Sfantul Mina - un ostas al Adevarului

Sfantul Mina - un ostas al Adevarului Mareste imaginea.

"Adevarul a fost, este si va fi frumos" (Tolstoi)

In orice problema, indiferent de forma si continut, concluziile ratiunii omenesti nu sunt niciodata absolut corecte. In gandirea logica a omului exista un viciu inevitabil, insuficienta fundamentarii sau argumentarii.

Astfel, in mod obisnuit, din punct de vedere psihologic, oamenii isi inchipuie ca deductia rationamentului lor este corecta pana la evidenta. Dar, daca ei sunt capabili de autoanaliza pot intelege, pe cale logica ca aceasta evidenta este inselatoare. Pentru o judecata absolut corecta, rationamentele si analogia trebuie sa fie purtatoare ale unei experiente atotcuprinzatoare si a unei cunoasteri imprevizibile.Cu alte cuvinte, noi, oamenii, nu cunoastem adevarul decat "in parte", asa cum ne spune Apostolul Pavel. Bine, bine, dar atunci cum este posibil sa traiesti, adica sa actionezi in viata de zi cu zi. Desigur, acesta nu este un lucru simplu si usor. Noi suntem neputinciosi pentru ca incercam tot timpul sa ne ascundem de Dumnezeu, cedam si ne retragem in fata Adevarului.

Asadar, adevarul poate veni, fie de la oameni si acesta este "in parte", fie de la Dumnezeu care este plinatatea adevarului. Adevarul dumnezeiesc il primesc numai acei oameni care au primit Duhul Sfant si au gustat din potirul sfinteniei. Unul dintre acestia este Sfantul Mina, un vesnic luptator pentru dreptate si adevar.

Ce este Adevarul?
In viziunea filosofica, exista mai multe adevaruri sau franturi de adevar, precum si multe speculatii pe aceasta tema, la care nu vom face referiri. In conceptia crestina, exista un singur Adevar: Iisus Hristos. Sensul existential al existentei si al vietii este Hristos, iar scopul final al omului este mantuirea. Omul vine de nicaieri si merge tot nicaieri. Omul, oricat s-ar stradui nu stie mai multe decat ceea ce cunostea mai inainte, adica nimic.

Sfantul Augustin spune: "Adevarul este ceea ce se vede". Este evident acest lucru, fiindca in afara de acest spatiu limitat se desfasoara plasmuirile inchipuirii si speculatiilor goale de adevar ale ratiunii, care nu folosesc la nimic, chiar daca uneori avem impresia ca ne sunt utile.

Iisus Hristos ne lasa un testament clar in aceasta privinta: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" (In. 14,6).

Cine a fost Sfantul Mare Mucenic Mina?

Sfantul Mina s-a nascut in Egipt si a crescut intr-o atmosfera crestina, beneficiind de o educatie aleasa - parintii sai erau instariti, tatal fiind guvernator militar. La numai 11 ani, tatal sau, fiind deja la o frumoasa varsta, s-a mutat la cele vesnice iar mama sa i-a urmat trei ani mai tarziu. Ramanand fara parinti, Sfantul Mina si-a inchinat viata rugaciunii, postului, alergand cu buna nadejde catre Parintele Ceresc, Ocrotitorul orfanilor si Proniatorul celor ce-L iubesc.

Cu timpul, datorita pretuirii pe care toti o aveau fata de el, Sfantul Mina a fost numit in inaltul post pe care-l ocupase tatal sau, conducand cu dreptate si iubire de semeni, fiind pretuit si cinstit de catre toti cei care il cunosteau.

Cand imparatul Diocletian a renuntat la crestinism si a ordonat adorarea idolilor, multi crestini au preferat sa primeasca martiriul in numele Domnului nostru Iisus Hristos. Sfantul si-a parasit postul de inalta dregatorie si s-a retras in desert unde a ramas pentru o perioada de cinci ani, cinstindu-L si iubindu-L pe Dumnezeu din toata inima sa. Intr-una din zile, a vazut cerurile deschizandu-se si mucenicii purtand cununi minunate. A auzit o voce zicand: "Tot cel ce se osteneste pentru numele Domnului Iisus va primi astfel de cununi".

In aceeasi zi, Sfantul s-a intors in orasul pe care il guvernase, marturisind numele Domnului Iisus Hristos. Stiind ca apartine unei familii nobile, concetatenii sai l-au sfatuit sa renunte la credinta lui, promitandu-i daruri si mariri. Sfantul Mina nu s-a razgandit iar guvernatorul orasului a hotarat sa fie torturat, insa ostasul a rezistat vitejeste torturilor. Atunci guvernatorul a ordonat sa-i fie taiat capul, sa i se arunce trupul in flacari, iar cenusa sa fie imprastiata. Trupul i-a ramas in foc timp de trei zile si trei nopti, dar nu a suferit stricaciuni.

Cu ce ne poate ajuta Sfantul Mina?

Sfantul Mare Mucenic Mina a intrat in constiinta crestinilor egipteni, dar nu numai, ca un ostean al adevarului si dreptatii. Oriunde exista strambatate venea indata ostasul si punea lucrurile in ordine. Asa ca aproape ca nu exista casa de crestini in care Sfantul Mina sa nu fi intrat pentru a scoate la iveala adevarul si a face dreptate dupa legea lui Dumnezeu. Din acest motiv, in Egipt, rar se intampla ca o familie de crestini sa nu aiba in casa o icoana a sfantului. Datorita numarului impresionant de minuni savarsite in randul crestinilor a devenit cel mai popular sfant, fiind indragit, iubit si venerat de poporul credincios.

Si in Romania Sfantul Mina se bucura de cinstire si venerare, fiind unul dintre cei mai populari sfinti. In acest sens, sunt multe biserici si manastiri care detin moaste ale sfantului, pastrandu-le cu mare grija si cinstire. Spre exemplu, in Bucuresti, Biserica Sfantul Mina detine palma mainii stangi a sfantului, iar la 11 noiembrie, in fiecare an, se organizeaza pelerinaj la hramul bisericii in cadrul caruia mii de crestini, din toata tara, vin sa se inchine, sa faca cereri si rugaciuni sfantului. De asemenea, multe biserici si manastiri poarta hramul Sfantului Mina, iar o parte din calugari si maicute aleg la tunderea in monahism sa poarte numele Mina.

Asadar, Sfantul Mina ne poate ajuta in multe probleme lumesti sau duhovnicesti, dar in mod special, sfantul ajuta pe cei pagubiti de bani sau lucruri materiale, pe cei bolnavi, precum si pe batrani si vaduve. Putem citi Acatistul Sfantului Mare Mucenic Mina sau rugaciunea de la sfarsitul acatistului o perioada de patruzeci de zile. Cei mai multi nu ajung la 40 de zile si se folosesc de ajutorul ostasului adevarului, pentru ca este grabnic ajutator. Pentru o mai buna lucrare este bine sa cerem sfatul unui preot.

Daca aveti o paguba, o boala, o neputinta, o mahnire duhovniceasca, de indata sa alergati la Sfantul Mare Mucenic Mina, pentru ca veti afla mangaiere si rezolvarea problemelor dumneavoastra. Acesta este sfantul, Ostasul Adevarului, care vegheaza permanent la dreptatea si adevarul oamenilor.


Fie ca mijlocirea, ocrotirea si binecuvantarea Sfantului Mucenic Mina sa fie cu noi cu toti. Slava lui Dumnezeu in veci! Amin!

Stefan Popa
Cluj-Napoca

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
326 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

09 Noiembrie 2014

Vizualizari: 9167

Voteaza:

Sfantul Mina - un ostas al Adevarului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE