
Sfantul Mucenic Hermes se numara in randul mucenicilor pe care i-a dat populatia daco-romana de pe malurile Dunarii. Acesta, daruit cu o harisma deosebita, inlatura duhurile rele ce stapaneau pe unii crestini, facand parte din categoria “exorcistilor”. In primii ani ai Crestinismului practica exorcizarii, care se facea catehumenilor inainte de Botezul lor, era incredintata diaconilor. Scopul de baza al exorcismelor care se citeau catehumenilor era alungarea duhurilor viclene care se incuibareau in sufletele lor si pregatirea lor pentru Sfantul Botez. Dar fiindca nevoile Bisericii s-au inmultit datorita venirii multor catehumeni in sanurile ei, deja din secolul al III-lea s-a randuit o categorie speciala de clerici, care s-au numit „exorcisti” si care erau insarcinati cu aceasta lucrare. Clericii care isi asumau aceasta slujire erau alesi de catre episcop (Canonul 1 al Sinodului din Antiohia si Canonul 26 al Sinodului din Laodiceea). Rugaciunile exorcizarii se citeau catehumenilor nu numai odata, ci in repetate ori si in diferite zile .
Sfantul Mucenic Hermes, exorcistul, a slujit cu smerenie si evlavie lui Hristos in biserica din cetatea Bononia. In timpul prigoanei imparatului Diocletian, acesta a infruntat cu curaj si lepadare de sine suferintele si moartea, ca si cei din slujirile bisericesti mai inalte, primind cununa muceniciei si ajungand la lumina slavei celei de sus. Neinfricosandu-se de asprele masuri de prigonire a inchinatorilor si slujitorilor lui Hristos, luate de imparatul Diocletian si aduse la indeplinire de catre demnitarii sai, exorcistul Hermes primea in biserica pe cei stapaniti de duhuri rele si prin harul si puterea rugaciunii sale le alunga si-i tamaduia pe acestia.
In acelasi timp, el ii pregatea pe cei care aveau sa se boteze, citind rugaciunile de lepadare si de curatire de intinare a demonilor, dupa care se oficia taina Botezului de catre episcop sau de catre preot.Cand s-a pornit mania conducatorilor pagani ca sa nimiceasca pe slujitorii Bisericii, fara sa se lepede sau sa ascunda lucrarea sa printre cei de o credinta cu el, exorcistul Hermes a aratat folosul slujirii sale in Biserica si a primit cu curaj si sfanta bucurie muceniceasca sfarsitul vietii sale pamantesti, cand prigonitarii i-au taiat fara mila capul. De altfel, tot astfel au trecut la cele vesnice prin ascutisul sabiei numerosi marturisitori din cetatea Bononia si de pe intinsul tarmurilor Dunarii.
Prin aceasta moarte martirica, exorcistul Hermes a pasit in viata cea adevarata si vesnica. Sangele sau nevinovat si de mult pret i-a deschis si insemnat calea catre ceruri, unde s-a invrednicit sa intre in ceata sfintilor si sa traiasca in slava cea vesnica. Sfantul Mucenic Hermes s-a dovedit vrednic de cinstire de-a lungul veacurilor nu numai in cetatea sa, ci si in cetatea apropiata, Ratiaria.
Sfantul Mucenic Hermes, exorcistul, este praznuit pe 31 decembrie.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.