Sfantul Valentin: SARBATOAREA ROZ

Sfantul Valentin: SARBATOAREA ROZ Mareste imaginea.


SFANTUL VALENTIN: "SARBATOAREA ROZ"

 

Inimioare rosii, (fundite roz, bomboane ambalate in tipla purpurie, amorasi suspendati printre norisori pufosi si albastri, declaratii siropoase si alte dul­cegarii dintre cele care fac bine sufletului dornic de intamplari "micute si dragute" - iata numai cateva dintre elementele lui Valentine's Day. in fiecare februarie, pe 14, ziua Sfantului Valentin este celebrata cu mult fast, iar "sarbatoarea" a in­trat atat de mult in subconstientul populatiei incat, daca intrebi la intamplare ce sarbatoare mai mare este in ce-a dea doua luna a anului, ti se raspunde fara clipire: Sfantul Valentin! Aceasta zi a devenit astfel o borna de marcaj foarte clara pe harta in­tortocheata a obisnuintelor de consum.

Sfantul Valentin - Afacere cu masca de sarbatoare

Absolut toti negustorii incearca sa prof­ite, in fond, iubirea comerciala dureaza doar o zi. O zi in care majoritatea afacerisilor incearca din rasputeri sa dea "tunuri": un buchet de flori - 40 de euro, o inima de plus de un metru - 1.250.000 lei, o lumanarica sub forma Valentine's Dayde inima ce arde doar o ora - 70.000 lei. in mod firesc, atata timp cat exista cerere, kitsch-urile vor continua sa se vanda.


De Valentine's Day prospera mai ales negustorii de taraba. Asta pentru ca mar­ile magazine sau lanturile de hipermarketuri din Romania nu au drept daruri tot felul de subproduse. Vanzatorii ambulanti au impanzit deja strazile cu tarabe incar­cate de inimioare de plus, baloane col­orate, felicitari in forma de inimioara, lumanarele colorate sau figurine din ce­ramica. Preturile sunt pentru orice buzu­nar, incepand de la "psihologicul" 50.000 (atat costa o inimioara micuta, pe care scrie: "Te iubesc") pana la sume pentru portofele ceva mai grase. La Sala Dalles a fost organizata chiar o expozitie cu van­zare pentru Sfantul Valentin, care isi va inchide portile abia pe 15 februarie. Tot ce vrei si ce nu vrei, de la vaze de ce­ramica, lenjerie intima, maimutoi, biju­terii, carti si, de ce nu, papuci si prosoape de baie. Toate ca intr-un adevarat Turn Babel...


Sfantul Valentin - Invazia inimilor rosii                                

 

Aproape toate produsele pe care com­erciantii le ofera de asa-zisa Zi a indra­gostitilor au cel putin o inimoara rosie. Evident, ofertele sunt gandite pentru orice buzunar, astfel incat orice roman atins de "spiritul" sarbatorii americane a in­dragostitilor sa cheltuiasca o suma mai mare sau mai mica, in functie de posi­bilitati. Astfel, magazinele sunt pline de inimioare rosii, confectionate din plus, catifea sau atlas, inscriptionate cu mesaje de dragoste in limba romana sau engleza - mult mai apropiata de spiritul sarbatorii. Din ofertele comerciantilor nu lipsesc nici felicitarile de culoare roz, taiate si ele in forma de inima. Obiecte obisnuite, ca de exemplu cani, tricouri sau perne, nu au scapat nici ele de transformarea in cadouri speciale pentru Ziua indragosti­tilor. Astfel, vanzatorii din magazinele care "personalizeaza" astfel de obiecte, imprimandu-le diferite imagini, pun in fata clientilor cataloage intregi din care acestia pot alege un Cupidon, o inima sau un mesaj de dragoste.

De valul Zilei indra­gostitilor nu au scapat nici obiectele de sticlarie. Astfel, romanii tentati sa celebreze Valentine's Day pot achizi­tiona Paharul indragostitilor. Confectionat dintr-o sticla ordinara, acesta are marea calitate de a fi prevazut cu doua paie simetrice, astfel incat doua persoane pot bea in acelasi timp din el.


Sfantul Valentin - Originea: serbarile Lupercalia

 

 

Sarbatorirea zilei de Sfantul Valentin isi are origi­nea, de fapt, intr-o traditie a Romei antice, respectiv ser­barile numite Lupercalia, care se organizau pe 15 fe­bruarie, in onoarea zeitatilor Juno si Pan. Pentru ca era si o sarbatoare a fertilitatii, obi­ceiul cerea tinerelelor neca­satorite sa scrie biletele de amor, iar mesajele erau pu­se intr-o uma din care flacaii de insurat extrageau, la in­tamplare, cate unul. Con­form obiceiului, participantii erau obligati sa o curteze apoi cu precadere pe sem­natara mesajului ales, si de aici, desigur, porneau tot felul de istorioare...

Pe de alta parte, ziua Sfantului Valentin se mai numea, cu mult timp in urma, Ziua Nuntii Pasarilor, asta pentru ca oamenii isi imaginau ca pasarile isi aleg perechea exact in ziua de 14 februarie.

Obiceiurile romane au capatat apoi car­acter crestin, iar sarbatoarea fertilitatii a devenit - desigur abuziv - sarcina expresa a Sfantului Valentin, in ziua de 14 februarie, catolicii merg la biserica pentru a rosti rugaciuni, se spovedesc si aduc sa­crificii. Zidarii se roaga pentru a primi binecuvantarea Sfantului, mai ales atunci cand lucreaza pe schele, in dimineata acestei zile se pune apa sfintita in apa pe care animalele de casa urmeaza sa o bea. Unii fermieri fac ocolul proprietatii lor inca din zorii zilei, pentru a fi feriti, chipurile, de hoti si de pasarile hraparete.

Valentine's Day

Valentin vs. Dragobete

O data ajuns pe meleaguri miori­tice, occidentalul Sfant Valentin a dat de protectorul local al tinerilor in­dragostiti, Dragobetele, fiul Dochiei, un fel de "omolog local" al lui Cupidon, care se sarbatoreste tot in luna februarie, in ziua de 24. Desi au povesti si simbolistici asemanatoare, in duelul cu Dragobetele Sfantul Valentin are un oarecare avans, deoarece si-a insusit deja tehnicile moderne de lucru, prin urmare are o echipa de relatii publice imbatabila. Totusi, romanticul Dragobete ii face pe multi sa viseze la inceput de primavara, in padure se dezleaga ciocul pasarilor care n-au plecat peste iarna, in gradini vrabiile se strang in stoluri, incep sa ciripeasca si sa-si dureze cuiburi. Cei mici urca in deal sa culeaga ghiocei si bran­duse, iar fetele strang apa din zapa­da netopita, cu care isi dau pe obraz, pentru a-si tine frumusetea.
 

Be my Valentine!

Istoria Sfantului Valentin, patronul indragostitilor, se pierde in isto­ria Imperiului Roman. in zilele noastre. Biserica Catolica recunoaste cel putin trei sfinti diferiti care se numesc Valentin sau Valentinus si care cu totii au fost marti­rizati. O legenda spune ca Valentin a fost un preot care slujea prin secolul al IIl-lea in Roma. Cand imparatul Claudius al II-lea a hotarat ca barbatii necasatoriti erau soldati mai buni decat cei cu neveste si familii, a scos in afara legii casatoria pen­tru cei tineri. El a vrut sa faca din barbatii necasatoriti o adevarata pepiniera de potentiali soldati. Valentin, dandu-si sea­ma de nedreptatea decretului emis, l-a in­fruntat pe Claudius, continuand sa oficieze casatorii in secret pentru tinerii indra­gostiti. Cand fapta lui a fost descoperita, imparatul l-a condamnat la moarte. Alte traditii spun ca Valentin ar fi fost omorat pentru incercarea de a-i fi ajutat pe crestitini sa scape din teribilele inchisorii romane, unde erau batuti si torturati.

Potrivit altei legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare valentine, in timp ce se afla in inchisoare, s-a indra­gostit de fiica paznicului inchisorii, inainte de a muri, se spune ca a scris o scrisoare pe care a semnat-o "de la al tau Valentin", expresie care se foloseste si astazi. De aici a aparut "traditia" de a trimite in zi­ua de 14 februarie scrisorele parfumate, desenate cu flori, inimioare si amorasi, cu cererea Be my Valentine! ("Fii Valentinul meu!").

Florian BICHIR


Lumea Credintei
anul IV, nr 2(21)

02 Februarie 2012

Vizualizari: 40080

Voteaza:

Sfantul Valentin: SARBATOAREA ROZ 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE