Sfantul Iosif cel Nou de la Partos - Mitropolitul Banatului

Sfantul Iosif cel Nou de la Partos - Mitropolitul Banatului

Prăznuit la 15 septembrie, Sf. Iosif cel Nou de la Partoș s-a născut pe la anul 1568, în orașul Raguza Dalmației, dintr-o familie de creștini valahi. Din botez se numea Iacob. Rămânând orfan de tată la vârstă fragedă, mama sa i-a dat o creștere aleasă, iar la vârsta de 12 ani a fost trimis la Ohrida să învețe carte.

Când avea 15 ani, tânărul Iacob a fost chemat de Hristos la sfânta nevoință călugărească, în Mănăstirea Maicii Domnului din localitate. După cinci ani a plecat la Muntele Athos și a intrat în obștea Mănăstirii Pantocrator, pentru osteneli duhovnicești, îmbrăcând schima marelui și îngerescului chip sub numele de Iosif.

La Pantocrator Cuviosul Schimonah Iosif „Valahul”, împreună cu alți monahi greci, români și macedoneni, a deprins meșteșugul harului duhovnicesc, postul desăvârșit, privegherea de toată noaptea, ascultarea și smerenia.

Ca sihastru în pădurile din împrejurimi a ajuns la măsura desăvârșirii duhovnicești, mulțumind lui Dumnezeu pentru darul lacrimilor și al rugăciunilor care lucrează cu sufletul.

Harul sfințeniei

Pentru sfințenia vieții sale avea încă și darul facerii de minuni, vindecând multe boli, îndeosebi pe cei ologi. Pentru această era chemat în multe mănăstiri atonite și vindecă pe călugări de grele suferințe trupești. Văzându-l binecuvântat cu harul Duhului Sfânt, părinții au chemat în obște pe Cuviosul Iosif Valahul și, făcându-l preot, l-au rânduit duhovnic al călugărilor din Muntele Athos.

Povățuitor de suflete întru slujirea lui Dumnezeu, ajunsese cunoscut patriarhului de la Constantinopol, fiind rânduit egumen la Mănăstirea Sfântului Ștefan din Adrianopol, pe care a condus-o cu multă înțelepciune șase ani. Apoi a fost numit egumen în Mănăstirea Cutlumuș din Athos - ctitorie a domnitorilor Țării Românești, unde se nevoiau mulți călugări români și macedoneni.

Ierarhia episcopală

După ce a format mulți fii duhovnicești, s-a retras pentru liniște la Mănăstirea Vatoped, dar, răposând mitropolitul Timișoarei, românii din Banat, călăuziți de Duhul Sfânt, au dorit păstor în locul lui pe Cuviosul Iosif Valahul (deși avea 80 de ani), cel mai vestit în toate țările balcanice și cinstit ca sfânt încă din viață.

În anul 1650 este hirotonit arhiereu și așezat în scaunul de mitropolit al Timișoarei, unde s-a dovedit un mare apărător al Ortodoxiei, slujind lui Hristos timp de trei ani de zile în Biserica Banatului. Renumit pentru credință, înțelept la cuvânt și blând la inimă, a săvârșit minuni spre lauda lui Dumnezeu și alinarea suferințelor unor credincioși, așezând mâinile pe capul lor și rugându-se pentru ei.

De asemenea a stins cu puterea rugăciunii sale, focul ce cuprinsese partea de apus a Timișoarei, purtând Sfintele Taine în mâinile sale și rugându-se cu lacrimi, până a trimis Dumnezeu o ploaie puternică, ce îndată a stins focul.

În fața flăcărilor, Sfântul Mitropolit Iosif, deși avea o vârstă venerabilă, 82 ani, a dat dovadă de curaj și s-a rugat ca Bunul Dumnezeu să ocrotească orașul și pe locuitorii lui. Acatistul Sfântului Iosif ne prezintă miracolul ierarhului în fața focului.

„Atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timișoarei nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia lui, scăpând neatinsă biserica slujirii tale și oprind, prin ploaia năprasnică pe care cerul a trimis-o ție în ajutor, întinderea focului”.

Pentru această minune, Corpul Pompierilor Militari l-a ales ocrotitor al celor care luptă cu flăcările. Hotărârea a fost ratifcată prin decizia Sfântului Sinod din februarie 1997.

În anul 1653, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou s-a retras la Mănăstirea Partoș, unde a mai trăit încă trei ani, până la vârsta de 85 ani, când i-a încredințat sufletul Mântuitorului Hristos.

Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat la 7 octombrie 1956 și se face pomenirea lui la 15 septembrie, cu binecuvântarea lui Dumnezeu întru sfinții Săi.
(Sursa: DOXOLOGIA - portal religios)

Cu harul sfințeniei tale, te rugăm Sfinte Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș - Mitropolitul Banatului, fii mijlocitorul nostru către Dumnezeu să ocrotească Româna și să binecuvânteze poporul român, acum și pururea, în vecii vecilor.
Amin!

Cinstește Sfinții României!

Maria Filipoiu

 

Despre autor

Maria Filipoiu Poet Maria Filipoiu

Colaborator
155 articole postate
Publica din 13 Octombrie 2014

Pe aceeaşi temă

19 Septembrie 2022

Vizualizari: 1374

Voteaza:

Sfantul Iosif cel Nou de la Partos - Mitropolitul Banatului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact