Sfantul Petru Vamesul

Sfantul Petru Vamesul Mareste imaginea.

Sfantul Petru Vamesul este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 22 septembrie. Calea de la zgarcenie-lacomie la milostenie-smerenie nu este atat de imposibila pe cat poate parea la prima vedere. Sa luam aminte la viata si purtarea Sfantului Petru cel Milostiv, care mai inainte a fost vames.

Dumnezeu, cu judecatile pe care le stie, mantuieste pe fiecare.

Sfantul Petru Vamesul

Petru s-a nascut in cetatea Constantinopol. In timpul imparatului Iustinian cel Mare (527-565), mai inainte de a-L cunoaste pe Dumnezeu, Petru a fost randuit administrator (vames) al unei provincii romane din Africa.

Petru era foarte bogat, iar firea lui dura l-a randuit in ceata celor mai nemilostivi bogati ai vremii sale in ochii celor sarmani. Pentru ca niciodata nu facuse vreo fapta de milostenie pentru vreun sarac, el a ajuns cunoscut sub numele de Petru "Avarul".

Odata, unul dintre cersetorii cetatii a spus celorlalti: "Ce imi veti da mei, daca astazi il voi convinge pe Petru Avarul sa-mi dea ceva de pomana?" Dupa ce s-a hotarat un anumit pariu, cersetorul a mers la casa lui Petru.

Cersetorul a stat asuns pana ce a aflat un car cu paine, intrand pe poarta aceluia. Atunci, indata, el a iesit si a inceput sa strige catre Petru, cerand milostenie. Striga atat de tare, incat Petru, manios, negasind nici un alt lucru cu care sa arunce dupa el, a luat o paine din car si a aruncat-o in capul cersetorului. Cu painea in mana, cersetorul a mers la ai sai si le-a spus ca Petru Avarul a facut milostenie cu dansul, dandu-i o paine.

Dupa numai doua zile, Petru s-a imbolnavit si a cazut la pat. Moartea se parea ca este aproape. Atunci, el a avut un vis. Se facea ca se afla in fata Tronului de Judecata al lui Dumnezeu, iar inaintea lui statea o balanta. Diavolii cei negri, aflati intr-o parte, puneau pe un taler multimea faptelor sale cele rele, iar ingerii cei imbracati in haine de lumina, aflati in cealalta parte, suspinau pentru el, ca nu aveau nici o fapta buna de pus pe taler.

Deodata, unul dintre ingeri, a venit aducand o paine si zicand: "Cu adevarat, nu avem nimic, fara numai o paine, pe care a dat-o lui Hristos mai inainte cu doua zile, si aceea inca fara de voie." Cand a asezat painica pe talerul balantei, aceasta aproape ca s-a echilibrat. Vazand mila lui Dumnezeu, ingerii au spus: "Mergi, sarace Petre, si mai adauga si alte fapte bune pe langa aceasta paine, ca sa nu te ia pe tine arapii aceia marsavi si sa te duca in chinul cel vesnic."

Trezit din somn, dar si din boala zgarceniei, Petru a cugetat intru sine: "Daca o paine, pe care am aruncat-o in fata saracului, mi-a ajutat mie atat de mult incat nu m-au luat pe mine diavolii, cu cat mai mult milostenia cea multa, facuta cu blandete si cu osardie, va ajuta acelora care, fara crutare, isi impart bogatiile lor la saraci?"

Si a inceput Sfantul Petru a imparti milostenii fara de numar. Odata, pe cand se plimba imbracat in cele mai bune haine ale sale, a vazut un marinar ce pierduse tot in urma unui naufragiu. Fara sa stea pe ganduri, Sfantul Petru s-a dezbracat de haina sa cea scumpa si i-a dat-o aceluia. In aceeasi zi, fie de voie, fie de nevoie, saracul a vandut-o la un magazin. Seara, in drum spre casa, Sfantul Petru a vazut camasa lui pe un raft, in magazinul cu pricina.

Intristat peste masura, Sfantul Petru Vamesul a mers acasa si, nimic mancand, s-a inchis in camara lui si a inceput sa planga inaintea lui Dumnuzeu, zicand: "N-a primit Dumnezeu milostenia mea, Nu am fost vrednic pentru ca acel om sa pastreze ceva care sa-i aminteasca de mine si sa aiba pomenirea mea."

Noaptea, in vis, Sfantul Petru L-a vazut pe Iisus Hristos, imbracat in haina pe care o daruise cersetorului. Acela i-a zis: "De ce plangi, intristandu-te, Petre?" Iar sfantul a zis: "Cum sa nu plang, Stapanul meu, ca pe cele ce le dau saracilor din acelea ce mi-ai dat mie, ei iarasi le vand in targ?" Iar Domnul i-a zis: "Nu recunosti, oare, aceasta haina pe care Eu o port?" Iar sfantul a zis: "Da, Doamne, o cunosc ca era a mea, cea cu care am imbracat pe cel gol." Si a auzit pe Domnul zicand: "Nu te mahni, caci, iata, de cand ai dat-o saracului, Eu am luat-o si o port, precum vezi. Si laud schimbarea ta cea buna, ca M-ai imbracat pe Mine, cel pierit de frig."

Dupa acest vis, Sfantul Petru a inceput si mai mult a cauta sa-i miluiasca pe cei sarmani, zicandu-si: "Daca saracii sunt Hristos, viu este Domnul, ca nu voi muri pana ce nu voi fi si eu ca unul dintr-insii." Astfel, si-a impartit toate averile la saraci, pe robii pe care-i avea i-a slobozit si a oprit un singur rob, caruia i-a zis: "O taina am sa-ti spun tie, pe care sa o pazesti si sa o asculti, pentru ca, de nu ma vei asculta pe mine si de nu vei pazi asezamantul meu, apoi sa stii ca la pagani te voi vinde pe tine." Iar robul i-a zis lui: "Toate cele ce-mi vei porunci, stapane, dator sunt sa le fac."

Atunci, sfantul i-a zis lui: "Sa mergem in Sfanta Cetate, ca sa ne inchinam Mormantului celui facator de Viata al lui Hristos si acolo sa ma vinzi pe mine la cineva dintre crestini si pretul meu sa-l dai saracilor si tu singur slobod vei fi." Iar sluga aceea, mirandu-se de ciudata socoteala a stapanului sau, n-a vrut sa-l asculte si i-a zis: "A merge cu tine in Sfanta Cetate sunt dator, ca o sluga a ta, iar a te vinde pe tine, stapanul meu, sa nu fie aceea, ca nu o voi face aceasta nicidecum."

Si i-a zis Petru, iarasi: "De nu ma vei vinde pe mine, apoi eu te voi vinde pe tine la pagani, precum mai inainte ti-am zis tie." Si au mers la Ierusalim. Apoi, inchinandu-se la sfintele locuri, a zis iar catre sluga: "Vinde-ma pe mine, ca de nu ma vei vinde tu, apoi eu te voi vinde la barbari, in robie rea." Deci, sluga, vazand gandul cel neschimbat al stapanului sau, l-a ascultat.

Gasind pe un cunoscut al sau, om temator de Dumnezeu, fauritor de argint cu mestesugul, anume Zoil, i-a zis: "Asculta-ma, frate Zoile, cumpara de la mine un rob bun." Iar argintarul i-a zis lui: "Frate, sa ma crezi ca am saracit, si nu am ce sa dau pentru dansul." Zis-a lui iar sluga vamesului: "Sa iei imprumut de la cineva bani si sa-l cumperi ca este foarte bun, si te va binecuvanta Dumnezeu pentru dansul." Apoi, crezand Zoil cuvintele lui, a luat de la oarecare prieten treizeci de bani de aur si a cumparat cu ei pe Petru de la sluga lui, nestiind taina aceasta, cum ca Petru este stapan al slugii sale.

Sluga aceea s-a dus la Constantinopol, nespunand la nimeni ceea ce facuse, iar pretul acela l-a impartit la saraci. Petru slujea la Zoil, uneori slujea facand bucataria, alteori curatand gunoiul din casa, alteori in gradina, sapand pamantul si cu alte slujbe si patimiri muncindu-si trupul, se smerea fara masura. Zoil, vazand ca s-a binecuvantat casa lui pentru Petru si bogatia i s-a inmultit, l-a iubit pe Petru si se rusina vazandu-i smerenia cea nemasurata.

Odata i-a zis lui: "Frate Petre, voi sa te slobozesc de acum pe tine si de aici inainte ca pe un frate sa te am." Iar el n-a vrut sa fie slobod, ci ca un rob voia sa-i slujeasca lui. Era de multe ori batjocorit de celelalte slugi, chiar batut si in multe feluri mahnit, dar pe toate le rabda, tacand. In vis, el Il vedea adesea pe Iisus, zicandu-i: "Sa nu te mahnesti, frate Petre, ca Eu ti-am luat pretul, ci sa rabzi pana la vremea aceea ce cunoscut vei fi!"

Odata, au venit din Constantinopol in Ierusalim cativa cunoscuti de-ai sai care au tras in casa celui caruia ii slujea el. Fiind recunoscut, sfantul s-a furisat afara din casa si a alergat la poarta. Portarul curtii era mut si surd din nastere. Numai prin semn deschidea si inchidea poarta. Sfantul Petru i-a zis: "tie iti graiesc, intru numele Domnului nostru Iisus Hristos, deschide usa degrab." Mutul a grait: "Da, stapane, voi deschide degrab!" Venind mutul la stapanul sau, a grait inaintea tuturor si toti din casa lui s-au mirat. Si le-a zis: "Am vazut din gura lui iesind o vapaie care s-a atins de gura mea si am grait."

Toti l-au cautat pe Sfantul Petru Vamesul, dar nimeni nu l-a putut gasi. S-a facut pentru dansul plangere mare si toti il proslaveau pe Dumnezeul, Cel ce are multi placuti ascunsi ai Sai. Fugind de slava cea de la oameni, Sfantul Petru a trait ascuns pana la moarta sa. Se crede ca s-a intors la casa lui din Constantinopol si a murit acolo.
Sfantul Petru Vamesul este praznuit in ziua de 22 septembrie.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2014

Vizualizari: 778

Voteaza:

Sfantul Petru Vamesul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE