Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos Mareste imaginea.

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos este cinstit pe 15 septembrie.

Mitropolitul Timisoarei (+ 1656)

Acest ierarh sfant si purtator de Dumnezeu, Iosif cel Nou de la Partos, s-a nascut pe la anul 1568, in orasul Raguza Dalmatiei, dintr-o familie de crestini valahi. Din botez se numea lacob. Ramanand orfan de mic, mama sa i-a dat o crestere aleasa, iar la varsta de 12 ani a fost trimis la Ohrida sa invete carte.

Cand avea 15 ani, tanarul lacob este chemat de Hristos la sfanta nevointa calugareasca, in Manastirea Maicii Domnului din localitate. Dupa cinci ani se duce la Muntele Athos si intra in obstea Manastirii Pantocrator. Aici, dupa aspre osteneli duhovnicesti, imbraca schima marelui si ingerescului chip sub numele de Iosif.

La Pantocrator, cuviosul schimonah Iosif "Valahul" s-a nevoit multi ani de zile impreuna cu numerosi alti monahi greci, romani si macedoneni. Acolo a deprins mestesugul luptei duhovnicesti, postul desavarsit, privegherea de toata noaptea, ascultarea si smerenia. Apoi, facandu-se sihastru in padurile din imprejurimi si mult ostenindu-se, a ajuns la masura desavarsirii, invrednicindu-se de la Dumnezeu de darul lacrimilor si ai rugaciunii neadormite care se lucreaza cu mintea in inima. Pentru sfintenia vietii sale avea inca si darul facerii de minuni, vindecind multe boli, indeosebi pe cei ologi. Pentru aceasta era chemat in multe ininastiri atonite si vindeca pe calugari de grele suferinte trupesti.

Vazandu-I umbrit de harul Duhului Sfant, parintii au chemat in obste pe Cuviosul Iosif Valahul si, facandu-l preot, i-au randuit duhovnic al calugarilor din Muntele Athos. Si era atat de iscusit povatuitor de suflete incat ajunsese vestit pana la patriarhul de la Constantinopol. Pentru aceea a fost randuit egumen la Manastirea Sfantul Stefan din Adrianopol, pe care o conduce cu multa intelepciune sase ani. Apoi este numit egumen in Manastirea Cutlumus din Athos, renumita ctitorie a domnilor Tarii Romanesti, unde se nevoiau multi calugari romani si macedoneni.

Dupa ce formeaza numerosi fii duhovnicesti, se retrage la liniste in preajma Manastirii Vatoped. Dar, raposand mitropolitul Timisoarei, romanii din Banat, calauziti de Duhul Sfant, au ales pastor in locul lui pe Cuviosul Iosif Valahul, desi avea 80 de ani, fiind vestit in toate tarile balcanice si cinstit ca sfant inca din viata.

In anul 1650 este hirotonit arhiereu si asezat in scaunul de mitropolit al Timisoarei. Aici, bunul pastor s-a dovedit mare aparator al Ortodoxiei, mangaind si povatuind catre Hristos timp de trei ani de zile Biserica Banatului. Caci era tare in credinta, intelept la cuvant, bland la inima si neadormit in rugaciune. A facut si unele minuni spre lauda lui Dumnezeu si alinarea suferintelor unor credinciosi, punand mainiie pe capul lor si rugandu-se pentru ei. De asemenea, a stins cu rugaciunea sa focul ce cuprinsese partea de apus a Timisoarei. Caci iesind din biserica cu Sfintele Taine in mainile sale si rugandu-se cu lacrimi, indata a trimis Dumnezeu o ploaie puternica si s-a stins focul.

In anul 1653, Sfantul Ierarh Iosif cel Nou se retrage la Manastirea Partos. Aici, mai traind inca trei ani, in toamna anului 1656, isi da sufletul in mainile Marelui Arhiereu lisus Hristos, fiind in virsta de peste 85 de ani. Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat la 7 octombrie 1956 si se face pomenirea lui la 15 septembrie.

Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai, Dumnezeul parintilor nostri !

Troparul Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Din tinerete cu totul te-ai supus Domnului, cu rugaciunile si cu ostenelile si cu postul. Pentru aceasta, vazand Dumnezeu nevointele tale, arhiereu si pastor Bisericii Sale te-a randuit; si dupa moarte, in cetele sfintilor te-a salasluit, Sfinte Parinte Iosif. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca iertare de greseli noua, celor ce cu credinta si cu dragoste savarsim sfanta pomenirea ta.

Pe aceeaşi temă

14 Septembrie 2018

Vizualizari: 11329

Voteaza:

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE