Sfantul Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei

Sfantul Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei Mareste imaginea.

Sfantul Teofilact a ales viata monahala in momentul alegerii lui Tarasie ca patriarh al Constantinopolului. Sfantul Tarasie il va unge pe Teofilact episcop in Nicomidia. El se va arata celor din Nicomidia binefacator al celor aflati in dureri, necazuri si nevoi.

Dupa moartea lui Tarasie, la conducerea imperiului a venit iconoclastul Leon. Sfantul Teofilact i-a cerut imparatului sa pastreze credinta crestina nealterata, inclusiv cinstirea sfintelor icoane, dar vazand ca imparatul nesocoteste adevarul, i-a prorocit: "O, imparate, vei cadea cu cadere naprasnica si mare, si nu vei gasi pe nimeni care sa te scape de ea!". Din cauza acestor cuvinte, Sfantul Teofilact a fost scos cu nelegiuire din scaun si alungat in exil, unde a petrecut timp de treizeci de ani in cele mai mari lipsuri, necazuri si umilinte, si unde in cele din urma si-a dat sufletul in mana lui Dumnezeu.

Moastele sale au fost aduse in Nicomidia, in biserica zidita de el, in vremea imparatesei Teodora si a patriarhului Metodie.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Ierarh Pavel Marturisitorul;
- Sfantului Apostol Ermis;
- Sfintilor Mucenici Dion si Dometie.

Maine, 9 martie, facem pomenirea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia.

Sursa:CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

08 Noiembrie 2022

Vizualizari: 31562

Voteaza:

Sfantul Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei 5.00 / 5 din 6 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • simona turkPostat la 2015-03-08 14:24

    Sfinte Episcope Teofilact rogu-ma Tie mijloceste catre Scaunul Mantuitorului Nostru Iisus Hristos pentru a dobandii cu totii iertare de pacate si fa primite rugaciunile tutror care alearga la Sfintele Tale moaste si da-le lor cele de trebuinta pentru pacea si linistea sufleteasca,tamaduire de boli si sanatate si izbavire de vrajmasii vazuti si nevazuti! Fie ca mila Domnului Dumnezeu sa se reverse asupra tutror,asupra intregii Sale creatii! Amin

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-03-09 19:43

    Impresionanta marturisirea sfantului Teofilact. Faptul ca a avut curajul sa spuna Imparatului adevarul despre icoane arata dispretul pentru lasitate si principala calitate care trebuie sa o urmam si noi crestinii de astazi. Si aceasta calitate este curajul. Cu umilinta doresc sa spun ca si noi asteptam astfel de marturisiri de credinta si de la Ierarhii nostri. Parintele Iustin Parvu a spus recent ca Romania nu poate fi salvata decat daca se ridica un conducator cu frica de Dumnezeu, care poate astfel reda demnitatea pierduta a noastra a tuturor romanilor. Iertati-ma! Doamne ajuta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox