Sfantul Mina, ocrotitorul celor pagubiti

Sfantul Mina, ocrotitorul celor pagubiti Mareste imaginea.

Sfantul Mina este praznuit de ortodocsi pe 11 noiembrie, iar romano-catolicii il serbeaza pe 24 noiembrie. Este sfantul care ii ocroteste pe pagubiti, se arata grabnic ajutator celor nedreptatiti in procese si celor ce au pierdut ceva sau au fost inselati. Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenti indeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica "Sfantul Mina" din Bucuresti, cu credinta ca vor recapata ce-au pierdut daca se roaga la moastele mucenicului Mina.

Sfantul Mina este de origine egipteana. S-a nascut in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor. A trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta.

Sfantul Mina leapada haina de ostas si imbraca haina pustincului

Sfantul Mina ajunge in armata imperiala, insa, pe 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice. Dupa putin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

In vremea petrecuta in pustiu l-a intalnit pe Sfantul Macarie Egipteanul care i-a spus: "Ce cauti Mina, de unul singur, intre cer si pamant? Locul tau este printre oameni, ca acestia sa ia aminte la cuvintele si faptele tale. Daca ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie".

Prezent in Cotyaeum la celebrarea unei sarbatori pagane, marturiseste fara ezitare ca este crestin. Este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus. Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-au taiat mainile si picioarele, apoi capul.

Moastele Sfantului Mina

Incepand din anul 1874, biserica "Sfantul Mucenic Mina" din Bucuresti pastreaza fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse de la Manastirea "Sfantul Mina" din Egipt si puse intr-o racla executata in anul 1941, cu sprijinul arhiereului Veniamin Pocitan. Mentionam ca moastele Sfantului Mina sunt prezente intr-o noua racla, sfintita pe 9 noiembrie 2011 de Patriarhul Romaniei.

Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi. In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina.

Si in Biserica "Sfantul Mina" din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, in august 2001, de catre Arhiespicopul Sucevei si Radautilor.

Orasul Sfantului Mina - unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj

Potrivit traditiei, trupul sfantului a fost luat de sora sa, si impreuna cu cativa soldati l-au dus la Alexandria pentru a fi pus intr-o biserica. In momentul in care persecutia impotriva crestinilor a incetat, un inger i s-a aratat Patriarhului Atanasie al Alexandriei, spunandu-i sa ia trupul Sfantului Mina si sa-l duca in Desertul de Vest. La cativa kilometri de Alexandria, la marginea Lacului Mariut, camila care ducea trupul sfantului, nu a mai vrut sa se miste, chiar daca a fost fortata de crestini sa mearga mai departe. Au interpretat acest lucru ca pe un semn de la Dumnezeu si au ingropat trupului Sfantului Mina in acel loc.

Multa vreme nu s-a stiut nimic de trupul Sfantului Mina, pana cand locul in care a fost inmormantat a daruit vindecare in mod miraculos unui pastor si turmei sale bolnave. Din Sinaxarul etopian aflam: "Si Dumnezeu a vrut sa arate locul trupului Sfantului Mina. Si era in acel desert un anume pastor, si intr-o zi o oaie care suferea de boala scabiei s-a dus in acel loc si s-a scufundat in apa micului izvor din apropierea locului si s-a rostogolit prin el si s-a vindecat pe loc. Si cand pastorul a vazut lucrul acesta si a inteles miracolul s-a minunat peste masura. Si dupa aceea obisnuia sa ia praf de pe acel altar si sa-l amestece cu apa si sa il puna pe oi si daca erau bolnave de scabie erau vindecate pe loc. Si obisnuia sa faca asta tot timpul si astfel ii vindeca pe toti care veneau la el".

Locul a devenit atat de cunoscut, incat si fiica imparatului Constantin cel Mare a fost vindecata aici de lepra.

In urma acestei minuni, Sfantul Mina i s-a aratat in vis imparatului si i-a descoperit ca in acel loc se afla inmormantat trupul sau. Ca multumire, imparatul va construi o biserica, in care a asezat racla cu moastele Sfantului. Asa va lua nastere orasul Sfantului Mina, unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj din lume. Mentionam ca sunt cateva versiuni care il inlocuiesc pe Constantin cu imparatul de la sfarsitul secolului al V-lea, Zeno.

Orasul a fost distrus de arabi la mijlocul secolului al VII lea. In prezent, la aproximativ 1 km distanta de orasul Sfantul Mina, patriarhul copt, Chiril al VI-lea al Alexandriei, a ridicat o manastire in care se afla spre inchinare moastele Sfantului Mina.

Una din minunile Sfantului Mina

Odata, un crestin a mers sa se inchine in biserica Sfantului Mina si a fost gazduit la o casa de straini. Stapanul acelei case, cunoscand ca gazduitul avea bani in sanul sau, s-a sculat in miezul noptii si l-a omorat. Apoi, taindu-l bucati l-a pus intr-o cosnita si a ascuns-o in camara cea mai ascunsa din casa sa. In vreme ce ucigasul se afla in nevointa si in ingrijorare, cum, unde si cand sa se duca sa ascunda partile celui ucis, i s-a aratat lui Sfantul Mina, calare in chip de ostas. Gazda a fost intrebata ce a facut cu strainul care gazduise la ea. Ucigasul a marturisit ca nu stie nimic. Atunci sfantul, pogorandu-se de pe cal, a intrat inauntrul camerei celei mai ascunse si, afland cosnita si scotand-o, s-a uitat la ucigas si i-a zis: "Cine este acesta?" Iar ucigasul de frica, a cazut la picioarele sfantului. Iar sfantul, punand la loc toate membrele celui ucis si rostind o rugaciune, a inviat mortul si i-a zis lui: "Da lauda lui Dumnezeu". Iar mortul, ridicandu-se ca din somn si cugetand cele ce a patimit de la cel ce-l gazduise si cum a castigat viata a doua oara, a slavit pe Dumnezeu; iar multimea se inchina ostasului ce se aratase si care-l inviase. Si dupa ce s-a ridicat de jos ucigasul, a luat sfantul banii de la el si i-a dat omului pe care-l inviase, zicandu-i: "Du-te frate in calea ta". Si a incalecat si s-a facut nevazut.

Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Mina

O, Preasfinte si intru tot laudate, Mare Mucenice Mina, si de minuni facatorule; primeste aceasta rugaciune de la mine nevrednicul robul tau, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat , scap eu ticalosul si catre sfant chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinti ma rog tie: Vezi, Sfinte, paguba mea, vezi saracia si ticalosia mea; vezi bubele si ranile trupului si sufletului meu. De aceea ma rog tie, Fericite si Sfinte Mina, grabeste-te de ma ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ma sprijineste pe mine robul tau. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea pe mine ticalosul si scarbitul, ca stiu, Sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai si patimit munci grele si chinuri infricosatoare de la cei fara de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu. Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine, ticalosul si scarbitul, ca sa alerg la ajutorul tau. Am auzit de negutatorul acela din pamantul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugaciuni, nu numai ca ai vadit pe ucigasul sau si l-ai scos din paguba lui dandu-i indarat punga cu galbeni; dar, o! minune, ca si din mort si taiat in bucati, tu l-ai vindecat si l-ai facut sanatos.

Asemenea si lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur tinut in maini, fiindca il fagaduise bisericii tale. Tot asa si femeia Sofia, care venea spre inchinare in sfant locasul tau, nu numai ca a fost izbavita de ostasul acela ce o silea spre pacat, dar si pe ostas dupa cuviinta l-ai certat. La fel si schiopul care venea la sfanta biserica ta spre inchinare, cu rugaciunea indata l-ai tamaduit. Asemenea si femeii celei mute, i-ai deschis graiul si vorbea curat. De asemenea, atunci cand iudeul daduse prietenului sau crestin o punga cu galbeni, pe care crestinul tagaduia ca a primit-o, jurand pentru aceasta chiar in biserica ta, tu, nu numai ca ai izbavit pe crestin de juramant, dar si evreul, vazand minunea ta, a crezut intru tine si a venit la credinta crestina. Aceste minuni ale tale, Sfinte, m-au facut pe mine a crede ca la orice facere de bine esti gata ajutator si grabnic folositor si minunat. De ceea incredintat sunt ca tot cel ce alearga la tine, cerand cu credinta ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta si eu cred ca tu acelasi esti Sfinte, ca atunci si astazi,ca oricine a alergat la tine nu s-a intors neajutat. Pentru aceasta si eu acum, fiind scarbit si in paguba, alerg catre tine cu credinta si cu lacrimi, ingenunchind, si ma rog tie, Sfinte si Mare Mucenice Mina, ca sa te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine pagubasul si scarbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Catre Acela roaga-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

06 Noiembrie 2017

Vizualizari: 167651

Voteaza:

Sfantul Mina, ocrotitorul celor pagubiti 4.85 / 5 din 13 voturi. 28 review utilizatori.

Comentarii (28)

 • Aurelian MihaiPostat la 2021-11-11 10:39

  Am primit ajutor într-un proces civil! Avocatul(o doamnă avocat) ne-a îndemnat să citim acatistul Sf. Mina! Era un proces la care nu prea aveam șanse! Din păcate, reclamantul a decedat înainte de înfățișare! A regretat enorm pentru că ne-a târât în proces. Și-a recunoscut greșeala și ne cerea iertare și pe patul de moarte! Am fost alături, i-am organizat înmormântarea și pomana! La judecată nu s-a mai prezentat nimeni, iar ulterior s-au încheiat toate fazele procesuale. Totul este stins! De Paște, dacă am ajuns în localitate, am mers să duc lumină persoanei care mi-a intentat acel proces! Dumnezeu să o ierte! Noi nu avem calitatea să judecăm pe cineva! Mulțumiri Sf. Mina! Sunt ferm convins că am fost ajutați!

 • Chris Postat la 2020-11-11 09:30

  Si pe mine m-au ajutat Sf. Mina si Sf Fanurie sa gasesc anumite lucruri considerate 47pierdute. Sf. Mina este sfantul casei mamei mele. Are mare evlavie la El. Doamne ajuta tuturor!

 • Radu AlexandruPostat la 2017-11-10 16:25

  "Un anume Eliodor, care privea la chinurile Sfântului, a strigat către călăi: „Aceşti creştini se bucură să fie chinuiţi, că moartea pentru ei este mai de preţ decât viaţa”. Atunci, cei care l-au chinuit, văzând că toate felurile de chinuri nu folosesc la nimic, l-au trimis la guvernator. Acesta supunându-l la alte multe chinuri, a poruncit să fie tăiat cu un fierăstrău. Dar fierăstrăul s-a îndoit ca ceara încălzită. Şi aici, Sfântul Mina a simţit mâna ocrotitoare a Mântuitorului Hristos, Care i Se arătase în temniţă şi Care l-a întărit şi i-a tămăduit rănile. În cele din urmă, guvernatorul şi căpeteniile au hotărât să i se taie capul. Aşa s-a încheiat mucenicia Sfântului, în timpul domniei celor mai cruzi împăraţi persecutori, Diocleţian şi Maximian, luând de la Dumnezeu cununa muceniciei, în anul 309. Soldaţii au aprins un foc mare pentru a fi ars trupul Sfântului, dar acesta a rămas neatins de foc. Câţiva credincioşi au reuşit apoi să ia trupul Sfântului, l-au înfăşurat într-un giulgiu, l-au dus în Egipt şi l-au îngropat cu multă grijă şi evlavie".

 • costel popescu Postat la 2017-11-10 09:03

  Sfântul Mare Mucenic Mina nu este doar un model de credinţă nestrămutată, ci şi de dreptate. "În diferite icoase ale Acatistului Sfântului Mina se spune: "Bucură-te lumina celor păgubiţi. Bucură-te mâna care descoperi prădăciunile, deci descoperă pe cei hoţi, pe cei care nedreptăţesc pe semenii lor. Bucură-te aflătorul lucrurilor pierdute". Astfel când cineva a pierdut un lucru, fie că i s-a furat, fie că din neglijenţă a pierdut, adesea Sfântul Mina este cel care află lucrurile pierdute. Dumnezeu lucrează prin sfinţii Săi şi lucrează în mod diferit prin fiecare sfânt. Sfinţii au ceva comun în lucrarea lor, pentru că acelaşi har al Preasfintei Treimi lucrează în toţi sfinţii, dar modul în care ei îşi arată sensibilitatea, simţul dreptăţii, al milostivirii, face ca aceşti sfinţi să fie ca şi o floare diferită de altă floare, însă, adunate laolaltă în buchetul Bisericii, formează o frumuseţe mai presus de înţelegere" (Patriarhul Daniel)

 • violeta ionescuPostat la 2016-11-11 05:24

  MULTUMESC SFINTE MINA! in 2012 ni s-a furat masina din fata blocului,care era noua.Am fost sfatuiti de preot sa citim Acatistul Sfantului 40 de zile.Dupa ce sotul meu a citit,hotii au fost arestati si noi ne=am recuperat masina(dupa mai multe luni) in buna stare.Mare a fost minunea si suntem foarte recunoscatori ca ne-a ajutat si pe noi.Amin

 • Elena AntoniouPostat la 2016-01-07 22:05

  te rog Sfinte Mina sa mi se gaseasca si sa mi se inmaneze pasaportul in scurt timp.Doamne Ajuta!

 • Ciprian MocanuPostat la 2015-02-26 17:14

  Multumesc Sf. Mc. Mina pentru ajutorul dat.

 • talpalaru ElenaPostat la 2014-11-11 19:49

  SFINTE MARE MUCENIC MINA, AJUTA-MA SA-MI RECUPEREZ BANII IMPRUMUTATI UNEI PERSOANE IN CARE AM AVUT INCREDERE SI PE CARE AM VRUT SA O AJUT. AM FOST MINTITA SI INSELATA . AM IERTAT DAR AM NEVOIE DE BANII MEI MUNCITI. AJUTA-MA , SFINTE MUCENICE , SA RECUPEREZ CE IMI APARTINE. DOAMNE, AJUTA-NE SA FIM DREPTI SI FERESTE-NE DE RAU!

 • Ionica PetrePostat la 2014-11-11 12:58

  Sfantul Mucenic Mina, te rog sa ma ajuti in continuare, multumesc ca m-ai ajutat si mi-ai purtat de grija pana acum, dar te rog in continuare ajuta-ma, ajuta-ma ca fata mea sa fie mai inteleapta, ascultatoare, sa invete, sa ia toate examenele care vor urma. Doamne ajuta-ne pe noi pacatosii tai!!!

 • Sorin GeorgescuPostat la 2014-11-11 09:33

  SFINTE MINA. Grabnicule ajutator, roaga-te la Sfanta treime sa-mi ocroteasca si sa-mi insanatoseasca familia si sa le dea intelepciunea de a merge pe calea dreapta cea spre mantuire, intru Slava Lui Dumnezeu.

 • Iris CristescuPostat la 2014-11-10 11:12

  Doamne Sf.Mina,ajuta-ma si pe mine sa-mi recapat,lucru furat din casa mea,lucru de foarte mare valoare.Sa fie in veci laudat si marit Domnul Dzeu.

 • Andrei PanaitPostat la 2014-11-09 23:54

  "Conform sinaxarului egiptean, se spune că Eufemia nu avea niciun copil. Într-o zi, aceasta s-a dus la biserica din Attrib, cu ocazia unei sărbători închinate Maicii Domnului. Acolo, văzând părinții și copiii lângă ei, frumos îmbrăcați de sărbătoare, ea s-a întristat. A suspinat și a lăcrimat, îngenunchind în fața icoanei Sfintei Fecioare Maria. S-a rugat fierbinte să mijlocească în fața iubitului ei Fiu, ca să-i dăruiască și ei un copil. Atunci, o voce s-a auzit dinspre icoană, spunând „Amen”. S-a bucurat nespus, înțelegând că Domnul și Maica Sa îi auziseră rugăciunile. Întorcându-se acasă, i-a povestit soțului ei, Eudoxius, cele întâmplate, iar el a zis: „Fie voia Domnului”. Domnul, Iubitorul de oameni, le-a dăruit un copilaș, un băiat pe care l-au numit Mena (Mina), după cuvântul „Amen” pe care îl auzise mama sa în fața icoanei. Mai târziu, fericiții părinți au mai avut un fiu și o fiică".

 • Cristina S Postat la 2013-11-13 19:34

  Doamne ajuta! Pt. tanara din Timisoara, doresc sa o anunt ca este biserica in Timisoara cu Hramul Sf. Mare Mucenic Mina....in curtea spitalului de boli infectioase V. Babes.

 • adriana gheorghePostat la 2013-11-11 09:43

  Iacata,ca in continuare SF.MINA face minuni si in zilele noastre descoperind usor, usor, hotii de pretutindeni........Doamne ajuta!

 • mihaela-elena rosaPostat la 2012-11-11 21:04

  Eu sunt nascuta in 11noiembrie, chiar de ziua Sf. Mina. Si pe mine m-a ajutat Sfantul. Eu sunt din Timisoara, si aici nu avem biserica cu hramul Sf. Mina. Dar am fost la biserica Sfantului din Bucuresti, un loc minunat. Am fost și la biserica Sf. Mina din Constanta, si am simtit si acolo prezenta Mucenicului nostru drag. Sf Mina este un sfant drag sufletului meu. Fie ca rugaciunile lui sa ne ocroteasca pe toti cei care il iubim! Doamne ajuta!

 • Florica ParaschivescuPostat la 2012-11-11 19:26

  te rog Sfine MINA mijloceste la Bunul Dumnezeu si la Maica Domnului sa imi ocroteasca familia de vrajmasi vazuti si nevazuti,sa ne ajute sa facem voia Sa, sa fim mai rabdatori, mai intelepti. Ai mila de noi pacatosi Sfinte Mare Mucenice Mina ajutane sa ne recuperam paguba de care am fost jefiti la vie.

 • Radu FloreaPostat la 2012-11-11 13:37

  Sfinte Mina, Mare Mucenic al lui Hristos, roagă-te pentru noi, să ne dea Domnul o fărâmă din curajul, mărimea de suflet, iubirea şi râvna ta!. Îţi mulţumim pentru toate binefacerile tale grabnice şi minunate, mai presus de nădejdea noastră!

 • mariana candoiPostat la 2012-06-12 16:46

  SF. MINA am intrat intr o mare paguba,te rog sa mi dai putere sa ma rog sa imi revin usor eu si fiul meu dupa ce voi scapa de aceasta nedreptate.

 • mariana candoiPostat la 2012-01-04 00:05

  Multumim Sf.MINA pentru ajutor ;a ajuns,, aproape'' acasa masina furata a fratelui meu. este intreaga,fara stricaciuni,dar si cu trei pagubiti. sa ne ajuti Sf.MINA sa se descurce ,,ITELE;; incurcate de oamenii rai. MULTUMIM PTR.AJUTOR IN RUGACIUNE. FAM.OPRIN.

 • Petrar CorinaPostat la 2011-11-11 22:54

  Sfinte Mina iti multumesc pentru ajutor si pentru ca ai fost alaturi de mine si te rog sa fii alaturi de noi mereu.Sunt fericita ca pot sa iti multumesc chiar azi!!! Bucura-te sfinte Mucenice Mina mare facator de minuni!!!

 • Vasa NastaPostat la 2011-11-11 19:27

  Ma inchin bunului Dumnezeu si cinstesc Sfintele Tale Moaste Sfinte Mare Mucenic Mina ! Iti multumesc pentru descoperirea ce ai facut-o pentru mine si ma rog in continuare sa ma ajuti si sa ma izbavesti de vrajmasii vazuti si nevazuti ! Amin.

 • Victor SocoloviciPostat la 2011-11-11 15:52

  Sfinte Mina, roaga-te pentru mine la Mantuitorul nostru si ajuta-mi mie sa trec peste necazuri si ispite.Amin!

 • Marioara MihelePostat la 2011-11-11 12:06

  Sf. Mina sa fie tuturora de mare ajutor .

 • hapciu bivolPostat la 2011-11-11 08:39

  Sfantul Mina m-a ajutat in vreo 10 situatii limita...daca nu si mai multe situatii ...de-a lungul timpului. Am aflat de Sfantul Mina in urma cu vreo 8-9 ani si de atunci ...cand am o problema citesc acatistul Sfantului Mina..si problema se rezolva..si asta intotdeauna. Nu i-am multumit niciodata Sfantului Mina indeajuns. Iti multumesc Sfinte Mina pentru tot ajutorul pe care mi l-ai dat. Amin. Ai mila de mine pacatoasa.

 • Acsente Diana Postat la 2010-11-11 17:48

  fata mea are numele Sfantului Mina. am fost foarte bucuroasa sa-l pot purta pe acest Sfant in inima mea de cand eram copila. Fie ca rugaciunile Sfantului Mina sa ne ocroteasca pe toti.

 • IOLANDA MARIANA COTEANUPostat la 2010-11-11 15:45

  Imi pare rau ca acest Mare Sfant Mina,grabnic ajutator,nu este trecut in calendarul crestin-ortodox,cu cruce rosie asa cum ar merita de fapt.Poate se va gandi cineva si la acest lucru.Mi-as dori foarte mult sa aud si de mai multe biserici purtand hramul acestui Mare Sfant.Doamne Ajuta!!!!

 • dora ozPostat la 2010-11-11 14:20

  Şi eu il iubesc pe SFANTUL MC.MİNA prima data am auzit de sfant la bunica mea, care avea acatistul sfantului si il citeste in fiecare zi in calendarul crestin ortodox al mamei mele care l-a luat de la biserica, SFANTUL MC.MİNA este trecut cu cruce rosie este cumva vreo greseala? in calendarele cautate de mine pe net nu am gasit cu nici un fel de cruce

 • Alexandru Cosciug Postat la 2010-11-11 08:47

  Va multumim pentru informarea detaliata. Sf. Mina este un personaj mai putin cunoscut si mediatizat in lumea laicilor, desi faptele lui nu sunt cu nimic mai prejos decat a celor care-l slujesc cu credinta pe Dumnezeu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE