarte puternic. Si s-a cutremurat tot poporul in tabara. Atunci a scos Moise poporul din tabara in intampinarea lui Dumnezeu si au stat la poalele muntelui. Iar Muntele Sinai fumega tot, ca Se pogorase Dumnezeu pe el in foc; si se ridica de pe el fum, ca fumul dintr-un cuptor, si tot muntele se cutremura puternic. De asemenea si sunetul trambitei se auzea din ce in ce mai tare; si Moise graia, iar Dumnezeu ii raspundea cu glas. Deci, fiind pogorat Domnul pe Muntele Sinai, pe varful muntelui, a chemat Domnul pe Moise in varful muntelui si s-a suit Moise acolo.

Atunci a zis Domnul catre Moise: "Pogoara-te si opreste poporul, ca sa nu navaleasca spre Domnul, sa vada slava Lui, ca vor cadea multi dintre ei. Iar preotii, care se apropie de Domnul Dumnezeu, sa se sfinteasca, ca nu cumva sa-i loveasca Domnul". Zis-a Moise catre Domnul: "Nu se poate ca poporul sa se suie pe Muntele Sinai, pentru ca Tu ne-ai oprit din vreme, si ai zis: Trage hotar imprejurul muntelui si-l sfinteste!" Iar Domnul i-a raspuns: "Du-te si te pogoara si apoi te vei sui impreuna cu Aaron; iar preotii si poporul sa nu indrazneasca a se sui la Domnul, ca sa nu-i loveasca Domnul". Si s-a pogorat Moise la popor si i-a spus toate." (Iesire 19)

Cele zece Porunci date de Dumnezeu lui Moise pe table de piatra sunt urmatoarele: "Atunci a rostit Domnul inaintea lui Moise toate cuvintele acestea si a zis: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine! Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina parintilor ce Ma urasc pe Mine, pana la al treilea si al patrulea neam, si Ma milostivesc pana la al miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.

Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia in desert numele Lui. Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine, ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o.

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie. Sa nu ucizi! Sa nu fii desfranat! Sa nu furi! Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau! Sa nu doresti casa aproapelui tau; sa nu doresti femeia aproapelui tau, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui si nici unul din dobitoacele lui si nimic din cate are aproapele tau!" (Iesire 20, 1-17)

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2018

Vizualizari: 67009

Voteaza:

Muntele Sinai 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • ana solcanPostat la 2009-11-27 19:02

    Felicitari ptr. acest site.In sfarsit am gasit informatiile complete

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE