Sfantul Mina - protectorul celor pagubiti

Sfantul Mina - protectorul celor pagubiti Mareste imaginea.

Sfantul Mina - protectorul celor pagubiti

 

Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva sau a cuiva, sunt prezenti astazi, 11 noiembrie, la Biserica "Sfantul Mina" din Bucuresti, cu credinta ca vor recapata ce-au pierdut daca se roaga la moastele mucenicului Mina. Cand vezi acesti credinciosi stand ore intregi la rand pentru a sta fata catre fata cu sfintii, credinciosi obositi, nemancati, veniti de departe, nu poti sa nu te intrebi: oare de ce am trecut nepasator de atatea ori pe langa aceste locuri?

 

Daca nu-i privesti cu alti ochi pe acesti oameni, nu-ti ramane decat aceasta intrebare: Te vindeca un deget al cuiva, un femur, o bucata din vesmantul vreunui martir? Raspunsul pentru orice om care sta la rand pentru a saruta moastele sfintilor, e simplu: te vindeca.

 

Sfanta Scriptura ne da marturie despre invierea unui mort aruncat peste osemintele prorocului Elisei (IV Regi 13,21) si despre faptul ca unii bolnavi se vindecau prin simpla atingere de stergarele folosite de Sfantul Apostol Pavel (Fapte 19, 11).

 

Insa, trebuie sa retinem ca nu orice trup care nu se descompune este un trup sfintit. Uneori lipsa de descompunere este rezultatul pacatului, si nu al virtutii. Cu adevarat sfinte sunt moastele sfintilor care au fost canonizati de Biserica si care s-au dovedit facatoare de mi­nuni.

Daca nu am cunoscut sfinti prin pelerinaj, putem pune inceput bun astazi, venind la moastele Sfantului Mina. Trebuie sa invatam ca nu poti realiza nimic in aceasta viata fara sa jertfesti ceva, macar cateva ore.

 

Sfantul Mina - protectorul celor pagubiti

 

Sfantul Mina - protectorul celor pagubiti

 

Sfantul Mina, praznuit la 11 noiembrie, s-a nascut in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor. A trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta. Ajunge in armata imperiala, insa, la 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice.

 

Prezent in Cotyaeum la celebrarea unei sarbatori pagane, marturiseste fara ezitare ca este crestin. Este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus. Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-a taiat capul.
 

Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mucenic Mina in Bucuresti, Iasi si Suceava


Incepand din anul 1874, biserica "Sfantul Mucenic Mina" din Bucuresti pastreaza fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse de la Muntele Athos si de la Manastirea "Sfantul Mina" din Egipt.

Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi. In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina.

 

Si in Biserica "Sfantul Mina" din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, in august 2001, de catre Arhiespicopul Sucevei si Radautilor.

 

Sfantul Mina - protectorul celor pagubiti

  

Sfantul Mina - Minuni 

 

Mergand odata un crestin ca sa se inchine in biserica acestui Sfant Mina, a fost gazduit la o casa de straini; iar stapanul acelei case, cunoscand ca gazduitul avea bani in sanul sau, s-a sculat in miezul noptii si l-a omorat. Apoi, taindu-l bucati le-a pus intr-o cosnita si a ascuns-o in camara sa cea mai dinauntru, asteptand ca sa se faca ziua. In vreme ce ucigasul se afla in nevointa si in ingrijorare, cum si unde si cand sa se duca sa ascunda partile celui ucis, ca sa nu-l inteleaga cineva, iata i s-a aratat lui Sfantul Mina, calare in chip de ostas si cercetandu-l ce s-a facut cu strainul care gazduise acolo; iar ucigasul adeverea ca nu stie nimic. Atunci sfantul, pogorandu-se de pe cal, a intrat inauntrul casei celei mai ascunse si, afland cosnita si scotand-o, s-a uitat la ucigas cu o cautatura grozava si salbatica si i-a zis: "Cine este acesta?" Iar ucigasul de frica, fara de glas si ca un uluit facandu-se, s-a aruncat pe sinesi jalnica cadere la picioarele sfantului. Iar sfantul, punand la loc toate membrele ucisului si facand rugaciune, a inviat mortul si i-a zis lui: "Da lauda lui Dumnezeu". Iar mortul, ridicandu-se ca din somn si cugetand cele ce a patimit de la cel ce-l gazduise si cum a castigat viata a doua oara, a slavit pe Dumnezeu; iar multimea se inchina ostasului ce se aratase si care-l inviase. Si dupa ce s-a ridicat de jos ucigasul, a luat sfantul banii de la el si i-a dat omului pe care-l inviase, zicandu-i: "Du-te frate in calea ta. Si, intorcandu-se catre ucigas, l-a batut precum i se cadea, apoi, sfatuindu-l, si pe langa acestea iertand greseala lui si facand rugaciune pentru dansul, a incalecat calul si s-a facut nevazut.

 

Sfantul Mina - protectorul celor pagubiti

 

Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Mina

 

O, Preasfinte si intru tot laudate, Mare Mucenice Mina, si de minuni facatorule; primeste aceasta rugaciune de la mine nevrednicul robul tau, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat , scap eu ticalosul si catre sfant chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinti ma rog tie: Vezi, Sfinte, paguba mea , vezi saracia si ticalosia mea; vezi bubele si ranile trupului si sufletului meu. De aceea ma rog tie, Fericite si Sfinte Mina, grabeste-te de ma ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ma sprijineste pe mine robul tau. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea pe mine ticalosul si scarbitul, ca stiu, Sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai si patimit munci grele si chinuri infricosatoare de la cei fara de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu. Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

 

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine, ticalosul si scarbitul, ca sa alerg la ajutorul tau. Am auzit de negutatorul acela din pamantul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugaciuni, nu numai ca ai vadit pe ucigasul sau si l-ai scos din paguba lui dandu-i indarat punga cu galbeni; dar, o! minune, ca si din mort si taiat in bucati, tu l-ai vindecat si l-ai facut sanatos.

 

Asemenea si lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur tinut in maini, fiindca il fagaduise bisericii tale. Tot asa si femeia Sofia, care venea spre inchinare in sfant locasul tau, nu numai ca a fost izbavita de ostasul acela ce o silea spre pacat, dar si pe ostas dupa cuviinta l-ai certat. La fel si schiopul care venea la sfanta biserica ta spre inchinare, cu rugaciunea indata l-ai tamaduit. Asemenea si femeii celei mute, i-ai deschis graiul si vorbea curat. De asemenea, atunci cand iudeul daduse prietenului sau crestin o punga cu galbeni, pe care crestinul tagaduia ca a primit-o, jurand pentru aceasta chiar in biserica ta, tu, nu numai ca ai izbavit pe crestin de juramant, dar si evreul, vazand minunea ta, a crezut intru tine si a venit la credinta crestina. Aceste minuni ale tale, Sfinte, m-au facut pe mine a crede ca la orice facere de bine esti gata ajutator si grabnic folositor si minunat. De ceea incredintat sunt ca tot cel ce alearga la tine, cerand cu credinta ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta si eu cred ca tu acelasi esti Sfinte, ca atunci si astazi,ca oricine a alergat la tine nu s-a intors neajutat. Pentru aceasta si eu acum, fiind scarbit si in paguba, alerg catre tine cu credinta si cu lacrimi, ingenunchind, si ma rog tie, Sfinte si Mare Mucenice Mina, ca sa te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine pagubasul si scarbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Catre Acela roaga-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

25 Mai 2012

Vizualizari: 112764

Voteaza:

Sfantul Mina - protectorul celor pagubiti 5.00 / 5 din 3 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Maties MariaPostat la 2015-05-03 11:27

    Va indemn cu tot sufletul sa cititi rugaciunea sfantului Mina zilnic si ve-ti primi ajutor negresit.Daca aveti o paguba sau un furt,rugati-va lui.Eu nu reuseam sa vand o casa in urma divortului de acum 10 ani.Dupa ce am inceput sa citesc zilnic rugaciunea la vreo 2 saptamani a aparut un client si tocmai am vandut-o saptamana trecuta.Deci sfantul Mina chiar face minuni!!

  • costel popescu Postat la 2014-11-09 23:58

    Un creștin bogat s-a făgăduit să facă Sfântului Mina un disc de argint. Deci, mergând la argintar, i-a zis să facă două discuri și pe unul să scrie numele sfântului, iar pe celălalt numele său. După ce le-a făcut pe amândouă, fiindcă discul sfântului era mai strălucitor, creștinul acela a oprit discul sfântului pentru sine, uitând că pe el scrie numele sfântului. După un timp s-a întâmplat ca acel creștin să facă o călătorie pe mare. Stând la cină într-o zi, a adus servitorul la masă discul sfântului plin de bucate, iar acel neevlavios creștin mânca din bucatele cele de pe disc fără sfială și fără cucernicie. Deci după ce s-a ridicat masa, a luat servitorul discul ca să-l spele în mare, dar discul, alunecând din mâinile sale a căzut în mare. După aceea, înspăimântându-se servitorul și amețind, a căzut și el în mare. Stăpânul său, văzând aceasta, se tânguia, zicând: „Vai mie ticălosul, căci dorind discul sfântului, pe lângă disc mi-am pierdut și sluga. Ci ție, Doamne, dau făgăduința aceasta, că de voi afla numai trupul slugii mele, voi da mucenicului Tău, Sfântul Mina, împreună cu celălalt disc și prețul discului sfântului ce s-a cufundat în mare“. Deci, ieșind din caic, se uita pe țărmul mării, așteptând să vadă mort trupul slugii ce îl căuta. Privind el acolo, o, minune, a văzut pe sluga sa vie ieșind din mare și ținând în mâinile sale discul sfântului. Deci, văzându-l pe el, s-a înspăimântat stăpânul și a strigat cu mare glas propovăduind minunea sfântului. Apoi cei ce erau în caic au ieșit toți afară și-l întrebau pe servitor cum a scăpat din mare. Iar acesta le-a spus că îndată ce a căzut în mare, a venit un om frumos împreună cu alți doi care l-au apucat și l-au scos la mal.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE