Sfantul Mucenic Dionisie Areopagitul

Sfantul Mucenic Dionisie Areopagitul Mareste imaginea.

Sfantul Dionisie Areopagitul este cinstit pe 3 octombrie. Sfantul Dionisie s-a nascut in Atena, din parinti pagani. Atat de mult a iubit filosofia incat a ajuns pana in Egipt pentru a avea parte de diverse dialoguri in arta filosofiei cu inteleptii vremii. Potrivit Traditiei, s-a intalnit cu Sfantul Apostol Pavel in Areopag si au discutat despre "Dumnezeu necunoscut", despre care Dionisie a spus: "Acela intre dumnezei inca nu S-a aratat, insa la vreme va veni, pentru ca El este Dumnezeul Care va imparati cerul si pamantul si imparatia Lui nu va avea sfarsit".

In urma discutiei cu Pavel, Sfantul Dionisie devine crestin si din acest motiv are parte de un sfarsit mucenicesc, la sfarsitul primului secol crestin. Exista credinta ca, dupa ce i s-a taiat capul, Sfantul Dionisie ar fi mers cativa pasi cu capul taiat in maini spre a-l incredinta unei femei credincioase cu numele Catula.

Au fost si persoane care au afirmat ca Sfantul Dionisie acesta ar fi trait in secolul al V-lea sau al VI-lea. Parintele Staniloae, persoana care a tradus integral in limba romana operele complete ale Sfantului Dionisie, afirma ca Sfantul Dionisie Areopagitul este ucenicul Sfantului Apostol Pavel, mentionat in Noul Testament (vezi Faptele Apostolilor 17:34).

Din opera lui Dionisie s-au pastrat patru lucrari (Despre ierarhia cereasca, Despre ierarhia bisericeasca, Despre numirile dumnezeiesti, Teologia mistica) si zece epistole.
Sfantul Dionisie este prima persoana care a ierarhizat ingerii in noua cete: prima este alcatuita din Tronuri, Heruvimi si Serafimi. Din a doua ceata fac parte Stapaniile, Domniile si Puterile, iar in a treia sunt prezenti Ingerii, Arhanghelii si Incepatoriile. A vorbit si despre cunoasterea catafatica si apofatica a lui Dumnezeu, dar a facut si distinctia dintre fiinta lui Dumnezeu care ramane necunoscuta omului si energiile necreate care pot fi cunoscute.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.
Pe aceeaşi temă

03 Octombrie 2018

Vizualizari: 1169

Voteaza:

Sfantul Mucenic Dionisie Areopagitul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE