
Sfantul Teofilact al Bulgariei (1055-1107), Arhiepiscopul Ohridei, este cunoscut in intreaga lume ortodoxa pentru comentariile sale exegetice la Sfanta Scriptura. Sfantul Nicolae Velimirovici descrie astfel importanta lucrarilor Sfantului Teofilact: "Ele constituie cele mai bune lucrari de acest fel din literatura patristica, dupa cele scrise de Sfantul Ioan Gura de Aur; acestea se citesc si astazi cu un enorm folos sufletesc.” Sfantul Teofilact a fost un adevarat fiu al Imperiului Bizantin, rod al infloritoarei civilizatii culturale si religioase ce isi avea originea in "regina oraselor”, Constantinopol.
Sfantul Teofilact al Bulgariei - Viata
Sfantul Teofilact al Bulgariei s-a nascut in insula greceasca Evia, spre mijlocul secolului al XI-lea. A studiat la Constantinopol cu cei mai eminenti profesori de literatura si retorica ai vremii. Slujirea sacerdotala a inceput-o ca diacon al Catedralei Sfanta Sophia. Nu dupa multa vreme, a fost hirotonit preot. A devenit atat de vestit pentru viata sa virtuoasa dar si pentru profunzimea si folosul duhovnicesc al predicilor sale, incat Imparatul Alexie I Comnenul l-a numit tutore al printului Constantin Ducas. Pentru acesta Sfantul Teofil va scrie lucrarea "Educatia printilor”.
Sfantul Teofilact a fost sfintit, impotriva vointei lui, Episcop al Ohridei, unde a ramas aproximativ douazeci si cinci de ani ( probabil intre anii 1082 si 1108). Orasul Ohrida era capitala a Regatului Bulgar ce fusese cucerit de Imparatul Vasile al II-lea in 1018.
Barbat foarte invatat, stapanind desavarsit si stiintele lumesti si cele teologice, de un foarte rafinat gust artistic, dar de asemenea si foarte sensibil si fragil, el s-a simtit printre slavii de la Ohrida ca un exilat printre barbari. Cu toate acestea, Sfantul Teofilact si-a indeplinit jertflenic slujirea sa de pastor al lor. Desi bizantin prin origine si formatie, a fost un adevarat parinte al Bisericii Bulgare, aparandu-i interesele si protejandu-i independenta si prerogativele. Sfantul Teofilact a avut un rol fundamental in raspandirea culturii bizantine in randul slavilor din Balcani in secolele urmatoare.
Ca teolog si om de cultura a ajutat la dezvoltarea literaturii bisericesti a Bisericii Ortodoxe Bulgare, in special prin folosirea vechii slavone in textele Scripturistice si textele liturgice. Chromatianus al Ohridei il numeste ca fiind "cel mai intelept dintre ierarhi."
Din punct de vedere misionar, Sfantul Teofilact s-a impotrivit propagandei ereticilor pavlicieni si bogomili, activi in intreaga regiune, aparandu-si ca un adevarat pastor turma. A hirotonit preoti care sa-i catehizeze si sa-i boteze pe bulgari.
Se pare ca ultimii ani din viata i-a petrecut la Tesalonic, trecand la cele vesnice in jurul anului 1108.
Sfantul Teofilact al Bulgariei - Scrieri
Cele mai cunoscute scrieri ale Sfantului Teofilcat al Bulgariei, Comentariul la Noul Testament si pe cel la Profetii Mici din Vechiul Testament, precum si omilii si predici la sarbatori, au fost scrise in perioada in care a fost Arhiepiscop al Ohridei.
Epistolele sale dateaza tot din aceasta vreme, ca si celelalte scrieri pentru care este cunoscut: "Viata Sfantului Clement de Ohrida si un tratat numit "Erorile latinilor in probleme bisericesti.”
Ultimele doua lucrari subliniaza fiecare cate o etapa fundamentala din istoria Bisericii. Prima vorbeste despre raspandirea crestinismului in tinuturile slave deoarece Sfantul Celement de Ohrida a fost ucenic al Sfintilor Chiril si Metodie. El continuat in Bulgaria activitatea misionara a acestora.
Cea dea doua lucrare vizeaza schisma tragica care a avut loc intre Rasarit si Apus. Sfantul Teofilcat a scris tratatul sau "Erorile Latinilor”, la numai 50 de ani de la schimbul de anateme dintre cele doua Biserici din 1054. Desi apara ferm pozitia ortodoxa, respingand Filioque, Teofilact scrie cu un ton de moderatie, rar intalnit in vremeea sa.
De asemenea, Epistolele sale din Ohrid sunt o sursa valoroasa pentru istoria economica, sociala si politica a Bulgariei.
O editie crititica a aproape tuturor scrierilor Sfantului Teofilact, in greaca si latina, au fost publicate de JFBM de Rossi (4 vol., Venetia). Editia a fost retiparita de J.P. Migne in Patrologia Graeca, volumele 123-6, in 1869.
La inceputul secolului al XVI-lea, comentariile sale la Sfanta Scriptura au avut o importanta influenta asupra Noului Testament si adnotarilor lui Desiderius Erasmus, desi Erasmus il numeste in mod gresit "vulgarius” ("bulgarul”) in primele editii ale Noului Testament. Traduceri contemporane ale comentariilor Sfantului Teofilact sunt disponibile in limbile greaca, rusa, sarba, bulgara, romana, reflectand aria larga de influneta a lucrarilor sale exegetice in Biserica Ortodoxa.
Bserica Ortodoxa Sarba, a carei juristictie include in prezent Ohrida, precum si celelalte Biserici Ortodoxe, il praznuiesc pe Sfantul Teofilact al Bulgariei pe 31 decembrie.
Radu Alexandru
-
Lumina divina in Noul Testament
Publicat in : Dogma -
Sfanta Treime in Vechiul Testament si Noul Testament
Publicat in : Sfanta Treime -
Sfanta Treime in Vechiul si Noul Testament
Publicat in : Sfanta Treime -
Familia in Vechiul si Noul Testament
Publicat in : Morala
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.