Sfantul Nicon de la Optina

Sfantul Nicon de la Optina Mareste imaginea.

Sfantul Nicon de la Optina este unul dintre Cuviosii care s-au nevoit duhovniceste si au sfintit pamantul Manastirii Optina, din Rusia. Nascut in ziua de 16 septembrie 1888, in Moscova, si trecut la cele vesnice in data de 25 iunie 1931, in exil, acest cuvios parinte a trecut prin cuptorul suferintelor precum aurul prin topitoare, curatindu-se si sfintindu-se.

Manastirea Optina este una dintre cele mai mari si renumite manastiri de calugari din intreg Rasaritul Ortodox. Aceasta se afla in Rusia Centrala, la aproximativ 130 de kilometri de Moscova si la mica distanta de localitatea Kozelsk. Ea este considerata a fi centrul spiritualitatii Bisericii Ruse, inca din secolul al XIX-lea. Obstea acestei manastiri a dat lumii multi sfinti cuviosi parinti.

Sfantul Nicon de la Optina

Nicolae Mitrofanovici Beliaev, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in data de 16 septembrie 1888, in orasul Moscova. Parintii sai, negustori de seama ai orasului, l-au invatat pe tanarul Nicolae, precum si pe fratele sau, Ivan, in curatenie sufleteasca si dragoste de Biserica. Nu dupa multi ani, in cei doi frati s-a nascut dorinta de a imbratisa viata moanahala. Nestiind in care manastire sa intre, cei doi au tras la sorti, iar voia lui Dumnezeu a fost ca ei sa intre in Manastirea Optina.

In ziua de 24 februarie 1907, primind binecuvantare de la parintii lor, tinerii au pornit spre Manastirea Optina, unde au fost primiti cu multa dragoste, de catre Cuviosul Nectarie. Spre sfarsitul anului, in ziua de 9 decembrie, cei doi frati au fost primiti in obstea manastirii.

In toamna anului 1908, fratele Nicolae a fost randuit langa Cuviosul Varsanufie, spre a scrie scrisorile manastirii. Pe langa aceasta ascultare, tanarul mai era insarcinat doar cu cantarea si citirea cartilor bisericesti. Cu aceasta ocazie, fratele Nicolae a devenit cel mai apropiat ucenic al staretului Varsanufie.

In primavara anului 1910, tanarul Nicolae a fost tuns rasofor, iar in data de 24 mai 1915 a fost tuns in monahism, cu numele de Nicon, in cinstea Sfantului Mucenic Nicon. Nu dupa multa vreme, in data de 10 aprilie 1916, Cuviosul Nicon a fost hirotonit intru ierodiacon, iar mai apoi, in data de 3 noiembrie 1917, a fost hirotonit intru slujirea de ieromonah.

Din cauza situatiei politice din acea vreme, Manastirea Optina a fost inchisa. Monahii care erau in putere au inceput sa munceasca si mai mult, pentru a se ingriji de cei batrani si pentru a tine manastirea in picioare. In pofida epuizarii trupesti, in biserica manastirii, slujbele nu incetau niciodata.

In data de 17 septembrie 1919, cuviosul Nicon a fost arestat, pentru o vreme, iar in vara anului 1923 manastirea a fost inchisa definitiv. O mare parte dintre calugari au fost alungati din manastire, iar cei ramasi erau obligati sa munceasca incontinuu, pentru a tine in picioare cladirile.

Cuviosul Isachie l-a chemat la sine pe Cuviosul Nicon si i-a randuit cheile manastirii, el devenind, astfel, ultimul staret de la Optina. Astfel, din pricina ascultarii primite, Cuviosul Nicon a inceput sa primeasca pelerinii la spovedit. Indrumarile sale duhovnicesti au inceput sa atraga tot mai multi ucenici, iar Cuviosul Nectarie, aflat in exil, ii trimitea pe credinciosi tot la Cuviosul Nicon.

In vara anului 1924, cuviosul a fost alungat din manastire si s-a asezat in satul Kozelisk. In continuare, el slujea sfintele slujbe, in biserica satului, si ii primea pe toti cei care il cautau. Mai apoi, in vara anului 1927, impreuna cu parintele Chiril Zlenko, cuviosul Nicon a fost arestat din nou, fiind trimis in lagar, pentru trei ani.

Dupa eliberarea din inchisoare, staretul Nicon a fost exilat in regiunea Arhanghelsk. Chiar inainte de plecare, insa, cand medicul i-a descoperit o forma grea de tuberculoza si l-a sfatuit sa ceara o alta locatie, cuviosul i-a cerut sfatul parintelui Agapit, care era exilat impreuna cu el si care i-a spus sa nu se impotriveasca voii lui Dumnezeu.

Nu dupa multa vreme, in data de 3 august 1930, cuviosul a fost mutat in orasul Pinega. Fiind destul de bolnav, el si-a cautat o gazda, insa nimeni nu il primea. In cele din urma, cuviosul a fost primit de o femeie din sat, care ii cerea multi bani si il punea la tot felul de munci grele. In acest context, cand nu a mai putut sa munceasca, din pricina bolilor, femeia l-a alungat. Afland despre el parintele Petru Draciov, exilat si el din Manastirea Optina, l-a chemat la sine, in satul vecin.

Cuviosul Nicon a trecut la cele vesnice in ziua de 25 iunie 1931, impartasit cu Sfintele Taine, in timp ce parintele Petru ii citea canonul la iesirea sufletului. El a fost inmormantat in cimitirul satului Valdokurie, unde se afla si astazi.

"O, preaslaviti drepti ai lui Hristos, Cuviosilor Parinti si Stareti, Moise, Antonie, Isaachie, Ilarion, Anatolie; Iosif si al doilea Isaachie, Leon, Macarie, Ambrozie, Varsanufie, al doilea Anatolie, Nectarie si Nicon, ca sapte stalpi si sapte luminatori ati stralucit in Sihastria de la Optina! Auziti aceasta rugaciune a noastra si pogorati-ne de la Hristos dar de smerenie si pomenire a mortii, sa ne izbaveasca cu harul Sau de tot raul si sa ne invredniceasca de sfarsit crestinesc pe toti care ii cantam Lui: Aliluia!"

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

07 Februarie 2013

Vizualizari: 2324

Voteaza:

Sfantul Nicon de la Optina 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE