Sfantul Nectarie Aghiananitul

Sfantul Nectarie Aghiananitul Mareste imaginea.

Sfantul Nou Mucenic Nectarie Aghiananitul este praznuit pe 11 iulie. S-a nascut in localitatea Vurla din Asia Mica. La botez a primit numele Nicolae. La varsta de 17 ani, impreuna cu alti sase tineri crestini s-a convertit la islam. Atunci cand mama sa a aflat cele petrecute i-a spus tanarului Nicolae: ”Eu crestin te-am nascut, nu turc”.

Acesta a parasit casa parinteasca indurerat, constientizand inselarea in care cazuse. Ajungand in Smirna, s-a spovedit la un calugar din Muntele Athos, care l-a indemnat sa mearga in Sfantul Munte.

La inceput a vietuit in chilia inchinata Nasterii Domnului din Schitul Sfanta Ana. Apoi a locuit in chilia Sfintilor Arhangheli, unde facea ascultare de Batranul Antonie si ucenicul acestuia Hrisant pana la sfarsitul vietii lor. Apoi a trait sub povatuirea duhovniceasca a Parintelui Azaria de la Chilia Sfantul Ioan Botezatorul.

Sfantul Nectarie a fost si un foarte bun pictor de icoane. El a pictat icoana facatoare de minuni a Sfintei Irina Hrisovalantu din Lykobrysi, Atica. Dupa ce a primit tunderea in monahism sub numele de Nectarie, s-a dedicat cu totul nevointei. ”Ochii lui s-au facut ca doua izvoare curgatoare” si ”toti se minunau de credinta acelui tanar”. In fiecare zi cerea ajutorul Maicii Domnului sa-si sfarseasca viata muceniceste.

Parintele Hrisant scria despre acesta: “Nectarie era atat de milos incat ar fi lasat zidurile chiliei sale daca ar fi putut pentru monahii si fratii care traiau sub ocupatia turceasca. Acest lucru il cunostea numai Parintele Azaria. Intr-o zi in timp ce sapa in gradina mi-a spus: Stii ce va face parintele Nectarie? Dupa vecernie, va pleca si va do tot ceea ce are monahilor”.

Astfel, cu binecuvantarea egumenului sau, a plecat spre martiriu.  In Smyrna turcii au arestat numerosi preoti si monahi intre care s-a numarat si Sfantul Nectarie. Acesta cu rabdare si bucurie a primit multe si cumplite chinuri pentru Hristos. Promisiunile cinstirilor si a slavei lumesti l-au lasat cu totul indiferent. Ochii lui erau atintiti mereu spre cer. In temnita, prin post si rugaciune continua, s-a invrednicit de darul inainte-vederii.

In timp ce isi asteptau sfarsitul unii dintre cei inchisi au fost cuprinsi de teama. Sfantul Nectarie i-a incurajat insa prin cuvintele: “Fratilor, am parasit lumea din tinerete pentru a urma lui Hristos. De ce ne infricosam acum daca mila Sa a hotarat sa ne daruiasca moarte muceniceasca? Sa ne marturisim greselile pentru ca frica mortii sa ne paraseasca”.

Sfantul Nectarie a primit moarte muceniceasca pe 11 iulie 1820, la varsta de 21 de ani, prin taierea capului. Cinstitul sau cap se afla la Schitul Sfanta Ana. O parte din moastele mucenicului, care savarseau multe minuni, au fost date evlavioasei sale mame.

Icoana Sfantului Nectarie, cu scene din martiriul lui, se afla in biserica Sfantului Gheorghe din cartierul Noua Ionia, din Atena.
Slujba si Viata sa se pastreaza intr-un manuscris din manastirea atonita Sfantul Pantelimon.

Radu Alexandru

.
Pe aceeaşi temă

24 Februarie 2014

Vizualizari: 2101

Voteaza:

Sfantul Nectarie Aghiananitul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE