Catedrala Sfantul Petru din Adelaide

Catedrala Sfantul Petru din Adelaide

Catedrala Sfantul Petru din Adelaide

Catedrala Sfantul Petru este catedrala anglicana din capitala Adelaidei, din Australiei de Sud. Aceasta este situata pe un petic de pamant de aproape patru mii de metri patrati, in Adelaida de Nord, pe strada Regele William.

 

Piatra de temelie a fost asezata la data de 29 iunie 1869 - praznicul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - de catre episcopul Augustus Short, lucrarile acesteia fiind terminate in anul 1901, iar deshiderea oficiala fiind savarsita in anul 1904, cu toate ca o slujba a fost tinuta de ziua Apostolilor, in anul 1876.

          

Catedrala a fost proiectata de arhitectul Sir Herbert Butterfield, la initiativa si sugestiile episcopului Short. Butterfield a sugerat ca biserica sa fie ridicata din caramida, insa Short a insistat ca aceasta sa fie facuta din piatra.

Determinarea sa de a realiza catedrala din piatra s-a dovedit a fi una inteleapta, cladirea avand o prezenta impunatoare pentru o cincime din populatia Adelaidei - anglicanii.

Fatada de sud are elemente similare cu cele ale Catedralei Notre Dame din Paris, alaturi de o fereastra rozariu aproape identica, asezata deasupra intrarii principale, care infatiseaza evenimente istorice biblice si din istoria Australiei de Sud.

Vitraliile catedralei au fost proiectate, realizate si instalate de catre artistul adelaidean Cedar Prest, in anii 1991-1993. Un lucru inedit si interesant il reprezinta una dintre ferestrele vitraliu, care infatiseaza o sonda de petrol. Acest lucru se datoreaza unuia dintre donatorii si ctitorii acestui locas, si anume, compania Santos.

Cristelnita a fost realizata de catre Butterfield, in anul 1877, fiind realizata din marmura invelita intr-o carcasa neagra de lemn, astfel incat sa contrasteze cu culoarea pitrelor de culoarea nisipului din interiorul catedralei.

Blazoanele de pe laterale reprezinta simbolurile familiilor ce au donat banii pentru ridicarea acesteia, cat si imaginile altor catedrale anglicane din Australia si din lume.

Piatra Westminster a fost oferita Adelaidei in anul 1966 de catre abatele din Westminster (inchinata tot Sfantului Petru) cu scopul de a sarbatori implinirea a 900 de ani de cand a luat fiinta.

Arhiepiscopul din Canterbury a dedicat catedralei Crucea Canterbury la data de 15 iunie 1935 intr-o slujba imperiala din Catedrala Canterbury. Toate catedralele anglicane aflate la acea data in imperiul britanic si in America au primit o Cruce Canterbury.

La capatul navei si afla altarul, realizat din lemn de stejar. Partea de sus a acestuia este realizata din stejar american, in timp ce partea de jos este lucrata din stejar englezesc, fiind bogat sculptat si aurit.

Strana este lucrata in stil traditional, in forma de vultur. De aici sunt citete scripturile, in timpul slujbelor. Aceasta este un dar primit de catre primul episcop de aici, din partea englezilor. Vulturul reprezinta regele tuturor pasarilor.

          

Altarul sculptat in lemn este o lucrare locala, savarsita in anul 1926. Lucrari asemanatoare sunt si amvonul, scaunele corului cat si scaunele lui Canon si Dean. Tronul arhieresc se afla langa altarul din capatul navei, insa, in anul 1992, acesta a fost mutat in locul in care se afla acum.

Orga catedralei a fost construita in anul 1929, fiind reprezentativa stilului curat ultra romantic al catedralelor engleze. Sunetele acesteia sunt mult ajutate de acustica foarte buna a catedralei. Buna conservare a acesteia face din ea un obiect important din punct de vedere al istoriei si al culturii.

         

Altarul mare a fost instalat in anul 1937, avand in partea superioara a acestuia o bucata de marmura din insula Iona. Merita mentionata si piesa sfintita in anul 1910, realizata din stejar englezesc, care il infatiseaza pe Hristos in slava, inconjurat de 22 de paneluri si figurine.

Dedesubt se afla patru piese colorate infatisand scene scene din viata Sfantului Apostol Petru. Chiar desupra altarului se afla patre medalioane sculptate ale Evanghelistilor.

Leonard Brown, un preot calugar al Bisericii Ortodoxe Ruse a realizat icoana in anul 1993. icoana infatiseaza pe Fecioara Maria cu pruncul. In fata acestei icoane a fost scrisa si o rugaciune, pentru ca toti cei ce ajung in fata ei sa o poata rosti.

Capela Fecioarei a fost realizata in anul 1904, in cinstea Maicii Domnului. Aceasta mica capela este folosita zilnic pentru slujbe si reprezinta un loc foarte intim pentru rugaciune si reculegere. Aceasta este asezata in spatele marelui altar, intrarea in es fiind din absida, pe sub orga.

Cel mai mare clopot dintre cele prezente aici - Great Frederick - este un clopot tenor, sunetele acestuia fiind inalte, prezinta urmatoarea inscriptie scrisa in limba latina: Frederick Lakeman m-a dat pe mine si pe fratii mei spre rugaciune Tatalui, si Fiului si Sfantului Duh.

Spira catedralei are o inaltime de 51 de metri, fiind construita din piatra.

Colegiul Sfantul Petru, adiacent Catedralei Sfantul Petru a fost deschis in anul 1851. Catedrala este deschisa intre orele 9.30 si 16.00, in fiecare zi, pentru rugaciune cat si pentru pelerinii aflati in vizita.

          

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 17148

Voteaza:

Catedrala Sfantul Petru din Adelaide 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact