Sfantul Valentin al Ortodoxiei

Sfantul Valentin al Ortodoxiei Mareste imaginea.

An de an, ziua de 14 februarie ne pune pe fiecare dintre noi, in calitate de crestini ortodocsi, in fata unui dublu paradox. In primul rand, de Valentine’s Day a auzit toata lumea, astfel incat, la o adica, oricine poate defini succint "sarbatoarea", in timp ce despre viata Sfantului Valentin nu cunoaste nimeni mai nimic.

In al doilea rand, multi sunt contrariati de faptul ca in aceasta zi nu intalnesc in Calendarul Ortodox niciun sfant care sa poarte acest nume. Intamplarea face ca nici Calendarul Romano-Catolic sa nu-l mai pomeneasca in aceasta zi, Sfantul Valentin fiind scos din calendar in 1969 din cauza ambiguitatii datelor referitoare atat la persoana sa, cat si la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfant. In prezent, la 14 februarie, catolicii ii amintesc pe Sfintii Chiril si Metodie.

Asadar, nu gresim atunci cand spunem ca Valentine’s Day, cu tot "marketing-ul" aferent, este in Romania - si nu numai - o "sarbatoare" fara sarbatorit.

Despre Valentine’s Day s-a scris si s-a comentat suficient, pro si contra. S-a scris si s-a spus, din pacate, destul de putin despre Sfantul Valentin al Ortodoxiei, praznuit de Biserica in ziua de 30 iulie.

Sfantul Valentin al Ortodoxiei

Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.

Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul. Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau. Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui.

Sfantul Valentin al Ortodoxiei

Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu. Sfantul Valentin a fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni.

Trei dintre discipolii lui Craton, Procul, Efiv si Apolonie, au fost si ei ucisi impreuna cu Sfantul Valentin, in anul 273.

Particele din moastele Sfantului Mucenic Valentin se gasesc la Biserica Delea-Noua Calist din Bucuresti. Sfintele Moaste au fost primite in dar de la Episcopia din Terni, Italia, in anul 2005.

In Calendarul Ortodox, pe langa Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie, intalnim mai multi  mucenici care au purtat acest nume:  Sfintii Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin - 24 octombrie,  Sfanta Mucenita Valentina - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valentin - 16 februarie; Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie,  Sfantul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie.  

Liviu Cruceru
14.02.2019

Pe aceeaşi temă

10 Mai 2022

Vizualizari: 245598

Voteaza:

Sfantul Valentin al Ortodoxiei 5.00 / 5 din 5 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

  • Vali YoshoPostat la 2023-02-16 10:54

    Astăzi (16.02.2023), pentru că o cunoștință apropiată mi-a urat La mulți ani, am accesat această pagină, rămânând surprins de câte ori numele meu, Valentin, este menționat în calendarul ortodox. Acest articol m-a luminat! Mulțumesc autorului.

  • ezel petrePostat la 2014-02-15 03:27

    imi pare rau sa va spun dar sf valentin moare pe 14 februarie 269 eu cred ca biserica ar trebui sal pomeneasca pe 14 februarie cititi viata sf valentin pe wikipedia

  • Alexis DimPostat la 2014-02-13 15:55

    Pentru putini! Cu totii stim ca ziua de comemorare a unui sfant este data de fie de ziua martiriului, fie de ziua nasterii, fie de mutarea sau translatarea intr-o biserica, fie de traditia locului sau a Bisericii locale, s.a.m.d. Asa apar aceste diferente discutabile asupra comemorarii diferite a sfintilor in diferite calendare, dar la baza acestor datari stau martirologiile sfintilor sau sinaxarele. De observat calendarul grecesc din 30 iulie: http://www.synaxarion.gr/gr/m/2/d/14/sxsaintlist.aspx Sfantul Valentin este sarbatorit in Biserica Ortodoxa Romana pe 30 iulie, nu in toate Bisericile in aceeasi zi. Apoi, Sfantul Valentin este comemorat in Biserica Catolica de rit latin in 14 februarie: - http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=12736&Itemid=686 - http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=159 In 1969, data la care faceti referire, este ziua cand intra in vigoare noul Calendar Roman, aducand adaugiri celui de dinainte Calendarul Tridentin. Printre noutatile pe care le aduce este posibilitatea de a comemora sau nu sfinti pe teritoriul Bisericii locale. Toate reglementarile particulare cad la latitudinea episcopilor locului. Vezi: si reglementarile cu Sf. Stefan cel Mare… De exemplu, daca hramul pentru o biserica este Sf. Chiril, in ziua aceea este trecut cu Rosu doar pentru biserica respectiva, fiind sarbatoare de porunca pentru toti credinciosii care apartin de aceasta. Acest Sfant Valentin nu a fost scos din maritirologiul latin (Vezi: luna Februarie). Apoi, mi se pare iesit din comun sa spui ca e gresit sa ai un patron al iubirii. De ce?! Dar Sf. Nicolae patronul familiilor nu intra in calcul? Ce doar in ziua de 6 decembrie ne bucuram de acest lucru?! Este absurd!!! Biserica din primele veacuri crestine a atribuit sfintilor, in functie de minunile care s-au facut prin intermediul lor, patronajul pentru anumite probleme: calatori, orbi, persoane cu handicap, lucrurilor pierdute ... De ce nu ar exista un sfat pentru cei indragostiti? Simon-zilotul e pentru care doresc sa se casatoreasca! Nu e tare!!! Concluzie: In ziua de azi totul se transforma intr-o forma mai mult sau mai putin in prilej de marketing si de negot. De abia asteapta supermarketurile sezonul de iarna si cel pascal: cu Mos Craciun …, respectiv cu iepurasi …

  • Relu NemetiPostat la 2013-02-14 15:33

    Important articol!Chiar era nevoie de aceste detalii!Multumim!Doamne ajuta!

  • covaciu claudiaPostat la 2013-02-14 12:02

    Biserica se opune acestei idei, de a ,,celebra dragostea,,. Personal am vazut si am auzit intr-o predica la catedrala mitropolitana din Cluj. Putem oare sa exprimam toata dragostea intr-o singura zi?.....dragostea nu are nevoie de o sarbatoare! Ori iubim autentic in fiecare zi ori nu suntem in stare sa o facem.

  • adriana gheorghePostat la 2013-02-13 12:26

    Sfinte Mc.Valentin roaga-te pentru noi robii tai pacatosi care te cinstim in adevarata credinta a Domnului Nostru Iisus Hristos. Doamne ajuta-ne!

  • Vasa NastaPostat la 2012-02-14 14:53

    Sfinte Mucenice Valentin roaga-te bunului Dumnezeu pentru noi care te cinstim in credinta Domnului Nostru Iisus Hristos ! Amin.

  • Gabriel - Marian VladescuPostat la 2011-03-22 02:39

    Ioan Albu, aceasta sarbatoare se numeste "Valentine's Day". Nu "Sfantul Valentin", cum zic romanii. E ziua indragostitilor, Biserica nu are de ce sa se opuna. Chiar de n-ar fi fost bine sub nicio forma ca aceasta sarbatoare sa existe, daca Biserica ar desfiinta-o, foarte multi tineri s-ar mania si nu ar mai merge la biserica, poate din acest simplu motiv. Doamne ajuta!

  • Ioan AlbuPostat la 2011-02-14 10:43

    Dacă "Valentine's Day" nu are nici un fundament și e impusă prostește sub o mască a sfinției(probabil să-i dea greutate) de ce Biserica nu se opune în fiecare an împotriva acestei aberanții?

  • ion mirosanuPostat la 2011-02-14 09:02

    Întorşi fiind cu faţa către vieţile noastre nu observăm că lumea una ne dă iar noi cealaltă ne luăm . Dacă privim şi luăm aminte la vieţile sfinţilor părinţi , mucenici şi toţi ceilalţi am putea lua aminte dar nu o facem ci ne afundăm şi mai mult în proasta înţelegere abordând faptele incerte , ulterior regretabile . Dragostea faţă de semeni este cred darul nostru cel mai de preţ , este tot ceea ce ne-a dat nouă Mântuitorul la venirea sa , din plin . Dorinţa omului de a transforma toată această dragoste este incredibilă . Oare înţelege ce face ? Înţelege el cum o percep cei care abia învaţă aceasta ? Ştie el ce sentimente teribile trezeşte într-o inimă de copil înfierbântat de dorinţi ? Eu invit la judecată simplă pe oricine , nu cred că va fi prea fericit nici dacă lucrurile se vor îndrepta direcţia oricum nu este cea bună .

  • Valentina IonitaPostat la 2011-02-11 14:38

    Tot asa despre Sf.Mc Valentina nu se prea stie ca este praznuita pe 10 feb alaturi cu Sf.Sfintit Mc Haralambie...Inca de cand eram copil mi-am sarbatorit numele pe 10 feb si mi-aduc aminte ca de multe ori era cu cruce rosie...Chiar si dupa revolutie a fost cu cruce rosie de cateva ori...Se spune ca Sf Mc Valentina este singura sfanta care nu are moaste...Din cauza credintei ei foarte puternice in Dumnezeu a fost arsa. Dintre aceste două fecioare, Enata era din ţinutul Gaza, iar Valentina din Cezareea. Când ighemonul Firmilian sta la judecată, a fost adusă viteaza fecioară Enata, care fiind întrebată dacă se leapădă de Hristos, şi ea mărturisind că Hristos este Dumnezeu, a fost chinuită cumplit. Atunci cinstita Valentina şi ea fecioară fiind şi nesuferind să vadă neomenia şi cruzimea celor săvârşite, s-a umplut de îndrăzneală, şi când i s-a poruncit ca să aducă jertfă idolilor, căci acolo lângă scaunul de judecată, se găsea un jertfelnic, ea l-a izbit cu picioarele şi l-a surpat împreună cu focul ce era pe el. Atunci tiranul mânuindu-se, a chinuit-o cumplit şi pe ea. Şi încetând a le mai chinui, a hotărât să fie arsa Sf Mc Valentina în foc. După aceasta a fost adus la pătimire sfântul Pavel. Şi după ce a suferit mai multe chinuri şi s-a arătat mai presus de patimi, cu harul lui Hristos, a fost osândit la moarte de sabie. Iar el, mulţumind lui Dumnezeu şi rugându-se pentru cei de o credinţă cu el, a primit tăierea cinstitului sãu cap, dându-şi duhul în mâinile lui Dumnezeu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE