
Sfantul Mucenic Foca este cinstit pe 22 septembrie , ziua trecerii sale la cele vesnice si pe 23 iulie, cand pomenim mutarea sfintelor sale moaste din Sinope, la Constantinopol.
Sfantul Mucenic Foca nu era doar crestin, ci atragea la credinta in Hristos mai multi slujitori ai idolilor. Din acest motiv, conducatorul cetatii Sinope a decis sa fie prins si omorat. Cand soldatii au ajuns in fata casei sale, Foca i-a intrebat: "Pe cine cautati"? Ei au grait: "Pe Foca gradinarul". "Veniti de sedeti in casa mea si va voi ospata, iar apoi va voi duce la dansul. Il cunosc, dar se ascunde bine si fara a va spune eu unde este nu o sa-l gasiti". Foca i-a primit cu bucurie si i-a ospatat, rugandu-I sa ramana peste noapte in casa lui. Soldatii au acceptat, iar in acest timp, Foca si-a sapat mormantul.
Dimineta, soldatii l-au intrebat: "Unde este Foca?". Iar el a grait: "Eu sunt Foca, pe care voi il cautati sa-l ucideti. Eu sunt robul lui Hristos si nu ma voi lepada de El pentru idolii vostri". Uimiti de bunatatea lui, soldatii au decis sa-i spuna conducatorului cetatii ca nu l-au gasit. Foca le cere acestora sa implineasca cele petru care au venit, iar soldatii dupa mai multe ezitari, l-au ucis.
In credinta populara, Foca apare ca fiind cel care pedepseste aspru persoanele care nu cinstesc ziua sa de pomenire. Insa, aceste credinte nu au nimic in comun cu credinta ortodoxa. Traditia populara spune ca Sfantul Foca umbla prin cer intr-un car de foc, purtand in mana un bici care arde, asteptand cu nerabdare ziua pomenirii sale, gata sa-i pedepseasa pe cei care nu il cinstesc.
In anul 1907, in revista "Biserica Ortodoxa Romana", a fost publicat un articol, in care se arata cum trebuie sa ne raportam la aceste superstitii:
"Deoarece multi sateni tin inca si astazi obiceiuri si sarbatori idolesti, cu toate ca ierarhii Bisericii dintotdeauna n-au incetat a sfatui pe crestinii nostri sa se fereasca de ele. Insusi Sfantul Sinod al Sfintei noastre Biserici autocefale ortodoxe Romane a votat, in sedinta din 29 mai anul 1874, un regulament impotriva sarbatorilor de origina idolatra.
Acest regulament, promulgat in 3 iulie 1874, cuprinde mai intai sarbatorile bisericesti si nationale ce tot crestinul ortodox roman e dator a tinea, apoi dispune la art. 3 urmatoarele: Orice alte sarbatori superstitioase precum: Joile dupa Pasti, Rusaliile, Ilie Palie, Foca, Pintilie Calatorul, Rapotinul, Dragaica, Paparuda, Circovii, Filipii, Chirica Schiopul, sunt oprite a se serba, ca niste ramasite din timpul idolatriei si care nu aduc nici un folos sufletesc, ci numai pagube celor ce le serbeaza, impiedecandu-i de la lucrari folositoare si dand prilejul la petreceri desarte si vatamatoare.
Preotilor le recomandam a sfatui pe enoriasi de a parasi asemenea sarbatori paganesti, care nu sunt potrivite cu demnitatea de crestin si cu invataturile Sfintei Evanghelii si ale Bisericii".
-
Sfantul Foca
Publicat in : Vietile sfintilor -
Aducerea moastelor Sfantului Foca
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.